I økende grad vil tilsynelatende medfødte forskjeller mellom jenter og gutter skal behandles på nytt i det siste. Men det som virkelig går inn i "Auto-genet" av guttene og på "Puppenwagen gen" av jenter?

Av biler og dukke vogn

kledde jenter

Det første ordet som snakket min lille sønn, var "Mama". Den andre var "Auto". Sistnevnte har siden brukt om lag 1,3 millioner ganger så ofte som den første. Min mann og jeg er uskyldig: Det var ingen preg på vår del i denne retningen. Hans første leken var arvet fra storesøster og inneholdt noen biler. Samtidig ruller en frostet Armada gjennom vår laminat som durer og hyler øredøvende (og invitasjoner, sklir det). Driver søppeltømming før utenfor, min sønn stakk pålitelig med nesen mot vinduet. Og hvis mamma, pappa eller en nabo kommer hjem, erkjenner han allerede motoren støy av den respektive bilen. Typisk gutt, da? Så enkelt er det ikke. Selv hans dukke vogn og barnas kjøkken vil gjerne spilt to år gammel. Og fra sinnet hennes er så langt så forsiktig som du ønsker å tilskrive liten jente. Er det virkelig karakteristisk atferd for hvert kjønn? Og hvis så, de er medfødt eller innpodet? Urbia viser hva som er på de minste til de mest vanlige fordommer om "typisk jente" eller "typisk gutt" off.

Fordommer eller sannhet?

Syv vanlige meninger: Fordommer eller sannhet?

 • Gutter er mer aggressive enn jenter
 • Inntrykket av mange foreldre er sant at gutter er etter observasjon av forskere faktisk mer aggressive enn jenter. Så tidlig som tre år gamle begynner gutten å skyve ting til hele kroppen og å presse og å tillate krasje leker. Bare fire år Gutter liker konkurranser og håndtere mye med spørsmålet om å vinne eller tape. Men hvorfor er dette? "Det antas at testosteron spiller en viktig rolle, som er forbundet med en kampvilje, et hormon," sa Susan Gilbert i sin bok "typisk gutt! Typiske Girls". Og historikeren Susa Schindler lagt i sin studie: "Det er teorien om at hormoner styre utviklingen av hjernen. Slik at gutter og jenter hverandre, hjernen ville Gender', som de ble utsatt for mannlige og kvinnelige kjønnshormoner i livmoren annerledes høye beløp". Men en viktig grunn er at foreldre med gutter håndtere tidlig annerledes, nemlig grovere enn med jenter. Og at det i vårt samfunn aggressiv atferd hos gutter blir ansett som mer sannsynlig enn normalt og mer tolerert. TV også, viser at konkurransen er typisk mannlig: Det hovedsakelig mannsdominerte KONKURRANSE sport (fotball) blir overført. "Det er ingen tvil om at guttene etterligne det meste mannlige idrettshelter", sa Gilbert. Selv i tegneserier for de yngste mannlige figurer er representert mye mer aggressive enn kvinner. Noe fantastisk, forskerne fant også: I motsetning til jenta vennskap konkurranseskadelig atferd påvirker ikke unge vennskap negativ - det høres for små gutter bare så.

 • Jenter er omsorg
 • Når jenter ser en liten baby i barnehagealder, gjør de ofte fortryllet "oh" og uttrykke ønske om å holde det og å mate den, mens gutter ofte svare med likegyldighet her. Så jentene virker mer interessert i babyer og på å imitere leverer atferd ( "mor-far-barn" spill) å ha. Dette vil trolig kvinnelige kjønnshormoner som trådte i kraft i livmoren. Det vil forsterke evne til medfølelse. Nøyaktig spesialister, men vet ennå ikke. Imitasjon spiller også en rolle: De ser fortsatt at spesielt Mama (selv om det er ansatt) kjører husholdningen og er ansvarlig for omsorg for barn. Dette gjenspeiles i spillet sitt. Likevel kan gutter viser svært omsorgsfull atferd. Eksperter understreker at det ville være bra for samfunnet hvis foreldrene vil ofte gi sine sønner mulighet (trøst yngre søsken, stell av dyr) - fordi dette har sinne ingen plass: "Care er en motgift til vold", understreker den amerikanske kjønn (= kjønn) -forscherin Carol Nagy Jacklin.

 • Jenter er mer engstelige enn gutter
 • Hos spedbarn, har atferdsforskere observert at det har en tendens til å være litt mer engstelig jenter enn gutter. Det forutsettes her en arvelig predisposisjon som skjer noe oftere hos jenter. Men som viktigere de verdsetter utdanning: mener Jerome Kagan av den amerikanske Harvard University at jenter spesielt lære å være redd: Fordi foreldrene er ofte overbeskyttende og overbeskyttende mot jenter og døtre for ofte høres et notat av forsiktighet. La foreldrene på den annen side har sine egne erfaringer, ved å unnlate å trøste henne over som om de har falt, vil disse jentene være etter hans observasjon betydelig mindre engstelig.

 • Jenter er fin og har en bedre sosial atferd
 • Jenter er litt mer villige til å inngå kompromisser, åpen og hensynsfull enn gutter, ifølge kjønnsforskning. men de er ikke nødvendigvis "bedre", de viser sitt sinne heller en annen måte enn gutter: nemlig mer med ord enn fysisk, og ofte mer "bakveien" (sladre) enn direkte. Forskere tilskriver dette blant annet til ulike typer vennskap tilbake: Små jenter ofte spiller i par eller i små grupper, gutter ofte har større, løsere, men venner. Siden jenter vennskap gå dypere, mister jentene mer hvis de oppfører seg aggressivt, forklarer Susan Gilbert. En annen grunn er at foreldre og samfunnet jentene ta et åpent aggressiv atferd heller dårlig, slik at jenter må lære å finne andre uttrykk for sinne.

 • Gutter foretrekker biler, jenter dukker
 • Den nevnte (eller skal jeg si beklaget) preferanse for min sønn for biler er tilsynelatende ganske typisk: "Selv våre små barn ser ut kjønns leker. Og hvis du ser på tegninger av små gutter og jenter, bildene er ganske annerledes. Gutter, for eksempel, å trekke fly eller representasjoner av slag ", det østerrikske ethologist Irenäus Eibel Eibesfeldt forklart i et intervju. Forskere tror at preferanse for kjøretøy er derfor at gutter er mer interessert i å flytte enn uanfektet og så trene sine romlig bevissthet. Tegnet av guttene noe "burschikosere" er knyttet til den. Denne innstillingen ble trolig påvirket av tidlig påvirkning av det mannlige kjønnshormonet testosteron i den mannlige hjernen, den amerikanske forskeren Sheri Berenbaum. Nok en gang, men det er også ganske enkelt Erziehungssache: å gi gutter "jenteleker" og vice versa, ofte fortsatt anses upassende. Likevel, det er jenter som setter pris på biler mer enn dukker, og mange gutter du ser i dag glad og ganske naturlig en dukke vogn før dem gli.

 • Jenter er i utviklingen av en-upmanship
 • I den fine motorområdet jente i barnehagealder i forhold til gutter faktisk en ledelse på ca seks måneder, så Susan Gilbert har. også er mistenkt hormonrelaterte forskjeller i strukturen av hjernen hos piker og gutter. Også fange jenter tidligere for å si det sånn. Det er to årsaker: Forsøkene viste at hjernen til baby jenter kan lagre mer informasjon enn språket av gutter, og at de kan også lytte litt lenger konsentrert. Dette animerer foreldrene i retur for å snakke med døtrene mer og mer. Og selvfølgelig, gjør omvendt for en raskere språkutvikling av jenter. Her er det en ping-pong effekt.

 • Gutter bedre kan forutse
 • Forskerne fant ingen forskjeller i intelligens mellom gutter og jenter. Men det er selvsagt forskjellige styrker av begge kjønn. De amerikanske forskerne Camilla Benbow og Julian C. Stanley fant at gutter synes det er lettere når du arbeider med tall. Både i overlegenhet av guttene i aritmetikk og i nevnte jenter, antar språklige mange forskere medfødte forskjeller i hjernen som årsak. Her biologen melder Dr. Sigrid Schmitz gjelder: "The enorm fremdrift av hjernens plastisitet (tilpasningsevne =), denne konstante samspill mellom biologiske strukturdannelse og miljømessige påvirkninger gjør vår avgjørende evolusjonær fordel. Læring og atferd forårsaker endringer i hjernen. "Forskjeller i hjernen hos jenter og gutter derfor trenger ikke være medfødt, men kan også være forårsaket av forskjellige opprykk i visse områder.

Påvirkning av biologi er overvurdert

Fortsatt for mange roller klisjeer

Schmitz, lektor i kjønnsstudier ved Universitetet i Freiburg, ber om enda provoserende, "Hvorfor er det så viktig å etablere kjønnsforskjeller biologisk? Hvorfor er disse erklæringene akseptert så lett av mange mennesker? Kanskje fordi løfting av kjønnsforskjeller ville ryste vår sosiale orden som er basert på kjønnshierarkier, i sine grunnvoller! "Faktisk, kan forskerne så langt ikke funnet noen virkelige bevis for en biologisk definisjon av visse atferd hos alle forutsetninger. En jente kan være mye forskjellig fra de andre jentene så når en gutt - og vice versa. Det er milde gutt og spretne jenter. Derfor Schmitz advarer mot overestimere påvirkning av biologi. "Hos oss fortsatt dominerer kjønnsstereotypier", Sier eksperten. "Barn lærer ikke bare fra sine foreldre, men også fra sine venner. Siden det også spiller en svært viktig rolle å anta en bestemt kjønn atferd for å tilhøre en bestemt gruppe." Og media gjør resten: "make kjønnsspesifikk atferd stort sett ukritisk og er spesielt vises i sine reklamemeldinger tungt på barna en" hvordan dommerne også Susa Schindler.

Fem daglige tips for foreldre

Dermed de mest svakt distinkte biologiske forskjellene er ikke forsterket ensidig av vår oppdragelse, noe som gir kjønnsforskere foreldre følgende tips for hverdagen:

 • dempe aggresjon og angst
 • Aggressiv atferd er mer påvirket av foreldrenes eksempel og av media enn av kjønnsforskjeller. Derfor bør foreldre unngå fysisk avstraffelse, trusler og harde kommandoer i forhold til avkommet. I konflikter mellom barn spesielt gutter alternativer til bruk av never kan vises. Ingen måte foreldre kan vise subliminal stolthet når sønnen beviser fysisk "albue". Også ser vold (TV, dataspill) bør unngås. Guttene trenger mer mulighet til å praktisere omsorg atferd, fordi dette er den beste forebygging mot vold. Og selv med frykt foreldrenes atferd er avgjørende: I jenter, men også i usikre gutter ikke bør opptre overbeskyttende, fordi dette fremmer angst. Også solide grenser og regler hjelpe forskere mener å være redd fordi de gir stabilitet og sikkerhet.

 • kompensere for svakheter
 • Fordi gutter virke litt tregere i finmotorikk og snakker læring enn jenter, foreldre kan være sikker på å snakke mye og altfor fokusert med sine sønner. Finmotorikk er opplært i alt som man kan bruke fingrene: Når du trær tykke perler, mens maling, fiksing og triksing av enkle, hjemmelagde leker. En idé av tall før du kan også trene med jenter tidlig på, ved å innlemme små hverdags Rechnereien ( "Vi må gå shopping, vi har bare to epler, se!").

 • Toy Preference: unngå ensidighet
 • Man skal ikke gi ensidig leketøy som regnes som typisk for deres kjønns barn naturlig. Så gutter ikke gir uønskede biler og jenter Barbies. men du bør tillate reversere disse preferansene når de er der. Så du trenger et leketøy som er ansett som kjønnstypisk, så ikke å forvise. Hvis en gutt er fornøyd bare med en fjernstyrt kran, og en jente med en viss dukke eller Barbie, det er helt ufarlig når man oppfyller dette ønsket.

 • Når gutter bruker "girly stuff" - ikke redd for homofili!
 • Og i et annet viktig poeng er det ofte for lite ro med sine foreldre: Forskningen har allerede vist at det har ingen betydning for senere seksuell orientering når gutter liker å prøve ut for en stund "jente ting" som jenter klær, neglelakk, parfyme eller hår tilbehør. Selv om man ikke bør nødvendigvis sende en gutt så til barnehagen (for å unngå mobbing), kan man se innenlandske eksperimenter i denne retningen helt avslappet.

 • skape nye rollemodeller
 • Selv om mange foreldre har dette ut av hånden: Subliminal oppmuntring til visse atferds roller er fortsatt hverdagen. Studier har vist: forventningene til foreldrene er (implisitt) i dag ofte: Jenter Tiltrekke pen. Gutten gråter mindre. Jente å hjelpe på kjøkkenet. Jenter bør gifte seg senere (inkludert arbeid) og barna kommer til å tjene penger guttene og gjøre karriere. Men fremfor alt, livet av foreldrene selv tjene som en modell: Selv om kone arbeider, mannen jobber fortsatt med lite i husholdningen. Men barn delte med tidlig, når det er mor alltid som rydder bordet. Eller alltid faren som forvalter pengene og de viktigste kjøpsavgjørelser.

  Siden Kiga Group er en rollemodell, er det viktig at foreldre med barnet nå og da i tvil om gyldigheten av gruppe forventninger purke: ved å oppmuntre dem til å bare spille hva det ville foretrekke, selv om faktisk " boys "- eller" jente-spill". Og ved å støtte den hvis den ønsker å oppføre seg seksuelt atypisk, så kanskje ikke ønsker å gi til karnevalet prinsessen, men heller varmer for Harry Potter kostyme. De pårørende barn (barnepike, barnevakt, lærere) er viktig: du bør ikke oppfordre jenter og gutter til "kjønnstypisk" spill eller praksis. Hvis foreldre på dette, hvis de ønsker å påpeke stille.

for videre lesning

 • "Kjønnsroller: Hvilke biologiske faktorer påvirker vår atferd?" Susa Schindler, http://netzwerk.wisis.de/projekte/7.htm. (Oversikt over studier og staten kjønnsforskning.)
 • Intervju med den østerrikske ethologist Irenäus Eibl-Eibesfeldt, Süddeutsche Zeitung online:
 • "På rollefordelingen mellom menn og kvinner i ulike kulturer" Studie av Bielefeld sosiologiprofessor Hans-Peter Blossfeld og hans kollega Sonja Bremer Drobnič.
 • "Som sett på TV - Som småbarn ligne følelsesmessige reaksjoner av voksne på TV"Av Florian Rötzer.