Måske du troede alt gik i én gå lettere. Nogle gange er det modsatte er tilfældet: To børn under to ikke kun betyde lykke og vitalitet i en dobbelt, men igen og igen dobbelt indsats og dobbelt finansiering, for det meste til en baby og et lille barn.

Fodring, wrap, slid, komfort i dobbelt

Mor Baby barn seng

Foto: © iStockphoto.com/ NiDerLander

Måske var det ønsket om at forkorte familiens fase og opdrage børn på én gang, måske den romantisk forestilling om, at søskende til en lignende alder til at spille så smukt sammen kan. Uanset hvorfor to børn sat under to år hverdagen på hovedet - i hvert fald hvis det angiveligt store knægt første gang at smide barnet ud af holderen, gøre tots hver nat til dag, begge har høj feber og mellem amning hurtigt med grædende baby i barnevogne og trodsige halvt-årige bugsieren indkøb fra supermarkedet, der er de første i tvivl om, hvorvidt det virkelig var rigtigt at forventes alt dette i en dobbelt.

hvis "stor" de yngste viser tænder

Faktisk Ruth Böhler-Scherwitz fandt hende ét år gamle datter stressende nok, når hun var gravid igen. Selv de sidste seks uger af graviditeten hun oplevede så meget mere besværlig. Som alle små børn ville selvfølgelig Helena på mors arm, uanset hvor tyk deres mave var. I stedet for at reagere med jubel på hendes søskende, hun var på det første besøg på hospitalet kun én gang syge og demonstrerede tydeligt, hvordan de fandt det hele: simpelthen stinker. Derhjemme, viste hun sin lillebror ofte kløer eller endda lade ham føle hendes tænder.

Deres dage delt Ruth fremover i god og dårlig: God var, som de havde sovet mere end fem timer ad gangen, dårlig var natten efter utallige afbrydelser. Indgåelse af de mest stressende tid af deres liv: "Fortvivl ikke, det er værd at." Efter det dårlige første år er der belønning for indsatsen. "Børnene leger sammen, og det er meget behageligt at have to børn på samme tid i børnehaven." Ruths råd til forældre: "søge hjælp, kan lindre stress og give den ældre barn tillid til, at der vil være klar før eller senere med situationen."

I vores video uddannelse ekspert Jan-Uwe Rogge besvarer spørgsmålet. Hvordan forbereder jeg mit barn til at søskende godt før?

At være klar er alt: overlevelse tips fra eksperten

Tips over Kölns børnelæge og psykoterapeut Hans-Helmut Brill for forældre med små børn, der forventer en baby

Før fødslen:

 • Forældre skal se realistisk, at en enorm byrde forvente, og for tiden efter fødslen af ​​sit andet barn gøre ikke for meget.
 • For ældre barn, dyrkning af livmoderen har en truende komponent, som ofte for lidt opfattet og behandlet.
 • Afklar deres barn om, hvad der er inde i maven. Måske ved vise billeder af hendes første graviditet og formidle til barnet, at de alle havde.
 • Ros over hendes ældre barn barnet ikke er så fremtidige legekammerater til. Ellers føler det irriterede eller ligefrem løj efter fødslen. I lang tid er det søskende faktisk primært et behov for pleje barn omkring hvor forældrene er nødt til konstant at bekymre sig om.

Ved fødslen:

 • Få tid til en godt på sit barn under fødslen af ​​sin bror eller søster, derfor betaler intet besvær, når det virkelig begynder.
 • På det første møde med den nyfødte, kan du til ham Gave til den ældre barn placere den i holderen, så den lille dermed har bragt noget for ældre barn.
 • Organiser første gang, så Moderen tager sig af de yngste og far eller bedsteforældre til den førstefødte. Ellers ældre barn får med hensyn til opmærksomhed og omsorg i konkurrence med barnet. Men dette er en stor efterspørgsel efter moderen og det første barn.

styrke de stærke og "Prince time" bevilge

Efter fødslen:

 • Vær opmærksom på, at deres ældre barn - især hvis det var det første barn - situationen Fornægtelse af sin trone oplevet, uanset hvor kærlig de tager sig af det.
 • Vis den større barn selv nu ofte billeder af sin tid som en lille baby til ham formidle, at det også har fået al den opmærksomhed.
 • Lad følelser af vrede og aggression af sit barn til barnet. Hvis den ældre barn hans søskende temmelig kraftigt "kærtegnet" har, tale om, hvad der er. Ligesom dette: "Jeg har set du er gal på den Liese. Det er dumt, hvis jeg nu altid har dem på armen." Dit barn føler sig så set i sine følelser og taget alvorligt. Fra aggressive handlinger, skal du selvfølgelig beskytte din nyfødte. Du kan banke sit barn langs en pude, så den kan komme af med sin vrede på andre måder.
 • Hvis dit ældre barn pludselig ønsker at være lille igen, vil en flaske igen ønsker at bære bleer eller kræver en sut - lade disse regressioner til samtidig styrke de stærke sider ved større barn. For eksempel ved at sige, "Du kan køre fint ja, det kan ikke barnet."
 • Giv ældre barn en gang om ugen "Prince time". Det betyder: Lad måske give en fast dato barnet fra mormor og være der helt til din store knægt. Lidelser, for eksempel ved telefonen, forlader i løbet af "Prince time" ikke.
 • Kritisk for ældre barn er ofte de hyppigste Stadig faser i den daglige rutine. Måske for at give amning nogle gange til en fælles fodring handling og tilbyde sit barn til at brødføde sin mor eller sin dukke i tiden.
 • Én trøst for vanskelige tider: Selvom det nu har svært den ældre barn - en bror eller søster, repræsenterer en Intensivt kursus i sociale færdigheder, hvorfra det vil gavne i sit andet liv.

bøger:

 • Rasso Knoller, Uta Scherf: Den søskende kommer
 • Helga Gürtler: Den anden barn er alt andet
 • Jutta Langreuther, Vera Sobat: Lille Bjørn får en søskende