Problemer og konflikter mellom foreldre og ungdom er i puberteten på dagen rekkefølge. Urbia tar tre temaer, som fører oftest til kamp, ​​og gir konkrete tips for å håndtere det.

Pubertet og foreldre alltid slåss om Leaving

Tenåringer elsker pantere jeg Perez Navarro

Foto: © panthermedia, Perez Navarro

Birgit Zander kan ikke sovne. Som så ofte i det siste, de 45 år gamle ruller rundt i sengen hennes og kaster igjen en titt på hennes vekkerklokke. Det er 00:30 og fortsatt alenemor lytter forgjeves etter den befriende lyden av en åpning døren. Når 15-åringen Simone endelig tilgjengelig kort tid etter 01:00 i gangen, Birgit Zander med nerver på slutten, og skynder seg til henne. "Vel, du har igjen for timer å vente på meg?" Fester av umiddelbart. Hennes mor hveser ikke mindre aggressiv tilbake, "Ved dette har du skyldfølelse. Du vet at jeg ikke zukriege noe om jeg ikke vet hvor du er! "På kort tid er igjen et høyt tvist mellom de to i gang. Birgit Zander ser igjen krenket sine regler, latterlig hennes bekymringer. Datter Simone føles ikke tatt på alvor og behandles som en pjokk. En vei ut av sin faste konflikt, de to ennå ikke blitt funnet. Birgit Zander har nå gjort en avtale på et barn veiledning i de rådville. Datter Simone har avtalt å komme sammen. Et første skritt i retning av avstemmingen er gjort.

Konflikter viser farvel til barndommen

Gjentatte slag over regler og friheter er viktige, de engang å være en familierådgiver og forfatter Jan-Uwe Rogge sier: "Barn i puberteten søker konfrontasjon, vil konflikten med foreldrene. men de ønsker også deres omsorg. Av foreldre sette grenser, de viser sine barn: Jeg bryr meg om deg fordi du er viktig for meg "givende hjelper ikke barna - tvert imot:". Med for mye frihet barn er ikke bare overveldet, men får også følelsen av at min foreldre ikke bryr seg om meg. Jeg bryr meg ikke ", sa Rogge dem. For mødre og fedre denne gangen er ikke lett. Fordi navlestrengen barn gjør dem en gang frykte. Den typiske pubescent endring mellom nærhet og avstand er ofte vanskelig å bære for foreldre. Utskillelsen hjemmefra er for begge sider å gradvis si farvel til barndommen.

Klare avtaler for hjemkomst

En første orientering for en rimelig oppgjør av portforbud kan se slik ut: Barn over 14 år får lov til å være ute til klokken ti, fra 15 år til elleve, fra 16 til tolv. barna overholde avtaler kan være noen ganger mer sjenerøs - og på private fester for venner barn og unge bør også være stadig lenger. Men i løpet av skoledagen ikke feires. Hvis en tenåring selv et par minutter for sent å komme hjem, det er ingen big deal. Men hvis han tar en halvtime et par ganger, konsekvensene er hensiktsmessig, for eksempel for å slette utgang for neste uke eller i det minste redusere.
Foreldre må tydelig vise at de er konflikt klar. Ved å si barnet ditt at de er bekymret og ønsker ikke at det skal skje. Og at de ønsker å vite hvorfor, hvor den ligger og med hvem det er sammensatt. Den typiske tenårings setning: "Jeg skal finne noen som driver meg" de skal ikke bli involvert før de belyse hjemkomst før. Den tryggeste, bringe barnet til avtalt tid selv. Eller veksler med andre foreldre mens henting fra. Er du i tvil, kan du også gi til taxi penger til sønn eller datter slik at de sikkert komme fra eksterne steder uten buss eller trikk hjem. Det er også helt greit når foreldrene sitte på kvelden i bilen og på jakt etter hennes barn, som ikke har kommet som avtalt hjem. Kanskje de innløse det faktisk slik at selv fra en fastlåst?

La oss snakke om sex!

Mange foreldre er ikke helt komfortabel med tanken på å snakke med sine barn om seksualitet, fordi de frykter å måtte snakke om hennes intime liv. "Men dette er ikke absolutt nødvendig", sier Ulla Atzert. Journalisten, forfatteren og mor heller vektlegger i sin humoristiske guide "Tips for problemfri håndtering av ungdom" foreldrenes rett til privatliv. men var viktig at de løser aktuelle spørsmål og svar nøyaktig og så kort som mulig - og fra barnehagen. Det er fornuftig å snakke med sine barn om prevensjon, om seksuelt overførbare sykdommer, på pornografi - og det allerede før tenåring for første gang i kjærlighet. Hovedkontakt for tenåringer er fortsatt mor - mens gutter vil ofte foretrekker disse sakene som ble diskutert med en mann. Du trenger noen som er der som en partner, tar et standpunkt og forklare noen ting.

I stedet for å snakke en bok eller hefte

Et godt alternativ til en samtale, men også en bok eller hefte kan være, for eksempel om prevensjon. Men med notatet at den er tilgjengelig for ytterligere spørsmål. Spesielt når det gjelder forebygging er det mye feil i dag. Ifølge en studie på ungdom seksualitet av Federal Center for Health Education halvparten av alle 14- til 17-år gammel gutt kommer hjem ingen spesifikk forebygging råd. Likevel holder fire femdeler av samme alder i hans egne ord for godt informert. men med viktig detaljert kunnskap henger etter. Bare 22 prosent av guttene og 43 prosent av jentene visste, for eksempel på hvilke dager i syklusen en kvinne er spesielt fruktbar.

Tenåringer snakker fort pinlig

Den 17 år gamle Anne Dregger gjør snart sin high school. For et halvt år har hun en kjæreste. Moren oppdaget tidlig at det utvikles en varig forhold. Long var hun med en gynekolog: "alene, ikke med kjæreste eller min mor at jeg var bedre på denne måten. Du trenger ikke hele tiden snakke med mor om det også - selv om jeg kunne finnes. Men noen ganger du tror på denne type samtale: Betyr det faktisk være nå "Kanskje bare lyden er rett og slett feil, slående foreldre på slike anledninger ?. De er lærerikt, trangt eller blande for smaken av sine barn for mye i sitt kjærlighetsliv en. Tenåringsgutter og jenter er mye flau eller ubehagelig. Derfor kan invitasjoner til første kjæreste eller første kjæreste raskt flau for å snuse. er bedre å bruke situasjoner der mennesker møtes ved en tilfeldighet eller snakket på telefonen for å bli kjent med de andre litt bedre.

Foreldre bør holde seg til sin tro

I utgangspunktet må foreldrene ikke bøye eller oppfører seg helt tolerant hvis de ikke er det. Du trenger aldri tolerere overnattingsbesøk hvis man ikke vil ha, for eksempel. "Selv om det vil bli konflikt eller uenighet, er det viktig at foreldre forteller sine barn hva de finner ok og hva som ikke er det," sier Ulla Atzert. Når foreldre gir i det hele tatt, eller være ute, oppstår i barnet inntrykk av at de ikke bryr seg, og det er ikke viktig for foreldrene. Ofte er det lettere for unge mennesker, selv når foreldrene forteller dem at de fortsatt holder for ung for sex og også begrunne sine bekymringer og større oppmerksomhet til barnets personlighet.

Røyking og drikking er kult

Tom bor i en landsby i Bergisch Land. Med tog 16-åringen liker å sykle med gjengen hans i helgen til nærliggende Köln. I en klubb i Gamlebyen har nylig forsøkt aften cocktails. Ellers gutter og jenter regelmessig drikker rusbrus - Blandede drinker fra brus eller saft pluss alkohol. Mens Tom og hans venner er fortsatt moderat i motsetning til mange andre unge mennesker. Fordi kjent fra England vane "betting drikking" og "flat rate drukkenskap" er også i dette landet blitt moderne. Selv om den endelige rapporten om narkotika den føderale regjeringen rapporterer en nedgang i illegale rusmidler, men har en dramatisk økning i "hverdags avhengighet" alkohol og nikotin. De fleste unge begynner å røyke på 13, 14 år siden, den 15-åringer gjøre mer enn en tredjedel. All røyk - det er kult og gjør sexy, sier de unge, når de blir spurt om sine grunner for å røyke. er uncool fordi ønsker en finish røyking eller forby bare foreldrene.

Gode ​​argumenter og et klart standpunkt mot røyking

Men selv om det koster nerver og overtalelse, foreldre må på ingen måte bare akseptere den grå dis i huset eller leiligheten som dette. men viktig i deres oppdrag for ikke å røyke er klare linjer, saklige argumenter og særlig forståelse for deres avkom som føler røyke så stor og vokser opp. Så kult, men tenåringer røyke sigaretter med 13 eller 14 år kan finne så ekkelt det er for dem i tidligere år. Og det er denne gangen bør bruke foreldre til å snakke med sine barn om helserisiko og konsekvenser. Selv tenåringer ennå ikke tilhører den faste røykere, kan du oppnå ganske god dem med gode argumenter. Men i stedet så å true med lungekreft eller røyker lunge, bør foreldrene bedre beskrive barna de åpenbare konsekvenser av røyking: dårlig ånde, gule tuppene, dårlig hud, stinkende klær, elendig forfatning og snart røyker hoste. Kanskje er det også en gudfar eller en god venn av familien, noen barna liker og den lange ønsker å slutte å røyke, og fortalte dem om sine abstinenssymptomer. Noe sånt er mer overbevisende enn de velmenende teoretiske forklaringer fortsatt så engasjerte foreldre.

Regelmessig inntak av alkohol er ikke tillatt

Når det gjelder alkohol, foreldre har loven på sin side: The Youth Protection Act fastslår at tillatt under 16 åringer drikker i offentlig alkohol. Enten det skjer i det private, ved skjønn av foreldrene. Som med røyking, også mødre og fedre til sine barn skal tale for seg selv, felles språk: regelmessig inntak av alkohol ikke er tillatt på et glass champagne eller øl på festlige anledninger eller under oppsyn av mor og far bestemmer fra sak til sak. Selvfølgelig, foreldre kan ikke kontrollere hvordan de skal håndtere sine barn på fester eller i offentligheten med alkohol. Men foreldre som har styrket selvtillit av sine barn gjennom utdanning, ikke trenger å bekymre deg for at den unge gi etter for gruppepress ved enhver anledning. Likevel: De fleste tenåringer drikker alkohol en gang, og noen ganger mer enn de tolerert. Hvis en tenåring hjem full, bør foreldrene vise forståelse for nå. Men dagen etter, les: Dette vil ikke skje igjen! Alkohol er et permanent problem hjelper en samtale med mine venner og deres foreldre. "Begge sider da fortelle åpent hvorfor de drikker alkohol, eller, hvorfor ikke," antyder Peter Wüschner i sin "overlevelse trening for foreldre" før. Forresten, foreldre er rollemodeller - spesielt i denne sammenheng. Hvem liker å drikke en over åtte selv, må bli tatt på alvor det vanskelig å møte argumenter.

boktips

boktips

Barbara Sichtermann: puberteten. Beltz & Gelberg 2008, 272 sider, 17.90 euro. ISBN 978-3407857620

Ulla Atzert: Homo pubertensis. Tips for problemfri håndtering av ungdom. Fischer 2007, 157 sider, 7,95 euro, ISBN 978-3596174775

Peter Wüschner: border erfaring puberteten. New overlevelse trening for foreldre. Kalibrering oppkomme 2005, 214 sider, 13.95 euro, ISBN 978-3821856148