"Papa kuin sylkeminen!" Isovanhemmat poseeraa ensimmäinen näkymä vauva usein. Mutta kuinka pitkälle omena putoaa puusta todella? annamme silmien väri, meidän sosiaalisuus, iloa jazz - tai allergioita tai meidän ujous meidän lapsiamme nyt?

Perheyhtäläisyys on onnesta

Äiti tytär samankaltaisuus

Kuva: © iStockphoto / hannamariah

Ne etsivät perhe muistuttavat, yleensä löytää sen nopeasti. Joten se on minulle: My Kinder Elina (11) ja Marius (5) näytti vauvana, kuin minä minun vanha vauvavalokuvat: harmaat-mustat silmät ja pörröistä, tummat hiukset. Nils (12), poika ystävät, näyttää samanlaiselta, kuin jos hän olisi kloonattu käymättä läpi sukupolven suoraan häneltä, todella puuttuu on parta isänsä. Ja on myös Andrea, entinen opiskelutoveri joka kerran näytti valokuvan, jossa hän oli nähdä itsensä - mutta oudon vanhanaikainen kampaus. Kävi ilmi: Nainen kuvassa oli isoäitinsä. Ne eivät siis ole epäilystäkään: vahva samankaltaisuus sukupolvien tai jopa kesken sisaruksia. Nämä samankaltaisuudet ilmetä joskus tämä vain tietyissä ikäryhmissä ja myös vaihtaa.

Ulkomaiset lapset voivat yleensä tuskin antaa vanhemmille

Mutta erittäin luotettava ei ole asia, jossa peritty samankaltaisuutta. Nils on sisaruksia, jotka tuskin muistuttavat vanhempiaan visuaalisesti. Poikani Marius, toisin kuin muu perhe, nyt tumma vaalea ja on vaaleanharmaa silmät. Väite, että useimmat lapset oli äiti tai isä ainakin hieman samanlainen, ei oikeastaan ​​ole pitää, ikäänkuin psykologi Emily Hill ja Nicolas Christenfeld yliopiston San Diego (USA). He olivat toimittaneet yli 100 aiheita kuvia eri-ikäisille lapsille (enintään 1, 10, 20 vuotta). Sinun pitäisi löytää isä tai äiti kunkin kolmen tarjotaan kuvia. Osumatarkkuus oli alueella sattumasta. Vasta sitten, kun yksivuotisia, asia oli erilainen: Heille osallistujat pystyivät tunnistamaan samankaltaisuutta Noin puolessa tapauksista - ja lähes aina Isän kanssa. Tutkijat uskoivat tämä johtui siitä, että isä voi olla varma näin todellakin olla lapsen isä.

Luonto voi isät melko epäselvä

Mutta tämä työ on hataralla pohjalla, koska mitään yhtäläisyyksiä Papa löytyivät vain 50 prosentissa tapauksista. Lisäksi koehenkilöt muita opintoja vauvoille nähnyt eivät muistuta vanhempien tai - jos ollenkaan - enemmän äitien kanssa (University of Montpellier, Ranska). Tämä osoitti tutkijat täsmälleen päinvastainen kuin heidän amerikkalainen kollegansa: Luonto ei tehnyt, että isä voi tunnistaa, onko lapsi ei ehkä itse. Vain tämä lähestymistapa varmistaa, että hän "panostanut ja hoito valmiuksia tässä lapsi" missään tapauksessa. Tässä työssä tukevat lisätutkimuksia, joiden mukaan isät kokevat todennäköisesti nähdä samankaltaisuutta keskenään ja niiden jälkeläiset itsensä ulkopuolisiksi. Täällä siis halu varsinaisessa merkityksessä isä ajatus näyttää olevan.

Perintövero - osittain ratkaistu palapeli

Myös tutkimukset ovat kuitenkin käsiteltävä varoen: Kuvat näytetään, eloton antaa kolmiulotteinen ja eloisa ilmeet todellisen kasvoja ei taas. Maalaisjärki ammentaa henkilökohtainen kokemus ja tutkimustulokset totesi: Merkittävät yhtäläisyyksiä perheen sisällä tapahtuu, mutta ei tarvitse olla. Mitä voisi vain nähdä ennen, mutta tuskin perusteltu, mutta puolivälissä 19th century, Johann Gregor Mendel oli ensimmäinen säännöt: Hän totesi, että on olemassa jokin perintö tiettyjen ominaisuuksien jälkeläisille, että nämä ominaisuudet voivat olla toisistaan ​​perinyt itsenäisesti ja eivät aina ole tehokkaita jälkeläisissä. Koska on hallitseva (määräävä) ja resessiivinen (heikompi) laitteita. mutta myös väistyvä ominaisuudet voivat olla ilmeinen, jos molemmat vanhemmat ovat.

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen

Tänään tiedämme paljon enemmän: noin 25000 geenit jokaisella on, ns genomin. Geeni kyykky pieniä toiminnallisia osia kromosomeissa, pitkiä ketjuja DNA (deoksiribonukleiinihappo), aminohappojen (proteiinit) on kytketty. 23 kromosomit saa jokainen isänsä ja äitinsä. Fuusio muna ja siittiösolujen kromosomit mennä se liitto. Sen mukana tulee uusi, kaksinkertainen sarja kromosomit taajuusvaihteilla ja permutaatioista geenejä. Myös geenit kaikkien aiempien sukupolvien, mikä voi toteutua. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että lapsi ei ole koskaan vain summa geenien äiti ja isä, mutta jokaisen lapsen luo jotain aivan uutta.

Perinnöllisyys ihmisillä - Miten meidän lapsi?

Ihmisen genomin oli todellakin "purkaa" viime vuosina. Kuitenkin tämä optimistinen sanastoa ei tarkoita, että me nyt tiedämme jo laajasti mitkä geenit ovat vastuussa mitkä ominaisuudet. Tarkoitti on vain, että sekvenssi aminohapon yhdisteiden pitkin DNA tunnetaan kromosomeja. Voitko mutta hieman ennustaa, joka näyttää tai taitoa, mikä on oman lapsen? Muutama huomautus, on olemassa melko:

Luomiväri - Ruskea usein hallitseva

Silmien väri määritetään useita geenejä. Aikaisempi oletus, että Brown hallitsee vaaleiden, on osoittautunut vääräksi. Mekanismi on monimutkaisempi. Kuitenkin Brown usein syrjäyttää vaaleampaa, se usein on hallitseva vihreä ja sininen, joka on heikoin.

Hiusten väri - punainen, ruskea ja musta on enemmän geenistä Virta

Yleensä kuitenkin, että tummempi (tai jopa punainen) Hiusten väri on perinnöllinen hallitseva ja resessiivinen välissä suhteessa vaaleampi hiusten väri pidetään. Mutta se ei ole aina totta, koska useita geenejä vastaavat eri pigmentti versioita myös sama. Mutta tumma tai punertava tukka on suurempi todennäköisyys voittaa. Muuten: Taipumus myöhemmin mies kaljuuntuminen ei periydy hänen oma isänsä, vaan äidin isoisä.

Korkeus - geenit määrittää ylärajan

Kuinka paljon lapsesi on yksi päivä, mutta on peukalosääntö: koot molemmat vanhemmat lisätään sitten puolittunut. Tämän jälkeen kuusi senttimetriä lisätään ja vähennetään kuusi senttimetriä tytöille pojille. Kuitenkin koko todella saavutetaan voivat vaihdella jopa 8,5 cm: n etäisyydellä tästä lasketusta arvosta. Se riippuu myös laadusta ruokavalion, erityisesti runsas proteiinin saannista. mutta geenien vanhempien rajoittaa suurin saavutettavissa koko.

Ulkonäkö - tyttäret usein etu

Tutkijat Skotlannin St. Andrewsin yliopisto totesi, että pojat komea isät voivat vedota siihen ei näyttää houkuttelevan uudelleen. Siskojen kuitenkin jo varsin koska sitä sovelletaan Kaunis isät saavat kukkura hyvännäköinen tytärtä. Sons kuitenkin saavat isiltään yleensä vain erottuva kasvonpiirteitä peritty. Kauneus äidit soittaa myös näyttää olevan lähinnä tyttöjen rooli poikia on vähemmän tehokas.

Ilmeet: Kuka on hapan, samanlainen kuin hänen vanhempansa enemmän

Kun Elina on hieman hapan, hän saa tämän hyvin erityinen ilmaisu, seos hämmennystä ja epäilyksiä. Vain katsoi isäänsä samassa tunnekuohun samoin. Että hyvin yksilöllinen ilmeet lapsen peri suurelta osin (eikä abgeguckt) on, tutkijat Israelin Haifan yliopistossa havaittiin. He vertasivat ilmeet näiden sokeita perheineen ja tuntemattomien kanssa. Hänellä oli paljon enemmän yhteistä kuin heidän perheilleen. Erityisen hyvin tämä samankaltaisuus oli näkyvissä, kun negatiiviset tunteet ovat välttämättömiä monimutkaisia ​​kasvojen liikkeitä.

Paino - geenit eivät ole kohtalo

Mikä on "vika" geenien liikalihavuudesta monen lapsen on epäselvä. Arviot vaihtelevat 30-70 prosenttia. Että ulkoisille vaikutteille, mutta ovat tärkeämpiä kuin arviointi osoittaa suurta kasvua liian paksu lasten teollisuusmaissa. Koska tämä tapahtui rinnakkain muuttamalla elintapoja: Lapset syövät liian usein ja liian paljon, istua liian pitkään edessä näytön, siirrä liian vähän. Vaikka lapsi on taipumus monta kiloa, se voi pysyä laiha kun syö terveellistä ja liikkuvat tarpeeksi.

Persoonallisuus - vain osittain geenit

Monet lapset näkevät vanhempiensa ole ulkoisesti samanlainen, mutta on samanlainen luonne, ovat ehkä yhtä optimistinen tai niin varattu vanhempana. Miten lapsi kehittyy täällä, mutta on vaikea ennustaa monimutkaisempi omaisuuden perintöosastaan ​​se menee, epämääräinen ovat vastaukset tutkijoiden. Se on suhteessa luonnetta ja persoonallisuutta edelleen usein epäselvää, jotka tekevät yhteistyötä geenejä. "Ei ole mitään erityistä geeni mitään"Amerikkalainen Molekyylibiologi Dean Hamer kertoo. Geenit vain lisäsi todennäköisyyttä, että heidän tuettu koulutuksen tiettyä ominaisuutta.

Geeni tarjoavat eräänlainen suunnitelma persoonallisuuden. Miten lapsi kehittyy näissä puitteissa, riippuu ympäristötekijöihin, kuten koulutus, sosiaalinen tausta tai kokemusta. Noin "puoliksi" tekevät geenien ja ympäristötekijöiden kun kyse on yksilöiden erilaisuuden useimmissa geneetikkojen samaa mieltä. Lisäyksessä rauhallinen, iloinen tunnelma, mutta myös ahdistusta tai ujous siis on merkitystä, mutta ulkoisille vaikutteille (ja toimivat myös oma persoonallisuutensa) voi nostaa tällaisia ​​investointeja tai voi tulla vain heikosti kantaa.

Älykkyys on lepotilassa kuin mahdollista geeneissä

Sama pätee tiettyjen kykyjä. Lapsi, joka ei tarvitse musiikillista lahjakkuutta maailmassa ei kehity suureksi solisteja. Sitä vastoin suurin musikaalisuus on hyötyä vain, jos se havaitaan varhaisessa vaiheessa ja toteuttivat. Kuuluisa pianisti Arthur Rubinstein sanoi: "Menestys on aina sama periaate: huolellisuutta, sitkeyttä, lahjakkuutta ja onnea." Tämä pätee myös muilla aloilla taiteellista, teknistä ja henkisten kykyjen - ja jopa tiettyjä heikkouksia, kuten lukihäiriö tai ADHD. Vaikka järjestelmä lukemista ja kirjoittamista heikkous voi olla perinnöllinen. mutta myös mutta tällainen lapsi voi - esimerkiksi aikaisin, usein käsittelyyn vanhempien - lukutoukka ja pääsee edistämällä ihmisarvoista Saksan markkoja. Noin 50 prosenttia ADHD lasten, vaikka on olemassa geneettinen erikoisuus signaalin käsittely aivoissa. Äskettäin "huimapää geeni" (D4DR) todettiin lisäksi, että pitäisi olla rooli ylivilkkautta. Tämä ei tarkoita, että tutkijoina heikkous todella tapahtuu. Joskus suotuisat tekijät (riittävän liikunnan, pieni näyttö kulutuksen suotuisan perhepiirissä) voi estää täältä.

Kanssa tai ilman lahjakkuutensa - koska se näyttää yleensä viisaasti? arvioita siitä, kuinka tärkeää on vaikutus geenien lapsen älykkyyttä vaihtelevat tutkimuksesta. Jopa 70 prosenttia (verrattuna erikseen esille, identtiset kaksoset), Twin tutkijat uskovat muut odottavat noin 50 prosenttia, jotkut jopa vain 40 prosenttia. On kiistatonta, kuitenkin, että perhe ja ympäristö lapsen huomattava määrä viisautta ollut (tämä pätee myös silloin, kun lahjakkuustutkimusta). Tutkimus ottolapsista osoitti, että lapset, jotka saivat vain vähän kiinnostusta ja oppimisen mahdollisuuksia uuden perheen, ovat keskimäärin vähemmän älykkäitä kuin adoptiolapset varttunut perhe, joka kannusti oppimista erilaisia ​​tarjouksia ja huomiota.

Switch geenejä - elämäntapa periytyy

Viime aikoihin asti, tutkijat ajattelivat, että ulkoiset vaikutteet eivät vaikuta geenit ihmisen. Tänään kuitenkin on varmaa, että meidän elämäntavat vaikuttavat myös geenit meidän jälkeläisiä. Koska jotkut geenit on eräänlainen molekyyli- "kytkin", joka on taitettu tietyissä ulkoisille vaikutteille ja siirretään tässä asennossa. Liikaa alkoholia tai nikotiinia, liikunnan puute tai huono ruokavalio voi poistaa tietyt "suojaava geenit" joilla on myönteinen vaikutus immuunijärjestelmään. Epäsuotuisa geenejä ja toisaalta esimerkiksi suosia syövän kehittymistä voidaan aktivoida. Tämä haittaa paitsi itseämme, vaan myös lapsemme ja lapsenlapsemme. Sama tutkijat epäilevät suhteessa kokemuksia ja tunteita, jotka vallitsevat elämässämme. "Sosiaalinen ja psykologiset tekijät muuttuvat meille, ja nämä muutokset jätämme seuraavalle sukupolvelle", sanoo professori Peter Nawroth päässä yliopistollisen sairaalan Heidelbergin.

"Olet kuin isäsi!" - riskialtista ohjelmointi

"Siinä se minulta," insinööri mielellään selitetty mieheni kun poikamme on rakentanut erityisen monimutkainen avaruusalus Lego. Ja odotan joskus ei ilman naisia ​​tuottajia ylpeä tyttäreni, joka ei ole vielä päättänyt velkaa niiden hyviä arvosanoja Englanti tahansa periytynyt minulle geenistä kieli lahjakkuutta. Joskus käy ennen varmistaa, että lapsi on perinyt tietty vahvuus. Meidän pitäisi kuitenkin olla varovainen vanhemmille tällaisia ​​lausuntoja. Kuinka vaikeaa he ovat, se tulee nopeasti selväksi heti, kun löydämme meidän lapsi sivuilla, emme pidä erityisen itsellemme (ja ominaisuuksia, joita ei ole kuin omat vanhempamme meille lapsena). Ongelma syntyy, vaikka lapsi muistuttaa miehestä, joka laukaisee negatiivisia tunteita meidän: Jos esimerkiksi tällä hetkellä altis inertia pojalle liikaa muistutti yksinhuoltajaäiti hänen ex-miehensä, joka voisi usein vaikea herättää jotain , Pika sitten laskee pahan lauseen: "Olet ollut aivan yhtä laiska kuin isäsi!"

Tällaiset laatikot ovat vaarallisia. Ne sivuuttaa että lapset muuttuvat jatkuvasti ja paljon ei vain ole sanelema geenejä. Persoonallisuus on koko lapsuuden ja nuoruuden kautta liikkeellä, korostetaan myös Berliinin psykologi ja tutkija Jens persoonallisuus Asendorp, vasta sitten se kiinteytyi hitaasti. antaa pienen kansan omaisuutta, joka voi aiheuttaa tapaamme hänet vähemmän avoin mieli - ja hän lopulta jopa uskoa, mitä sanomme. Tällainen ohjelmointi rajoittavat kehitysmahdollisuuksia ja taakka. Behavioral geneetikko Robert Plomin suosittelee: Vanhempien tulisi tuntea melko "johtaja resursseja" niiden jälkeläisiä. Joten meidän pitäisi poimia lapsemme, missä se vain ole korostaa hänen heikkoutensa (ja he näkevät vasemmalla), edistää sen vahvuuksia.