Lapset reagoivat usein vanhempiensa erottaminen pelkoja ja häiriöt, monet on otettava myöhemmin elämässä ongelmia, suhteet ja ylläpitää tilastot kertovat. Voi erottaa lapset silti olla aivan normaalia onnellisia - ja jos, niin miten?

Onnellinen lapsi: Mahdolliset tai silmänlumetta?

Lapsi erottaminen vanhempien

Kuva: © panthermedia.net/ goodluz

Maria * on selvä: Vaikka avioero miehestään ei mennyt täydellisesti, hänen kolme tytärtä ovat nyt, kuusi vuotta myöhemmin, mutta melko tyytyväinen: "Kukaan tyttö haluaa tehdä erottaminen päinvastaiseksi. Tuolloin Juttelin heidän kanssaan paljon, vastaamalla kysymyksiin avoimesti tukee niitä pitää yhteyttä isäänsä, vaikka hän halusi manipuloida ja suututtaa minua. Niinpä he ovat suhteellisen nopeasti ahmia säikähtää, osittain koska he tajusivat, että se oli super minulle. Vaikka ne eivät voi vielä nähdä kaiken melko löysä, mutta tuntuu paremmalta nyt, se on hiljaisempi ja jos jotain häiritsee sinua, se on osoitettu välittömästi. "

Lapset voivat olla onnellinen hyvin, vaikka heidän vanhempansa erottavat: Joillekin tämä on vähätteleminen julkilausuma kattoon, että kukin yksittäinen lapsi kärsii, vaikka se ei aina näytä niin ensi silmäyksellä, ja sen kevytmielistä avioeroja halpa perustelu Procure. Toisille se on kuitenkin toiveikas näkökulma, joka kannusti myös lykätä välttämätön erottaminen, ei pelkästään syyllisyyden ja huolehtia lapsista.

Mitä onni (ei) avulla

"Ole onnellinen" ei tarkoita, että lapsi mennä täysin ennallaan ja koskematonta surun erottaminen kokemus ja kimpoaa aamusta iltaan, säteilevä läpi maailman - miten se tekisi niin yksikään lapsi jopa kaikkein harmonisen ydinperhe. Mutta se on mitä vanhemmat yleensä tarkoittavat, kun he haluavat, että heidän lapsensa mielellään: olla onnellinen, löytää rakkauden, voi luottaa.

Erottaminen on aina ennen kaikkea huono

Ottaen huomioon perustavanlaatuista muutosta, joka merkitsee erottaminen vanhempien suurin osa lapsista, tämä ei suinkaan itsestäänselvyys. "Ensimmäistä kertaa lapsi tulee kauhea tilanne. Se menettää tasapainonsa, lattia avautuu. Tietenkin se riippuu myös iästä, mutta pohjimmiltaan on lapsi kaikkein avuton ja haavoittuvia kaikkien toimijoiden", kuvataan Wuppertal jatko sosiaalitieteilijä ja luonnonparantaja psykoterapian Elke Fuhrmann-Wönkhaus keskittyen parissa toimivat sekä koulutus- neuvontaa etenkin erottelu tilanteissa erikoistunut. Jopa suotuisissa olosuhteissa, kuten silloin, kun jännitteet katoavat ja pysähtyä enemmän rauhaa jokapäiväisessä elämässä, on jälleen pelkää, koska: tuntemattoman maailman, turvattomuus, uusi asunto, rahan puute.

Että lapset alun perin näkyä poikkeavuuksia, joko käyttäytymisen kanssa univaikeudet tai huonommin koulussa laadut ovat huonoja sinänsä ole epätavallinen eikä: "Et voi wegreden että erottaminen on tuskallista yksi kiistää se ei estä" sanoo terapeutti. "Vasta kun kipu on suri kunnolla, se voi jatkua. Ja että on tärkeää aktiivisesti käsitellä näitä tunteita, jotka on kaikki ulos. "

Kun aikuiset etsivät keskustelukumppani, lapset eivät voi ilmaisemaan aina vastaavasti. "Työnnä itse erilaisia, ehkä vihaisia ​​tai saada vatsaan tai päänsärkyä. Jotkut menevät sisälle, alkavat unelmoida tai huutavat pehmolelu. "Keskimääräinen kestää kahdesta kolmeen vuotta lasta, jotka osoittavat sellaisia ​​kuormia ovat uudelleenpyydetyistä. Onko tarpeen, esimerkiksi jos lapsi täysin sulkeutuu, hänellä on oikeus terapeuttista tukea. "Se on tehokkain, mutta mielestäni toimimaan vain vanhempien kanssa", kertoo Elke Fuhrmann-Wönkhaus. "Jos se on okei, jos he sovitetaan yhteen vuoden vanhempi tasolla automaattisesti siirtää lapselle."

Sääntö. 1: Lasten on pystyttävä pitämään äiti ja isä

Koska, kuten kokemus asiantuntija: Lapset ovat erityisen pysyviä traumoja erottamalla, jos vanhemmat eivät pidä suhdetta konflikteja niistä. "Tämä on tärkein tällaisessa tilanteessa, siististi erillään liuotus pari suhdetta, ja vanhempi taso, joka on elinikäinen. Se on kauheaa lapselle, kun vanhemmat puhuvat pahaa toisilleen eteensä ja odottaa sen yhteisvastuullisuuteen. Lapsi on oltava turvallisuus, vaikka kaikki muuttuu ympärilläni, voivat rakastan äiti ja isä niin ja pitää ", sanoi ohjaaja. "Koska lapsi on aina isä ja äiti, se on sekä itsessään, ei väliä mitä. Mikäli hylätään yksi, tuntuu niin hylkäsi osa lapsen. Myöskään voi wegtrennen vanhempi, koska silloin lapsi on vain puoli. "Tuloksena puute on usein täynnä riippuvuudet, pelot, pakko tai suhde ongelmia. "Jos sallittu, lapset voivat kuitenkin vapaasti rakastaa äiti ja isä, kun he osoittavat tunteitaan ja prosessi, ne voivat olla onnellisia avioero lapsille, jotka voivat keskustella myöhemmin onnellisia suhteita."

Aika pinnoitusmenetelmistä vanhemmille

Juuri tämä perussääntö on David * ja hänen vaimonsa - noudatettava tarkasti ja niiden avioero, lapset jatkuvasti pidettävä poissa riita - kuultuaan ja tuella välittäjänä. esiteltiin vanhemmille suuria haasteita: "Se tarkoitti aika pinnoitusmenetelmistä, palautua oman nöyryytys ja Sichzusammenreißens saada yhdessä löytää ratkaisu lapsille", David muistelee. "Ja harjoitella toistuvasti toleranssi, esimerkiksi jos vallitsevat täysin erilaiset säännöt, kun kumppanit." Hän eteni on tuottanut tulosta: Kiitos oikeudenmukaisuus ja kunnioitus, avoimuus, selkeät sopimukset ja ehdoton luotettavuus ovat hänen lapsensa onnellisia lapsia erottaminen, hän sanoo. "En vakaasti, että ne ovat hyvin hyvin vähän. Mutta ennen kaikkea, tunne, he luottavat minuun sekä ex-vaimoni. He luottavat siihen, että me rakastamme heitä, mitä tapahtui, että he eivät koskaan luopua. "

Haittoja: Vielä vähemmän syvä arvet ei aivan

Elizabeth Marquardt luultavasti käsittelyssä tämä skeptisesti. Amerikkalainen tiedemies ja kirjailija "lastaan ​​kahden maailman välillä. Mitä tapahtuu sisällä lasten avioero "oli kaksivuotias, kun hänen vanhemmat erosivat. Se oli rauhallinen, hän aina tuntenut molemmat rakastetaan. Nykyään se onnistuu, naimisissa, äiti. Enkä tiedä päätellä, että oli ihan hänen kaikki sen silti: Jälkiä erottaminen ei ehkä ole yhtä selvästi näkyvissä. Silti he olivat siellä ja vaikutti heidän elämäänsä. Kysy ihmisille kuten hänen elämästään, hän kirjoittaa, voisi todeta, että vanhempien avioero oli keskeinen osa molempien lapsuuden sekä niiden nykyajan persoonallisuus. "Meistä on tullut liian nopeasti. Emme tienneet, mihin kuulumme. Meillä vanhemmat usein huomaamatta kauheasti jos emme heidän kanssaan. "

Tekee lapsia onnellisempia, jos ihmiset eivät erota ensimmäinen paikka?

Vakava huoli, valmistettu omasta kokemuksestani samoin kuin pitkän aikavälin tutkimuksessa on, että lapset, jotka eivät riko toivottoman klo erottaminen vanhempien täytyy olla kätevä näyttöä siitä, että ne eivät täysin tarvitse molempien vanhempien olla onnellinen. "Hyvää puhua" kutsuttu Marquardt ne heidän mielestään kaunopuheisesti, että vähättelee menetys lasten sallittua. Sen sijaan hän ei ole ainoa asiantuntija ja edustaa monia uhreja, vakuuttunut siitä, että lapset, jotka kasvavat samassa taloudessa tällaisia ​​vanhempia, vaikka he rakastavat toisiaan enää hirveän Doll, mutta toimeen ilman jatkuvasti väittää, on vielä onnellisempi kuin lapset "hyvä" avioeroja. Lisäksi kävi ilmi, että pitäisi erottaminen tapahtumia usein ratkaista, kun parit suoritetaan välittömästi toisistaan ​​kriisitilanteissa. Pitämällä kannattaa paikkoja Marquardt vanhemmat sydämeen, vain eduksi lapset, joista, kuten opintojaan lasketa enää "todellinen koti."

Kuinka paljon vanhemmilla on laittaa rakkautta lapsen?

Ovatko vanhemmat niin, koska niiden päätös on ollut yhteinen lapsi, moraalinen velvollisuus pysyä yhdessä on, jos heidän avioliittonsa ei peruuttamattomasti rikki, merkitty jännitystä tai jopa väkivaltaa? Takaa onnellinen lapsi ei myös tämän strategian. Onko lasta enemmän hyötyä siitä, että se saa vastus tarkoittaa "kestää sitä yhdessä", opetti arvon tai näkemästä, miten myönteisesti väliseinillä, jotka ovat nyt aika elää, käsitellä ja voi myös kasvaa tuskallisia kokemuksia, jokainen perhe voi vastata vain itselleen. 

Suhteiden luominen sen sijaan erottaminen - kyllä, lapset valmiiksi kana - no

Vakava suhde työtä, mutta myös pitää Elke Fuhrmann-Wönkhaus erittäin hyvänä vaihtoehtona nopeasti (ennen) erottamiseen. Puolinaista yhdessä vääristä syistä ei ole laillista: "Joskus lapset lähetetään ainoastaan ​​eteenpäin lykätä erotteluja koska aikuiset eivät halua kohdata seuraukset."

Tärkeimmät suositukset käyttäytymistä tapauksessa erottaminen

 • ei herantragen muutamia konflikteja lapsille. Ei täydellinen maailma koe, mutta älä väittävät edessä lapset tai tehdä ex-kumppani huono.
 • Ikänsä selittää miksi hajosi - mutta älä odota lapsi ymmärtää, että äiti ja isä "voi enää yhdessä."
 • tehdä selväksi, että lapsi ei ole syypää erottamiseen: Lisäksi pelot lapset ovat erityisen usein piinaa syyllisyys.
 • Stressi, että molemmat jäävät vanhemmat rakastavat lasta ja olla siellä se (jos näin on).
 • Mahdollisimman pian selkeyttää tilannetta, rakenteeltaan arjen luotettavana.
 • saada apua tarvittaessa, on se psykologi, sovittelija tai nuorisotoimisto.

* Nimet muuttunut

palvelu

Kirjallisuutta vanhemmille

 • Gisela Hötker-Ponath: erottaminen Rose sota. Psykologinen opas. Klett-Cotta. 2012. ISBN-13: 978-3608861105. 17,95 euroa.
 • Mathias Voelchert: erottaminen rakastunut ... niin että on ystävyys. Kosel.
  2006. ISBN-13: 978-3466307180. 19,95 euroa.
 • Alexandra Ehmke, Katrin Rulffes: lapset? Psykologista ja oikeudellista apua vanhemmille erottaminen ja avioero. Reinhardt. 2012. ISBN-13: 978-3497022380. 19,90 euroa.
 • Remo H. Largo, Monika Czernin: Hyvää lapset avioero. Erotteluja ja miten lapset selviytyä. Piper. 2004. ISBN-13: 978-3492241588. 9,99 euroa.
 • Elke Fuhrmann-Wöhnkhaus: lapset avioero. Mitä lapset kokemus. Miten käyttäytyä vanhempia. Humboldt. 2009. ISBN-13: 978-3869106014. (Tällä hetkellä saatavilla vain käytössä)
 • lapsensa kahden maailman: Elizabeth Marquardt. Mitä tapahtuu sisällä lasten avioero. Junfermann. 2007. ISBN-13: 978-3873876736. 22,90 euroa.

Kirjallisuutta lasten kanssa

 • Harriet Grundmann, Marc-Alexander Schulze: Olemme aina täällä sinua varten! Jos äiti ja isä erottua. Coppenrath. 2010. ISBN-13: 978-3815795200. 11,95 euroa.
 • Jeanette Randerath, Imke Sönnichsen: Fips enää ymmärtää maailmaa. Kun vanhemmat erottaa. Thienemannille Verlag. 2008. ISBN-13: 978-3522435420. 12,95 euroa.