Morkaken (placenta) spiller en stor rolle i svangerskapet. Det gir næring og beskytter fosteret og er forbundet i myten med bildet av Tree of Life. Finn ut hva som gjør morkaken, hvilke problemer det kan være, og om du kan spise morkaken etter fødselen.

Oppgavene til morkaken

Placenta oppgaver problemer

Foto: © Colourbox

Ordet placenta kommer fra gresk (plakous) og kalles "flat kake", På engelsk, er dette begrepet fra det 18. århundre med "placenta" oversatt. Den flate, runde placenta faktisk ligner i form en cupcake. Den når en diameter på 15-25 cm, en tykkelse på 3 cm og en vekt på ca. fødsel ett pund.

Placenta er en samling av de fineste og forgreninger av blodkar, som er omgitt av svakt svampaktig vev. Denne institusjonen som har en levetid på ca 280 dager, er en ekte all-rounder:

  • Det leverer fosteret i løpet av hver uke av svangerskapet med oksygen og mat
  • Det beskytter barnet mot mange skadelige stoffer og påvirkninger
  • Det kastes dets metabolitter og produserer hormoner.

Men hvordan gjør dette med høy ytelse organ? I begynnelsen av implantasjon av det befruktede egg i livmoren i begynnelsen av fjerde SSW står. Deretter blir barnet side av placenta dannet fra en del av den såkalte. Blastula. Dette er forbundet med navlestrengen. Det har fine, forgrening villi (chorion). Den andre delen av morkaken er forankret til livmorveggen, og kalles basalplaten. Det er en del av morens vev. Den smale mellomrom mellom barnet og morens side er fylt med mors blod. Inn i dette rommet, den fine villi av barnets morkaken del røtter.

A "Multitasking"-Organ

Morkaken ikke bare leverer babyen med oksygen og næringsstoffer. Det produserer også graviditet hormon humant choriongonadotropin (HCG). "Det sikrer at muskel lag av uterus ikke blir avvist, sammen med det befruktede egg. I tillegg, i en kvinnelig barn, fører det første modning av egg i eggstokkene, og i guttebarn nedstigningen av testiklene i pungen"Forklarer Dr. Med. Nicolas Gumpert fra Frankfurt.

Morkaken produserer også østrogen. Disse sikrer at brystet er større, bobler melk brette det være mindre hår enn vanlig, og huden er litt oppblåst. Fra den fjerde måneden, morkaken erstatter også corpus luteum i eggstokken i produksjonen av corpus luteum hormonet når det går tilbake. Luteal hormon (progesteron) undertrykker menstruasjon, lindrer livmormuskelen, og dermed gir til og med en videreføring av svangerskapet.

Placenta hjelper fosteret under "Pust"

Men den store kroppen skaper enda mer: Vedlikehold av det transporterer også metabolske nedbrytningsproduktene av barnet og bedervet luft, slik at karbondioksid (CO2), fra. Fordi selv om barnet ikke puster med lungene hans, allerede oksygenutvekslingen foregår i kroppens celler hans uten kan overleve uten pattedyr.

Og så morkaken fungerer: The mors blod flyter i nevnte blodfylte hulrom i placenta langsomt til villi sammen som tilhører barnets side av morkaken og inneholde små blodkar. Om dette oksygen og næringsopptaket (f.eks. B. Zucker og proteiner), men også immunoglobuliner (som delvis beskyttelse mot infeksjon) og passerer via navlevenen til babyen. Omvendt får CO2 og metabolitter via to navlestrengsarterier hos foster tilbake til villi og leveres derfra til den maternal venesystem.

Placenta - bare en "delvis dekning"-Insurance

Selv om røttene barnlig villi med sine fine kontorer i placenta blod av mor, er de ikke direkte koblet til den. En tynn membran på hver villus skiller spedbarn fra morens blodstrømmen. Denne delikate membran er "placenta", Direkte kontakt mellom blodet til barnet og hans mor hadde mange ulemper. Det vil bli problemer, for eksempel når mor og barn har ulike blodtypene (farlige klumper) eller moren er Rh negativ, men hennes barn Rh-positive (angrep av barnets blod av immunsystemet av mor). Morkaken bør, men også beskytte barnet mot skadelige stoffer eller patogener.

Men denne barrieren ikke er helt forseglet. Dine fine porer kan gjennomføres spesielt de stoffene som er relativt ny på mennesker eller, som alkohol, ulike giftstoffer, narkotika og medisiner. Men noen bakterier og virus er små nok til å slippe gjennom gjennom de små porene i membranen (z. B. rubella, Ringelröteln-, varicella virus, etc.).

Forkalkninger og andre problemer med morkaken

Ugunstig situasjon: placenta previa

Hvis alt går normalt, det befruktede egget reir om en i begynnelsen av fjerde uke, og dermed resulterer morkaken i øvre del av livmoren, og at ved første eller bakveggen. En anterior placenta (som ligger på magen til gravide kvinner ut) er normalt, men noen ganger skylde på at en kvinne kan føle hennes baby senere.

Men noen ganger implantasjon av klønete gjort, nemlig for lav og nær livmor utgang. det skjuler det helt eller delvis, dette kalles placenta previa (lat. praevius = ovenfor), henholdsvis. I en femtedel av tilfellene, slik placenta fortsatt vokser opp til 24 uker og oppover. Og bare liggende i livmorhalsen nær placenta beveger seg selv "i de fleste tilfeller i løpet oppover", Lindrer Dr. Med. Vincenzo Bluni i sin rådgivende forum.

En permanent placenta previa opptrer omtrent i on i 200 svangerskap. Multipara Kvinner rammes oftere, noe som gjelder spesielt med raske påfølgende svangerskap. Selv etter keisersnitt, spontanaborter og etter operasjonen i livmoren, er risikoen økt. Avhengig av om morkaken ligger bare på kanten, helt eller delvis før livmorhalsen, legene avgjøre om modus for levering. Noen ganger er det ikke måte på keisersnitt passerer.

Blødning ved kanten av morkaken

For å placental kant blødning oppstår når sprekker i de små blodårene på kanten av morkaken forekomme. Dette kan skje for eksempel i dyp morkaken, ikke alltid, men årsaken er klar. Dette blødning vanligvis hører snart av seg selv. Men det kan danne små blodpropper i nærheten livmorhalsen, som kan sees på ultralyd, forårsaker blodig utslipp. Hvem er rhesus negativ, får en forholdsregel, en såkalt. Anti-D spray som kan ha kommet i kontakt med hverandre gjennom morkaken blødning mors og barns-som blod. Slik at morens immunsystemet aktiveres med Rh-positive barn forhindres.

Ugunstig struktur av placenta

Men noen ganger morkaken selv er ikke riktig utviklet. For eksempel kan det skje at det på morssiden placenta en viss lag av vev (det tidligere nevnte basalplaten) som mangler. Deretter chorion villi av barnets side vokser direkte inn i muskelen veggen av livmor. Dette er et problem fordi morkaken ikke kan løse rett etter fødselen. Noen ganger kan en kvinne ikke kommer rundt da en operasjon. Foregående livmor kirurgi, keisersnitt og mors alder (over 35) antas å være risikofaktorer.

Lakuner: Hull i morkaken

Men det er unormalt av morkaken form. Disse ofte bringe ingen ulemper. Det er for eksempel den avrundede multippelt ringformet eller belteformede placenta og en ekstra liten side placenta.

Noen ganger gynekologen oppdaget i høy oppløsning ultralyd, et eller flere hulrom i strukturen av placenta. Den tekniske betegnelse for disse hullene lacunae varm (lat. Lacuna = hull). En enkelt Lacuna er vanligvis ufarlig. Hvis det er flere lakuner eller ispedd hulrom morkaken, men råder legen stort sett videre etterforskning. Fordi de kan være en indikasjon på en genetisk forstyrrelse i foster.

Ikke alltid farlig forkalkning

Mange kvinner skremt hvis legen tenne "lenge før slutten av svangerskapet forkalkning" detekterer ultralyd. Den forkalket placenta er en typisk aldring fenomen. Den er delt inn i ulike nivåer av alvorlighetsgrad, som man kalte "Grannum" referert. Grannum 1 indikerer et svakt forkalket placenta. Det er ganske vanlig og som regel ufarlig. "Hvis ultralyd funn (ultralyd) indikerer en ellers rimelig vekst med bare små forkalkninger og Doppler ultralyd og spesielt CTG er fine, det er i utgangspunktet ingen grunn til bekymring"Roer gynekolog Bluni fra Ennepetal.

Grannum 2 beskriver en moderat sterk forkalket morkake. Med Grannum 3, derimot, er en så sterk forkalket morkake kjent at større forkalkninger påvirke tilførsel av barnet.

Forkalkning er bare et problem hvis det bruker ikke bare klart tidlig, men forkalkning zulgleich også er så sterk at tilførselen av barnet er i fare. Røyking øker risikoen for tidlig forkalkning, men er ikke den eneste årsaken. Dette kan ofte ikke bestemmes. Barnet må - avhengig av alvorlighetsgraden - er brakt tidlig i noen tilfeller.

Insuffisiens - når morkaken ikke fungerer optimalt

Hos røkere, men også i kvinner med diabetes (sukkersyke), preeklampsi (graviditetsrelatert metabolsk forstyrrelse), høyt blodtrykk, nyresykdommer eller alvorlige infeksjoner funksjon av morkaken kan bli forstyrret. Så barnet ikke er tilstrekkelig forsynt med oksygen og næringsstoffer. I dette tilfellet er en gravid kvinne undersøkes nøye, og legen avgjør om barnet kan trenge å bli tatt tidligere.

commutations

Er truende for tidlig løsning av deler av morkaken fra livmorveggen. De vanligvis fører til kramper og blødninger. I verste fall oppløses placenta i den midtre del, slik at blod mellom livmorveggen og placenta former. Et slikt skille er gjort tydelig gjennom alvorlige kramper, angst, rastløshet og svakhet følte og er en livstruende krise for mor og barn, der en kvinne må tas umiddelbart til et sykehus.

Årsakene til for tidlig avløsning av morkaken kan være en bilulykke, en sterk innvirkning på magen eller en voldelig fall. Selv med svangerskapsforgiftning eller et forsøk fra utsiden av leger snu barnet kan løsne. Hvis en kvinne har hatt en ulykke i hjemmet eller på reise, er en ultralyd inspeksjon av morkaken viktig.

spise morkaken - hva de skal gjøre med morkaken etter fødselen?

For de fleste kvinner, er en fødsel komplett når de holder sin baby etter de lange ukene av svangerskapet i armene. For fødselslege er ikke sant: du venter på levering av morkaken, fordi bare hvis de arbeidet uten problemer, er breezing annonsert. Placenta transporteres sammen med de føtale membraner og resten av den uslipte navlestrengen til den etter for lys. Hvis morkaken det er gransket, enten det er ferdig. Hold rester på livmorveggen kan det føre til vedvarende blødning fordi den tidligere eiendommen til feste av morkaken ikke kan helbrede. I dette tilfellet må utskrapning gjøres.

Men hva som skjer etter fødselen? Tidligere sykehusene ofte ga morkaken fortsetter å kosmetikkprodusenter som viste den til hormonholdige anti-rynke kremer. På grunn av frykt for AIDS og andre infeksjonssykdommer dette ikke lenger skjer i dag, placenta kasseres. Men noen kvinner de kan dele ut til å være få i enkelte apotek eller av produsenter av homøopatiske medisiner fra kuler. Dette vil styrke immunsystemet til mor, de støtter amming og bidra til å forhindre fødselsdepresjon.

Amerikanske stjerne Kim Kardashian har kan gjøres fra placenta piller:

Morkaken begravelse - en gammel skikk

Noen foreldre tar morkaken også hjem for å begrave henne i hagen og plante en spire det. Denne skikken med "liv ungtrær" å vokse veldig sunt og sterkt barn. Begrave morkaken har gamle røtter. Egypterne praktiserte den såkalte. Nachgeburts begravelse 5500 år siden, som en utgravd illustrasjonen viser. Det samme gjelder for de tidlige jøder i Midtøsten, som Talmud er som nevner denne skikken. I Hawaii, Australia og New Zealand er det vanlig i dag i noen steder med urfolk. Også i Tyskland denne tradisjonen er gammel, forskere funnet under utgravninger i mange deler av middelaldersk keramikk med placenta rester.

Opprinnelsen til slik praksis er forestillingen om at morkaken inneholdt en del av essensen av barnet. I Nepal kalles morkaken ikke skjer til "barnets venn"Det malayer vurdere selv "eldre søsken"Og i Sudan er det ansett som den intellektuelle bildet av barnet. Og fordi morkaken er animert, det må ikke kastes, så tro i mange kulturer, fordi ellers kan det tar hevn på barnet, som er så syk. I Jemen, men det er fortsatt noen steder vanlig å sette byrden for fuglene på hustak. Dette er for å la kjærligheten til foreldrene flyr opp i himmelen.

spise morkaken og andre uvanlige "bruk av"

Selv et kunstverk, har morkaken allerede blitt: Micha Brendel, kunstnere fra det tidligere Øst-Tyskland, viste for noen år siden i Berlin Charité sin utstilling "planet og placentas", Metallramme innrammet det som vindu krysser hver fire placentaer sammen til en hengende oppslagstavle.

Noen modige mødre spiser morkaken selv til seg selv - etter eksempel på mange pattedyr - innlemme sine næringsstoffer. Det er internett for nysgjerrige oppskrifter: placenta med brokkoli, i tomatsaus eller lasagne eller spaghetti. men ble ikke funnet spise en fordel for mors helse gjennom morkaken. Snarere å selv være redd for at det kan skade spise morkaken. Tross alt, virker det slik som en forurensning filter for barnet, slik det kan også koble den giftstoff i den. Tilhengere av alternative healing arts anbefaler også de kalt for healing salve, det. "Mor fett" å behandle. For dette er det tørket, revet, blandet med smør og bakt i ovnen.

Uansett hva du gjør med placenta: Det er din eiendom, så du har en juridisk rett til, og kan (fortrinnsvis med forvarsel) kan du levere etter fødsel ham.