Den hormoner som styrer menstruasjonsblødning, påvirker langt mer enn livmor og eggstokker. Mange kvinner føler seg endringene i sine organer ved vann oppbevaring, humørsvingninger, eller migrene. Som klager er å avlaste Finn ut her.

De eksakte årsakene er ikke kjent

Kvinne syk badekåpe

Foto: © iStockphoto.com/ lite_2046

Menstruasjonssyklusen er en viktig klokke for kvinnen for en lang levetid. Syklusen blir bestemt ved en jevn utbruddet og forskyvning av kvinnelige hormoner - med det endelige mål å tilveiebringe en egg for befruktning og for å forberede uterus på mulige implantasjon av et embryo. Men de kvinnelige hormonene påvirker ikke bare eggstokkreft og livmor. De fungerer i mange andre vev og i sentralnervesystemet. Dermed påvirker de atferden og den mentale tilstanden til kvinnen.

Mange kvinner føler dagene før menstruasjon og perioden klager selv som plagsom og har fysiske og psykiske plager. I dag er disse klagene gruppert under begrepet "premenstruelt syndrom" (PMS). "De eksakte årsakene til PMS ikke er kjent. Sannsynligvis er det et komplekst samspill der likningen og dagens psykososiale kvinners situasjon spille en rolle, "forklarer professor Alexander Teichmann av den tyske Society of Obstetrics og gynekologi og overlege ved Kvinneklinikken på Klinikum Aschaffenburg. men en "medvirkning" i humør svinger trolig den fallende østrogennivået i andre halvdel av syklusen. Dette er nemlig mentalt stimulerende effekten av dette hormonet handle aktivere tilbake og kroppen gjør som det var, med en "østrogenmangel".

Fra stemningslidelse mot sykdom

De vanligste psykiske forstyrrelser av PMS er angst og spenning, nervøsitet og irritabilitet, så vel som forstyrrelser og ytelsesforringelse. De fysiske symptomene er væskeansamling i forgrunnen, noe som kan vise seg i ødem og en økning i bryst volum. Det er også hodepine, svimmelhet, kvalme og mage ubehag, hudforandringer og kryss og ryggsmerter. Så lenge det hverdagslige og kravene kan ikke med rimelighet vunnet i en jobb, PMS, men har ingen reell sykdom karakter. Tidligere leger har derfor ofte ikke tatt alvorlig PMS. I mellomtiden har den kliniske forskningen av problemet vedtatt og undersøker nå nøyaktig den svekkelse av livskvalitet og sykdomsbyrden. Resultatet: PMS er en verden for å være mer nøyaktig symptom kompleks, der mange kvinner lider. for kvinner PMS betyr fremfor alt en psykisk belastning, og bør behandles med passende psykiske belastninger.

Nå sjekklister skal utvikles, som kvinnen legene kan spørre symptomene systematisk. En spesielt alvorlig form for premenstruelt syndrom er å behandle premenstruell dysforisk forstyrrelse (PMDD). Denne "utvidet" premenstruelt syndrom er offisielt anerkjent som en sykdom. "Det er psykologiske symptomer som irritabilitet, angst og depresjon i forgrunnen av klagene," sier Alexander Teichmann. "Pasienter føler meg så hardt rammet at de neppe delta i samfunnslivet eller kan forfølge sitt yrke. Lidelsene er betydelig. "Anslagsvis fem prosent av alle kvinner i reproduktiv alder påvirkes av PMDD.

Tegn Menstruasjon: Hva kan jeg gjøre?

Hvis PMS lidelser ikke veldig sterk, kan mye gjøres selv med målrettede livsstilsendringer allerede. Siden klager fra kvinne til kvinne er forskjellige, er det ingen "silver bullet". Først av alt, gjelder følgende: Hver person bør prøve å forholde seg positivt med symptomene. gå frisk luft, gå eller jogge, massasje, avspenningsøvelser eller yoga og tai chi kan være nok da, til dagene før dagene mestre. En reduksjon i PMS-symptomer gjennom fysisk aktivitet er dokumentert i mange vitenskapelige studier. Og gode nyheter for de som setter pris på en dråpe vin: Alkohol i moderate mengder påvirker ikke PMS, resultatet av en fersk undersøkelse som omfatter rundt 3000 deltakere.

balansere hormoner med ærbar treet

Også urter brukes til god effekt i løpet av PMS. Hjelpe Johannesurt mot nedstemthet. Sitronmelisse blader, Valerian rot, humle og lidenskap blomst kan dempe irritabilitet og fremme fallende og bor sover. En annen kvinne middel som virker på hormonell ubalanse, den ærbar treet, latin Vitex Agnus castus. Frøene av plante innfødt til Middelhavet er brukt i opplevelsen av medisin har lenge vært i menstruasjons og menopausale symptomer. Effektiviteten av kyske treet spesielt når premenstruelt syndrom er påvist i kliniske studier.

Noen ganger hjelpe Vitaminer & Co

vitaminer, mineraler og sporstoffer er anbefalt for PMS som kosttilskudd. Et bevis i den forstand av evidensbasert medisin er imidlertid kun tilgjengelig for noen av disse kosttilskudd. Dette gjelder for kalsium i daglige doser fra 1,000 til 1200 mg. I en stor placebokontrollert studie der kvinner ble fulgt for tre menstruasjonssykluser, alle PMS symptomer var praktisk talt tilbake gjennom inntak av kalsium. For magnesium, som også ofte anbefalt for PMS, men er ingen overbevisende studier med effekt på PMS symptomer. I gruppen av vitaminer, vitamin B6 (pyridoxin) blitt grundig undersøkt i PMS. Vitamin reduserer studiene som depressive symptomer bedre enn placebo. Dosene var i studiene vanligvis mellom 50 og 100 mg vitamin B6 per dag.

Hva kan legen gjøre?

"Hvis symptomene er uttalte, bør gynekologen bli spurt. det når du skriver ned nøyaktig på forhånd om ett til tre sykluser, de individuelle klager og deretter forteller legen er best. Legen kan da bedre avgjøre hvilke legemidler for hver kvinne i spørsmålet kommer, "sier Alexander Teichmann. Vel testet i de fysiske PMS symptomer er hovedsakelig hormonelle behandlinger, vanligvis en østrogen-gestagen kombinasjon som i "pille". Er mer følelsesmessige problemer i forgrunnen, kan legen foreskrive antidepressiva, spesielt selektive serotoninreopptakshemmere. Disse stoffene øke konsentrasjonen av "lykkehormon" serotonin i hjernen, som kan senkes under PMS. Ved alvorlig ødem vann uttak av penger blir brukt.

"I spesielt alvorlige tilfeller, hormonelle ovarieaktiviteten kan bli fullstendig undertrykt av medisiner, både diagnostisk og terapeutisk. De utfelte hormoner, erstattes kontinuerlig og ikke syklisk, slik at de betydelige sykliske påvirkninger som et PMS er basert på, er slått av. Det anbefales at bruk av naturlige steroider østradiol og progesteron, "sier Teichmann.

Akupunktur - et nytt behandlingsalternativ for alvorlig PMS?

Mange kvinner med alvorlige PMS, premenstruelle dysphoric lidelse, men også bidra til hormoner eller antidepressiva bare moderat. Her japanske leger har hatt gode erfaringer med akupunktur. Mens det fortsatt ikke er etablert et behandlingsregime med denne (nesten) fri for bivirkninger av behandlingen. Men den vanlige, først hver to til tre uker utført needling av totalt 25 akupunkturpunkter viser gode resultater. Det er mulig at akupunktur normaliserer serotonin balanse i hjernen som Japanske forskere sier.

Kilde: Tysk Society of gynekologi og obstetrikk