"Vil du hellere til zoologisk have eller til poolen?" så meget som muligt for at lade børnene selv bestemme, er velment, men det kan også overvælde.

Børn bestemt i næsten alle områder

beslutning barn

Foto: © fotolia.com/ nastia1983

86 procent af seks til 13-årige piger og drenge får lov til at vælge, hvilken enhed, de ønsker for deres børn, og to tredjedele bestemt af, om familien går i zoologisk have, forlystelsespark eller til cirkus i denne weekend. Den bestemmes repræsentativ undersøgelse "Kids Consumer Analysis 2013". Næsten ni ud af ti børn, så også alene har deres lommepenge til at vælge deres egne bøger og tale det med, hvad ender i køleskabet familien. Og hvis de unge krav designertøj eller sneakers, giver langt mere end halvdelen af ​​de mødre og fædre.

Forældre ønsker blot at inkludere dem i så mange beslutninger med børn. De er selv forpligtet til at gøre det, fordi artikel 12 i Børnekonventionen fastslår: Alle børn har ret til at få sin vilje betragtes i alle spørgsmål vedrørende sig selv.

Jo yngre barnet er, jo lettere truende overbelastning

Men barnets stemme har også ulemper. Ikke alene det gør den næste generation for forbrugeren industrien ekstremt tiltalende, fordi den styrer købsadfærd hans forældre så vidunderlige med. at være i stand til selv at bestemme meget, eller snarere behovet, også kan overvælde børn. "Jeg blev taget væk i dag med Lea hurtigt ned skraldet, og der de allerhelst losgestiefelt ligeud en lille tur", Mor til den næsten tre-årige rapporteret. "Fordi vi var klædt, men ikke vejrfast, gik jeg op til hende igen. Lea startede derefter i hallen for at spille, og da jeg viste hende jakken, var der ingen reaktion. Da jeg ønskede at tage skoene af igen, men siden bitched hun. Så jeg spurgte hende omkring ti gange, hvis hun ønsker at gå, eller rettere spille ovenfor. Igen, ingen reaktion. Kun når jeg sætter på min jakke, har hun kom lykkeligt, har også tiltrukket sin jakke og vi gik ud."

Hvad skete der? "Selvbestemmelse er ønskelig - men kun hvis barnet er kompetent"Siger schweiziske udvikling forsker professor Remo Largo ("barndom"). Men Lea er for ung til at forestille sig, om gåtur eller spiller hjemme er sjovere - hun blev overvældet af denne beslutning. Da hendes mor tog føringen, kunne Lea gå sammen lettere. Largo understreger, at trivsel og selvværd af unge talenter ikke automatisk "blive styrket, hvis barnet er overvældet."

Information anses af tarm instinkt

Især hvis et barn med vigtige ting for selv at afgøre, der er et andet problem: børn "kan allerede mødes meget tidligt informerede beslutninger, der er, overveje en hel del oplysninger i miljøet"Forklarer Prof. Tilmann Betsch, en psykolog ved University of Erfurt. men ved udgangen af ​​grundskolen alder  "flyde objektivt irrelevant information bare i deres beslutninger man som sandsynlige", Fagmanden i et radiointerview. Kan en fjerde klasses elev så afgøre, for eksempel, selv som gymnasiet han ønsker at gå, vælger han næppe hvorefter type af skolen passer deres egne resultater og talenter. Men frem for alt på hvor gå og hans venner. Så det er let at over- eller efterspørgsel på den nye skole. 

Tips til alle aldre: balance mellem vejledning og uafhængighed

Men hvad kan et barn - og på hvilket tidspunkt - selv, eller i det mindste bestemme, og hvor meget støtte der er behov for? I sidste ende må forældrene altid finde en balance mellem ledelse på den ene side og fremme selvstændig virksomhed på den anden side. En orientering er denne oversigt:

  • Børn fra to til fire årFor ikke at overvælde, bør ikke vælge mere end to ting. Men frem for alle disse alternativer til øjet skal være synlig. En børnehave barn kan således allerede træffe et valg mellem to klargjort outfits. dette "valgret" er hans ønske strider mod uafhængighed og undgå morgen afslag ved stramning. Det samme er tilfældet, når de spiser. Kræsne kan se: Hvad ser lækkert? Banana eller æble? Pølse eller ost? Broccoli eller gulerødder? 
  • Børn fra fem til seks år: Du kan allerede træffe beslutninger om ting, de ikke kan se, men skal forestille i indre øje. Igen bør valget ikke overstige to måder, der også ligger i en ikke alt for fjern fremtid. Børn i denne alder kan fortælle det samme, om de foretrækker at den udendørs swimmingpool eller i zoologisk have, eller om de ville foretrække at gå med far til tankstationen eller med mor i byen så ofte. De ved også, hvis de ønsker det røde eller sølv cykel til jul.
  • Børn op til ti år: Du er allerede i stand til at tænke fremad mod fremtiden og også at træffe sådanne beslutninger, er konsekvenserne mærkes med det samme. Derfor kan du allerede bestemme, hvordan eller hendes børn, er at anvendes, hvis familieferie finder sted. Hertil kommer, de allerede gør det ved observation af prof Betsch, at adskille sig fra forslagene fra den anden: rådgivning af de bedste hjælpere har vist sig at være fattig, vil hans sind forsvinde i fremtidige beslutninger. er en del af den medbestemmelse, men også til at tage ansvar: Børn kan nu acceptere små opgaver i hjemmet, som de selv vælger (bringe ud skrald, rengøring ud smådyr, opvaskemaskine fjerne). Hvis overgangen til gymnasiet, bør forældre træffe beslutning om passende type af skolen, men barnet skal beslutte (efter at have besøgt flere skoler) ved valget af den specifikke skole.
  • Børn over ti år: Du kan se mere udfordrende sammenhænge, ​​tænke logisk og abstrakt, overveje konsekvenserne på forhånd og vejer argumenter. Du er i den bedste alder for den såkaldte. "Familie Råd"I hvilke hver høres, kan bringe sin vision og til sidst lavet en beslutning accepteret af alle (i form af helligdage, husholdnings opgaver, Weekend design, indkøb). Fordi børn bliver hørt i familien konference og føler sig værdsat, de er som regel villige til at overholde indgåede aftaler her.
  • Fra en alder af 14 år: Unge mennesker kan beslutte i alle relevante områder af livet. Derfor, nu hvor omfattende diskussioner er en del af hverdagen uanset om det er til en fest omkring den første piercing, tøj eller frisure, natlige sengetid, eller den første øl. Men fordi teenagere er endnu ikke voksne, skal der være nogle regler, der ikke er til forhandling (til udgangsforbud, alkohol, varighed og type computer brug, større købsbeslutninger). De unge mennesker er nu tilladt at have noget at sige her, hvilken forælder de ønsker at leve selv med en adskillelse af forældrene endnu mere. Ikke desto mindre, eksperter rådgive gør for at støtte unge talenter sammen. ellers "Børn kan nemt komme ind i en konflikt af loyalitet, udvikle skyldfølelse mod den forælder, som de har besluttet at 'imod'"Advarer Dipl.-Psych. Verena Febres Mendoza fra Fulda i en publikation af familien rådgivningscenter.