Betydningen av familien vokser, for de fleste tyskere er selv det høyeste gode i det hele tatt, undersøkelser si. Men hva gjør en familie? Hva det betyr for den enkelte og for samfunnet? Hvilke risikoer utsatt familien i dag? Og hvordan alle kan finne sin ideelle familie?

Hvem har hørt alt (ikke) til familien?

Betydning familie Teaser

Foto: kzenon © iStockphoto.com/

For noen er det søyle av styrke for neste blitt bane: familien. Hva vi mener og hvem vi skal telle er imidlertid vanskelig å få til en fellesnevner: "En generell definisjon av familien er nesten umulig, alt avhengig av hvilken vinkel du ser på det," sier den psykologiske psykoterapeut og systemisk familieterapeut Dr , Matthias Ochs ved Universitetssykehuset Heidelberg. Er disse menneskene som har samme navn som vi gjør? Forfedrene til unge, partner, hans slektninger? De menneskene vi hatt? Dem vi bruker mest tid? De som kjenner oss best, så kanskje nære venner?

Er blod tykkere enn vann?

Faktisk siden ikke engang den tilsynelatende unike slektskap vanlig seiling, viste en undersøkelse i Urbia forum: Så har "star shine" fant at hennes "barn slektskap ikke virkelig betyr noe. De inkluderer folk til deres trange omgivelser, det virkelig er. Bare fordi en felles gener, har han ikke lenge hørt følelsesmessig til familien. "" Karna.dalilah "rapporterte at hennes" familien er [...] består hovedsakelig av sosiale familiemedlemmer, men erstatte manglende biologiske familiemedlemmer ", og at dette er mye bedre fungerer som med forholdet. Også bringer "opprinnelige" motsatt "Blod er tykkere enn vann" en, er vedtatt og fosterbarn også fullverdige familiemedlemmer. Hun ser familien som "en følelsesmessig og sosialt nettverk". Følelser er også "Lavie" avgjørende: "For meg er en familie en gruppe mennesker som følelsen av tilstedeværelse binder en sterk gjensidig sammen (!)."

Plass til å vokse, vugge bindende egenskaper: Hva familien gjør i utgangspunktet

Legitimt er mange synspunkter. Men skal man ikke undervurdere biologisk nivå, sier Dr. Ochs: "Dette er psykologisk viktig komponent og bør tillegges vekt. Selv om du ikke bor biologiske forhold, er en den opprinnelige familien systemet på en måte, alltid tilkoblet, som skulle ha vært avklart for seg selv "her spiller inn i hva" Loewe-83 "forstår fødsel familie med foreldre og søsken." Jeg ser dette som roten av livet. . Hvem jeg er og hvor jeg kommer fra "familien er en av de viktigste områdene av mennesker Ochs sier så:" Hele sosialisering foregår i familien generelt. Alle trenger noen form for familien å være menneske. For selskapet, utfører den bindingen utvikling, behovet for myke ferdigheter ". For beskyttelse av familien til å lære ikke bare å kjenne deg selv godt, men også for å komme sammen med andre og takle kravene i gjeldende miljø ideelt. Eller som "jettekul" samtaler: Familie "er folk som forhåpentligvis vil gi en bakken og en enda vinger."

Tilflukt av sikkerhet, beskyttelse mot ensomhet: Hva vi forventer av familie alle

Den opprinnelige hovedfunksjon av familien, for å sikre økonomisk trygghet for en felles husholdning, siden lenge tatt en baksetet. "Familien er svært belastet med ambisjoner og forventninger," sier Matthias Ochs. Og de er, i motsetning til synspunktene til den gruppen av mennesker, utgjør familien, på det meste svært lik: Det handler om verdier som støtte og beskyttelse, hjelp og støtte, samhold og lojalitet, pålitelighet og sikkerhet. Familie, så "fruehchenomi" Forum ", er folk for hvem jeg ville få opp midt på natten, kle og drive et sted for å komme seg ut av et rot eller å være annerledes for dem fordi de trenger meg. Og det er hva jeg forventer fra familien min også. "Aksept og toleranse, tillit og ærlighet og beredskap for konflikt er mange tilsvarende for familielivet å tilbringe tid med hverandre for å ha det gøy eller for å diskutere problemene. Man bør vite quirks av andre og holde ut, alle bør bli akseptert som det er, og hvis du blir angrepet, bør familien ånd være over alle uenigheter, høyt ytterligere kravpunkter.

Separasjoner, avstander, roller endres, er verst for familien?

Ganske mye for en enkelt forekomst. At familien er ikke rart "ofte full av skuffelser og skader," som "Jindabyne" skriver. Og at endringer rundt familien forårsake nesten panikk frykt - ikke bare den enkelte, men i hele samfunnet: Hvordan kunne oppfylle sine mange funksjoner når flere og flere mennesker får skilt familie, det er færre og færre far-mor-barn-kjernefamilier når menn og kvinner stadig sliter som mor og far for nye rollemodeller? Hvordan skal det gå til en tilstand når de minste cellene ut til å eksplodere overalt?

Ganske så dramatisk det er egentlig ikke berolige eksperter. For en, ikke representerer alle utbygginger virkelig alvorlige innovasjoner er. "Det har alltid og overalt, slik at familier kom sammen og skiltes. I det gamle Kina, var det mange skilsmisser, "advarer Dr. Ochs dette spøkelse. På den annen side, ikke alle faktiske endringen i seg dårlig: Å utfordre "som i dag noen veldig store avstander mellom de ulike familiemedlemmene er" like "Jindabyne" leads, mikro sosiologen heter Prof. Hans Bertram fra Humboldt-universitetet i Berlin som en motvekt, er at mobilitet annen dag. Selv om ikke alle bor på ett sted, kan det være god samtale på vent og kommer sammen. Og vi har en fordel i dag, er vi ganske gamle, og gjør at flere generasjoner mye mer liv tid sammen enn før.

Kjernefamilien: ønskelig ideelle eller utdatert ønskedrøm?

Krympende spredning av - allerede svært ung - idealet om kjernefamilien er ikke svært dramatisk: I 2010 Federal Statistical Office av de 8,1 millioner familier med til sammen 14,6 millioner kroner (mindre) barn i Tyskland likevel fortsatt 72 prosent ekteskap fellesskap. 19 prosent var enslige forsørgere, 9 prosent partnere med barn. Og selv at aksjen har doblet til "alternative" former for liv i noen år, er ikke nødvendigvis grunn til bekymring, "familieformer er alltid avhengig av de sosioøkonomiske forhold," sier Dr. Ochs. "Hvis man utvider visningen for det, er det fornuftig å finne former som oppfyller dagens sosiale konteksten av mobilitet, fleksibilitet og selvrealisering press" til noe kjent bare å merke seg fordi det tilsynelatende gir sikkerhet og stabilitet, snarere utgjør fare: "hvis tradisjonelle verdier ikke lenger fungerer, kan det gjøre deg syk hvis man forblir i det," psykologen advarer. "Likevel er det ofte betraktet som bare kjernefamilien er god og de andre formene er litt dårlig. Men empiriske studier viser at det ikke er sant at bare kjernefamilien gjør psykisk helse. Det er ikke selve skjemaet, men heller hvordan det er levd og miljø. "Så, om, for eksempel, er lappeteppe oppleves som en berikelse av Bonus medlemmer, slik som familieterapeut Jesper Juul viser som en mulighet, eller om det er dømt til å mislykkes, som journalisten Melanie Mühl starter i "Patchwork løgn", avhenger nettopp på hvordan den klarer de involverte for å gjøre livet sammen.

Hvordan finne den "ideelle" familien selv?

Familien er alltid unik og svært kompleks. Det kan dermed holde Ochs, være et barnløst par som gjensidig vedta sin trygghet og sikkerhet, samt den utvidede familie med flere generasjoner under samme tak, som står ifølge statistikk, bare 1 prosent av tyske familiehusholdninger, men for eksempel, "star shine" for ønskelig fordi det kan løse alle problemene med "barnepass, isolasjon, pengeinnsamlingen, budsjett". For en vellykket familiedannelse og et lykkelig familieliv er det nødvendig i alle fall til å bli veldig klar over hva som passer en, sier Matthias Ochs: "Det handler om selvinnsikt, hva du trenger og kan tåle hvis du for eksempel stort fargerikt utvalg ønsker eller tåler bare en liten enhet. Og det handler om refleksjon av gamle mønstre fra familien av opprinnelse, en bevissthet som verdier er seg selv viktig for en grunn, til å ta egne avgjørelser. "For dette, bør du ta deg tid og ta hensyn til toleranse og kompromiss mellom familie kulturer av partnerne.

Hvem her ser orientering, har valget mellom tilbud alle mulige eksperter som psykologer eller lærere, politikere og kirken og løpet av slektninger og venner. "Er viktige begreper som krever ingen rigid følgende regelverk, men med hvem du kan sitte fra hverandre," råder Ochs. "Begreper og verdier, der du gni og plass i denne prosessen selv kan." Virkelig ende er aldri så "Lavie" brakt inn i forumet diskusjon: familien er et åpent system, alltid i endring, avhengig av gjeldende livssituasjoner fordi alle endringer og utvikler seg slik at hans ideer om familie, og følelser og obligasjoner underlagt endre kurs. Siden det kan ikke og må ikke være noen stagnasjon, bekreftet Matthias Ochs: "Familien er i siste instans en slags sosial langsiktig forsøket på spørsmålet, hvordan kan vi intime og nære bånd leve slik at det passer oss. Familier hvor det fungerer, praktisere en autentisk sameksistens, som gjør at hvem som helst til å uttrykke sine følelser og håndtere dette problemet gjentatte ganger behandlet. "

Klikk her for tråden med alle meningene om temaet "Hva er familie?"

Videre lesning for foreldre

  • Matthias Ochs, Rainer Orban: Familie er en annen måte: Hvor enkelt foreldre, barn av skilsmisse og blandede familier er fornøyd. Carl-Auer. 2011. ISBN-13: 978-3896706553. 14.95 euro.
  • Micha Schulze, Christian Scheuß (red.): Alt som er familie. Den nye varianten: patchwork, valg og regnbue familier. Schwarzkopf & Schwarzkopf. 2007. ISBN-13: 978-3896027443. 9.90 euro.

Videre lesing med barn

  • Alexander Maxeiner, Anke Kuhl: Alle Familie! Barnet av den nye kjæresten til broren til Papa tidligere kone og andre slektninger. Borrelås barnebok utgiver. 2010. ISBN-13: 978-3941411296. 13.90 euro.
  • Mary Hoffman: Du tilhører den. The Big Book of familier. Sauer land. 2010. ISBN-13: 978-3794173112. 14.90 euro.