Selv amming ingen er immune, dessverre, ganske mot plager og sykdommer. Men hvilke legemidler kan tas hvis man virkelig er nødvendig nøye overveielse? Her får du råd fra en farmasøyt.

Hva kan vi ta i nødstilfeller?

Ms narkotika pantere Robert Kneschke

Foto: © panthermedia.net/ Robert Kneschke

"Rådfør deg med lege eller apotek" - dette velkjente slagord bør observeres i ammer, hvis du ikke er sikker på om et stoff er trygt eller ikke. I utgangspunktet under amming den samme som i svangerskapet: "Du bør selvfølgelig ta så lite medisiner som mulig og alltid vurdere om det er behov for å være ekte," råder farmasøyt Ingrid Hecht-Hatzig, som leder arbeidsgruppen "Narkotika i morsmelk" ved arbeid Freier still grupper (AFS). Hvis det er for nå, men tiden ingen annen måte, fordi hodet er booming for dårlig eller mage opprørerne i vanlig, bør du selvsagt velge medisiner som betraktes som sikre.

Ingrid Hecht-Hatzig er følgende tips for å få det medisiner for de vanligste helseplager i hverdagen for ammende mødre i spørsmål:

  • hoste: Acetylcystein (f.eks, i "ACC akutt") Eller Ambroksol (f.eks Mucosolvan).
  • Sår hals: Chlorhexetidin (f.eks Hexoral), men bare for en kort tid. (Kan blandes på apoteket) også en tre prosent H2O2-løsning for gargling er nyttig og tillater, i tillegg til homøopatisk middel (for eksempel, Meditonsin).
  • Ubehag i magen: Syrebindemidler så som kalsiumkarbonat og magnesiumkarbonat, så vel som urtemidler (f.eks Iberogast). "Her, derimot, er det viktig å holde en forsiktig diett, er magen som regel helt av seg selv tilbake i orden"Sier Hecht-Hatzis.
  • diaré: "Igjen, du virkelig trenger ikke gjøre noe annet enn å holde kostholdet og drikker nok mineralvann"Informerer apoteket. Men du kan også ta støttende kosttilskudd som inneholder tarmbakterier, og dermed bidrar til å gjøre tarmfloraen tilbake i form (for eksempel Perenterol).
  • forstoppelse: Upopulær, men likevel effektiv og fri for bivirkninger: Den gode gamle klyster. og: "Drikk rikelig med væske og spise nok fiber"Nevnte Ingrid Hecht-Hatzis. Hvis det er ingen annen måte å hjelpe stikkpiller (f.eks Dulcolax).
  • hodepine: Her smertestillende kan (Aktren z. B.) anvendes paracetamol (f.eks ben-u-ron) og ibuprofen.
  • Høysnue, astma, eksem: Det mange kvinner ikke vet: "Fortsatt lov til å bruke kortison base i akutte pustevanskeligheter astma sprays", AFS konsulent. "Kortison salver er tillatt for en kort tid for eksem fakkel-ups. Høysnue spray og øyedråper som inneholder cromoglycinic syre (f.eks Vividrin) kan brukes, men også preparater med dimetindene (Fenistil) eller cetirizin (Zurtec)."

Smertestillende medikamenter under graviditet og amming?

Rådfør deg med lege eller apotek!

"I de nevnte legemidlene bør ikke være altfor irritere dem hvis stoffet blir henvist til bare begrenset anbefales i pakningsvedlegget som i amming. Selv med disse regnes som stort sett ufarlig betyr at selskapet må sikre lovlig på denne måten"Sier apoteket.
Men det er selvfølgelig mange legemidler som er off-limits under amming, eller der det kreves en avvenning hvis de må tas. forbud inkluderer Cytostatisk (hemme celleproliferasjon), immunosuppressive midler (undertrykke beste. I immunreaksjoner), radioaktive isotoper (slik som J 131, er i studier av skjoldbruskkjertelen som brukes), og medikamenter som hemmer cellevekst.

Men mange andre stoffer viser seg å være skadelige eller forårsake bivirkninger for barnet som gjør dem inkompatible med amming. I mer alvorlig sykdom bør derfor alltid diskutere med legen hva de skal gjøre. I nesten alle grupper av stoffer, er det forbudt, begrenset mulige og i stor grad ufarlige stoffer i forhold til amming. Derfor bør en lege alltid se etter alternativer først også før han råder mor til avvenning.