Barn ofte reagerer på foreldrenes separasjon med frykt og lidelser, og mange må ta senere i livsproblemer, relasjoner og vedlikeholde statistikken sier. Kan skille barn fortsatt også være ganske normal lykkelig - og i så fall hvordan?

Lykkelig barn: Mulig eller window dressing?

Barn separasjon foreldre

Foto: © panthermedia.net/ goodluz

For Maria * er klar: Selv om skilsmisse fra ektemannen gikk ikke helt, hennes tre døtre er nå, seks år senere, men ganske fornøyd: "Ingen av min jente ønsker å gjøre separasjon reversert. På den tiden jeg snakket mye med dem, svare på spørsmål åpenlyst støtter dem til å opprettholde kontakt med sin far, selv om han ønsket å manipulere og motvirke meg. Så de har relativt raskt sette bort skrekk, blant annet fordi de innså at det var super for meg. Mens de ennå ikke kan se alt ganske løs, men de føler seg bedre nå, det er roligere og hvis noe plager deg, er det opp umiddelbart. "

Barn kan være glad veldig godt selv når foreldrene skilles: For noen er dette en trivializing uttalelse på taket som hver enkelt barn lide, selv om det ikke alltid virker slik ved første øyekast, og de useriøse skilsmisser en billig begrunnelse skaffe. For andre er det imidlertid en håpefull perspektiv som også oppfordret til å utsette en nødvendig separasjon, ikke bare på grunn av skyldfølelse og bekymring om barna.

Hva lykke (ikke) midler

"Vær glad" betyr ikke at et barn gå ut helt uendret og uberørt av sorg av separasjon erfaring og vil sprette fra morgen til kveld, strålte gjennom hele verden - hvordan det ville gjøre det ingen barn selv fra den mest harmoniske kjernefamilien. Men det er det foreldre vanligvis mener når de ønsker at deres barn vil bli glad for: være lykkelig, finne kjærligheten, kan stole på.

Separasjon er alltid først og fremst dårlig

Gitt den grunnleggende endring som innebærer en separasjon av foreldrene til de fleste barn, er dette på ingen måte gitt. "For første gang barnet kommer inn i en forferdelig situasjon. Den mister all sin fotfeste, gulvet åpner opp. Selvfølgelig, det er også avhengig av alder, men i utgangspunktet er barnet mest hjelpeløse og sårbare av alle de involverte", som beskriver Wuppertal utdannet samfunnsviter og naturlege for psykoterapi Elke Fuhrmann-Wönkhaus, med fokus på å arbeide med familier så vel som pedagogisk rådgivning, særlig i separasjons situasjoner spesialisert. Selv under gunstige omstendigheter, for eksempel når spenninger forsvinne og slutte av mer fred i hverdagen, er en gang redd fordi: for det ukjente verden, mangel på sikkerhet, en ny leilighet, mangel på penger.

At barn som i utgangspunktet vise noen forandringer, enten i atferd, med søvnproblemer eller dårligere skolekarakterer er dårlige i seg verken uvanlig eller: "Du kan ikke wegreden at separasjon er smertefullt når man benekter det stopper ikke" sier terapeuten. "Bare når smertene er sørget riktig, kan det fortsette. Og for at det er viktig å aktivt håndtere disse følelsene som må ut. "

Mens voksne er ute samtalepartner, kan barn ikke artikulere alltid tilsvarende. "Da presse deg annerledes, kanskje sint eller få magen eller hodepine. Noen går inn, begynner å drømme eller gråte ut for en utstoppede dyr. "Gjennomsnittlig tar to til tre år å barn som viser slike belastninger har gjenerobret. Er det nødvendig, for eksempel hvis et barn helt stenger, har han rett til terapeutisk støtte. "Det er mest effektivt, men etter mitt syn, å jobbe bare med foreldrene", sier Elke Fuhrmann-Wönkhaus. "Hvis det er greit med dem hvis de er avstemt på den overordnede nivå, den automatisk overføre til barnet."

Regel nr. 1: Barn må være i stand til å holde mor og far

Fordi, som opplevelsen av den sakkyndige: Barn er spesielt vedvarende traumatisert av separasjon, hvis foreldrene ikke holder sine forholdet konflikter fra dem. "Dette er det viktigste i en slik situasjon, renslig atskilt fra oppløsningen av parforholdet, og den overordnede nivå, som er en levetid. Det er forferdelig for et barn når foreldrene snakke stygt om hverandre foran ham og forventer at det i solidaritet. Et barn må ha sikkerhet, selv om alt forandrer seg rundt meg, kan jeg elsker mamma og pappa både på og holde, "sier rådgiveren. "Fordi barnet er alltid far og mor, det bærer både i seg selv, uansett hva. Hvis man avviser en, føler seg så avvist en del av barnet. Heller ikke kan wegtrennen en forelder, fordi da barnet er bare halvparten. "Den resulterende tomrommet er ofte fylt med avhengighet, med frykt, tvang eller samlivsproblemer. "Hvis tillatt, barn kan, men føler seg fri til å elske mor og far når de viser sine følelser og prosess, de kan være lykkelige skilsmisse barn som kan diskutere senere lykkelige forhold."

Tidspunkt for recapping for foreldre

Det er nettopp denne grunnleggende regelen har David * og hans kone - strengt fulgt og i deres skilsmisse, barna konsekvent holdt ut av tvisten - etter samråd og med støtte av en megler. presentert for foreldrene de store utfordringene: "Det betydde en tid med recapping, tilbakestille sin egen selvfornektelse og Sichzusammenreißens å komme sammen for å finne en løsning for barna," David minnes. "Og for å øve flere ganger toleranse, for eksempel hvis råde helt andre regler når partnere" Innsatsen har gitt resultater: Takk rettferdighet og respekt, åpenhet, klare avtaler og betingelsesløs pålitelighet er hans barn glade barn av separasjon, sier han. "Jeg mener bestemt at de har svært lite. Men fremfor alt, følelse, de stoler på meg, så vel som min eks-kone. De stoler på at vi elsker dem, uansett hva som skjedde, at de aldri vil bli forlatt. "

Cons: Enda mindre dype arr visne ikke helt

Elizabeth Marquardt ville trolig leser dette med skepsis. Den amerikanske forskeren og forfatteren av "sitt barn mellom to verdener. Hva som foregår på innsiden av barn av skilsmisse "var to år gammel da foreldrene separert. Det var fredelig, hun alltid følte seg både elsket. I dag er det vellykket, gift, mor. Og jeg vet ikke konkludert med at var greit med henne alt det likevel: Spor av separasjon er kanskje ikke så godt synlig. Likevel, de var der og hadde en innvirkning på deres liv. Spør folk som henne om hennes liv, skriver hun, man ville finne at foreldrenes skilsmisse var det sentrale elementet i både sin barndom så vel som deres dagens personlighet. "Vi har blitt for fort. Vi visste ikke hvor vi hører hjemme. Vi har våre foreldre ofte savner fryktelig hvis vi ikke var med dem. "

Gjør barn lykkeligere hvis folk ikke skille utgangspunktet?

Alvorlig bekymring, laget fra min egen erfaring så vel som fra en langtidsstudie er at barn som ikke bryter håpløst ved separasjon av foreldre, må tjene som en praktisk bevis på at de ikke absolutt må begge foreldrene å være lykkelig. "Happy Talk" kalt Marquardt de i deres syn veltalenhet som nedtoner tapet av barn tillatt. I stedet er hun ikke den eneste ekspert og representant for mange ofre, overbevist om at barn som vokser opp i samme husholdning med slike foreldre, selv om de elsker hverandre ikke lenger fryktelig Doll, men klare seg uten å stadig kranglet, er fortsatt lykkeligere enn barn fra "gode" skilsmisser. I tillegg kom det fram at antatte separasjons hendelsene ble ofte løst når par kjøres umiddelbart fra hverandre i en krise. Ved å holde verdt steder Marquardt foreldre til hjerte, bare til fordel for barn for hvem, som sine studier ikke lenger regnes som "et virkelig hjem."

Hvor mye foreldre må sette kjærligheten til barnet?

Er foreldre så på grunn av deres beslutning om å ha hatt et barn, en moralsk forpliktelse til å holde sammen er hvis deres ekteskap ikke er ugjenkallelig brutt, preget av spenninger eller vold? En garanti for et lykkelig barn er ikke er også denne strategien. Om et barn mer nytte av det faktum at det blir motstand som betyr "bære den sammen," undervist av verdi eller fra å se hvor positivt med separasjoner som nå er på tide å leve, avtale og kan også vokse fra vonde opplevelser, hver familie kan bare svare for seg selv. 

Relasjonsbygging heller enn separasjon - Ja, barn pre kylling - ingen

Seriøst forhold arbeid, men også holder Elke Fuhrmann-Wönkhaus for en svært ønskelig alternativ til rask (før) separasjoner. En halvhjertet sammen for feil grunner ikke er lovlig: "Noen ganger barna sendes kun frem til å utsette separasjoner fordi voksne ikke ønsker å ta konsekvensene."

De viktigste anbefalingene for oppførsel i tilfelle av separasjon

 • ikke herantragen få konflikter til barna. Ikke en perfekt verden audition, men ikke krangle foran barna eller gjøre den tidligere partneren dårlig.
 • Alderstilpasset forklare hvorfor du splitte opp - men ikke forvent et barn å forstå at mamma og pappa "kan ikke lenger sammen."
 • gjør det klart at barnet ikke er å klandre for separasjon: I tillegg til frykten barn er spesielt ofte plaget av skyldfølelse.
 • Stress at både forbli foreldrene elsker barnet og være der for det (hvis det).
 • Så snart som mulig avklare situasjonen, struktur på hverdagen pålitelig.
 • få hjelp hvis det er nødvendig, det være seg en psykolog, en megler eller Youth Office.

* Navnene endres

tjeneste

Videre lesning for foreldre

 • Gisela Hötker-Ponath: separasjon Rose krig. En psykologisk guide. Klett-Cotta. 2012. ISBN-13: 978-3608861105. 17,95 euro.
 • Mathias Voelchert: separasjon forelsket ... så det er vennskap. Kosel.
  2006. ISBN-13: 978-3466307180. 19,95 euro.
 • Alexandra Ehmke, Katrin Rulffes: Og barna? Psykologisk og juridisk bistand til foreldre i separasjon og skilsmisse. Reinhardt. 2012. ISBN-13: 978-3497022380. 19.90 euro.
 • Remo H. Largo, Monika Czernin: Glade barn av skilsmisse. Separasjoner og hvordan barn takle. Piper. 2004. ISBN-13: 978-3492241588. 9.99 euro.
 • Elke Fuhrmann-Wöhnkhaus: barn skilsmisse. Hva barn opplever. Hvordan oppføre seg foreldre. Humboldt. 2009. ISBN-13: 978-3869106014. (Kun tilgjengelig for øyeblikket brukes)
 • hans barn mellom to verdener: Elizabeth Marquardt. Hva som foregår på innsiden av barn av skilsmisse. Junfermann. 2007. ISBN-13: 978-3873876736. 22.90 euro.

Videre lesing med barn

 • Harriet Grundmann, Marc-Alexander Schulze: Vi er alltid her for deg! Hvis mamma og pappa for å skille. Coppenrath. 2010. ISBN-13: 978-3815795200. 11.95 euro.
 • Jeanette Randerath, Imke Sönnichsen: Fips forstår ikke lenger i verden. Når foreldre skilles. Thienemann Verlag. 2008. ISBN-13: 978-3522435420. 12.95 euro.