Hvordan lage svart is på en plate? Hva smelter raskere: is eller snø? Hvorfor er sand vanskelig når det er kaldt? I kaldt vær, kan barna lære mye om elementet vann. I denne artikkelen vil du finne spennende eksperimenter for vinteren - eller fryseren.

Eksperimenter med vann i barnehagen og hjemme

Toddler vinterisen vanndam

Foto: © panthermedia.net/ Marco Kalbe

I vinter, vann endret karakter. Når det er iskaldt utenfor, blir vannet plutselig is, snø faller fra himmelen og på puster skapt et lite sky. Dette er eksempler på naturlige fenomener som særlig fascinerer barn hvert år.

Eksperimenter med barn: utforske vann og is gir seg til fenomener å gå frysing, tining og regn i detalj på bakken. været ikke spiller med, kan støtte fryseren i de fleste eksperimenter. Jo mer barna kan eksperimentere selv, jo mer moro det er for dem og mer fast.

Nedenfor er et utvalg av vinter eksperimenter er beskrevet, men også kan bidra til en hel familie til spennende øyeblikkene i særdeleshet barn i alderen 4 til 8 år også:

Fra isvann

Barn trenger å røre alt. Dette er deres naturlige måte å utforske ting. La dem i et varmt miljø is / isbit i hånden. Barna vil føle hvordan kald is. Du suger det, det kan komme ut av kontroll, etc. Et håndkle som en base her er veldig praktisk! Da de innser at isen smelter og blir vann. Ice trenger en kald omgivelsestemperatur, for ikke å smelte.

er laget av vann-is

Barn synes å eksperimentere med vann: Bare en fylt til randen med vann plasteske med lokk over natten i fryseren / utvendig sett (ingen glass!). Barna gjør en stor oppdagelse her om dagen. De størknede vann sveller ut av boksen, er lokket til og med frosset til is. Når vannet fryser, ekspanderer det, fordi de individuelle vannpartiklene trenger mer plass. Det er derfor iskrem har flere luftfylte hulrom enn vann. I tekniske termer betyr det at isen er ikke så tett som vann.

 

En båt laget av is

Barna gi små stykker av is i en beholder fylt med kaldt vann potten. De observerte at is flyter på vann. Selvfølgelig må de sjekke alt nøye med hånden her. Trykk ned på isen eller sette noe på isen. Som i det første forsøket, isbitene smelter gradvis før de til slutt forsvinne. Is flyter fordi det på grunn av de luftfylte hulrom lettere enn vann (se. Også ledet eksperiment).

isvann

Hvordan kan fisk overleve i vannet når vannet fryser?
Barna fylle et glass med liten diameter halvfullt med vann og plasserer den i en kald omgivelsestemperatur. Etter ca 30 minutter - det kan ta lengre tid i pendency av glass størrelse og omgivelsestemperatur - sjekk barna, hva som er endret. Ovenfra de ser på et lag med is. Hvis du trykker på denne isen, bryter det. Den første frøs mengde vann flyter på vannoverflaten. Da isen gradvis fungerer ned. Vann fryser fra toppen og ned!

Er vannet tilstrekkelig dypt, vannet ikke fryser nær bunnen i de fleste tilfeller. Temperaturen i de lavere lag av vann er sjelden nå frysepunktet. Så fisk overlever vinteren.

 

Flash Freeze

Hvis bakken er frossen og regnet faller på den, er resultatet at - spesielt fryktet av drivere - svart is. Barna kan prøve ut pent under frysepunktet allerede langvarig temperaturer. Hell dråpe for dråpe vann på den frosne asfalt. Dette fungerer på samme måte når de drypper vannet på en kjølt i kjøleplaten. Dette er en etappe-inspirerende eksperiment fordi barna kan observere hvordan vannet fryser raskt.

Steinharter sand

I vinter sand for å spille er ikke egnet ofte fordi han frosset og er dermed godt. Hva er det med rock-hard sand om? Dette kan enkelt justere barn. To små plastbokser med tørr sand (z. B. Vogel sand, eventuelt intet oppløselig kaffepulver) som er fylt. I en blanding litt vann slik at sanden fuktig, men ikke våt. Lokk på det og ned i kaldt! Etter noen timer barna plukke opp boksene tilbake i varmen. De tar til sand og kan lett legge merke til at den tørre sanden hver eneste sandkorn, men kan være kaldt, bevege seg fritt. Den våte sanden er mot rock hard og fast. Selv om vi snakker om frossen sand, er det ikke sanden av frossen, men det er vannet mellom sanden. Isen omfatter sandkornene, slik at de ikke lenger kan beveges.

saltvann

En annen vakker eksperimentet er å stivne saltvann og ferskvann samtidig. Barna ta to identiske briller med ikke altfor stor diameter og fylle et maksimum på 1 cm høye med vann. en teskje av tabell vann røres inn i et glass. Begge glassene er laget av barn i fryseren. Etter ca 30 minutter, de ser etter. Ferskvannet er frosset, er det saltvann væske. Saltvann fryser ikke så raskt som ferskvann. Dette er fordi saltvann har et lavere frysepunkt. Når barna å vente noen timer lenger, er også stivner saltet vann.

Dette er en av grunnene til hav / hav sent - hvis i det hele tatt - danner et lag av is.

Is med saltdom

For barn er det spennende å se en snøplog. Avhengig av vær klare brøyte ikke bare snø, men også strø salt eller Split. Hva med salt på den? Barna kan bare prøve det ved å gi saltvann på is. Med et glass fylt med litt vann for å stivne til is. Isdekket barnet med et tynt lag saltvann og sette den ut eller inn i fryseren igjen. Etter kort tid den opprinnelige salt er borte. Hvis barna vippe glasset de innser begynner å vann i glasset. Det har dannet vannet smaker salt. Salt har et smelte effekt.

Bakgrunnen er at det er en tynn film av vann på til og med kald is. Salt løser seg opp i dette vannet film. Isen er alltid frigjør en ny film av vann selv ved salt oppløses. Smelter mer og mer is. Saltvann fryser ikke i de fleste tilfeller, fordi saltvann har et lavere frysepunkt enn vann.

Snow - en annen type is

Høydepunktet av alle vinterens snø. Med den første snøfall ingen barn bør holdes i huset. men hva om snø i motsetning til is? Mens isen kan lett produseres, ikke noe som ikke gjelder for snø. Snø er dannet bare på himmelen, og at deretter ved temperaturer under frysepunktet. I dette miljøet, er dannet av vanndamp - i stedet for små vanndråper - små iskrystaller som kombineres for å danne snøfnugg.

Hva smelter raskere: snø eller is?

En fin eksperimentet er smeltingen av samme mengde snø og is. Her beskrives fremstillingen av en voksen, fylle et glass til omtrent to tredjedeler med vann og er over natten i fryseren. Den neste dagen barna fylle et identisk glass med snø - med så mye snø som i det andre glasset isen. Da kan barna se hvordan smeltende is og snø sakte. Som det tar for lang tid, noe som kan akselerere smelter i et varmt sted! Snøen smelter mye raskere enn is og gir betydelig mindre vann. Dette kan forklares med det faktum at hulrommene er fylt med luft er mye større enn med is i snøen. Dette innebærer at betydelig mindre vannpartiklene i snøen-glass. Mindre vannpartikler resulterer i mindre vann. Og mindre vannpartikler smelter raskere.

Vann på snø

Barna danne en større ball av snø - men bare så store at de ikke kan reise opp. Mens et barn løfter snøkule, en annen sakte helte vann på den. "Suger" som en svamp snøen kloden som vann. Hvis det er for mye vann, drypper det vann ned fra snøen kloden. Dette eksperimentet demonstrerer veldig hyggelig at det må være hulrom i snøen.

pust

Barn ser voksne igjen spørrende da hun plutselig produsere med luften de puster, en liten sky. Det er en vakker eksperiment av dette fenomenet. Relativt varmt vann fylles av voksne i en gryte og satt i kald luft. Mens innendørs lite eller ingen damp er synlig, det inndampes ut plutselig helt klart fra potten. For barn er det sannsynlig at vannet må være veldig varmt. Barna får lov til å røre vannet - hvis de tør. De er veldig overrasket når de finner ut at vannet ikke er varmt.

Varm luft kan i utgangspunktet holde mer vanndamp enn kald luft. Vannet fordamper i løpet av det varme vannet. I den kalde luft er ikke plass til så mye vanndamp. Derfor er ørsmå vanndråper som dannes fra en del av vanndampen på nytt. Trenden er det en sky når temperaturforskjellen mellom vann og omgivende luft er meget stor. I den fuktige luften som vi puster, er det akkurat det samme.

Anbefalt lesning

Under forsøkene er beskrevet her omhandler spesielt med smelting og frysing av vann, vil jeg gjerne anbefale en bildebok for videre lesning, som representerer fordampning / fordampning eller kondensasjon av vann i stedet i sentrum: "Nela forscht - Når vannet kommer inn i skyen "(12,90 euro).