Depression komplicere dagligdagen for de berørte ekstreme. Ill forældre, fordi det kan have alvorlige konsekvenser for børnene. Hvad skal man gøre, hvis, som mangler også i burn-outs, enhver kraft for familien - og hvordan man kan beskytte børnene mod overgreb?

Den mest almindelige psykiske lidelse i forældre: depression

Far Depression familie

Foto: © fotolia.com/ Rafael Ben-Ari

Anslået op til tre millioner børn i Tyskland lever med psykisk syge forældre. "Dette er en ekstrapolation, der dækker alle sygdomme, herunder afhængighed," forklarer Johanna Kutzke, diakonisse af Diakonie-Hilfswerk Hamburg og arbejdede som socialrådgiver i det lokale projekt "Soul Stop", servicering omkring 100 familier med psykisk syge forældre. "Men den klart største andel af depression gør" I disse meget alvorlige, lange perioder med ekstrem modløshed, mod og apati og dyb udmattelse er bekymret næppe muligt at tage vare på sig selv - og bestemt ikke for andre.

Overgange og overdrevne krav: trigger depression

"Typiske situationer, at depression kan opstå, overgange og kriser," siger Johanna Kutzke. Sondringer tilhører det, men også forældrene er i sig selv kan være en krise "Ud over at forældre med en lang historie, der er mange, hvor den nye rolle forårsager sådanne sygdomme." Officielt påvirker det oftere mødre end fædre; hvis det er så ægte, eller om mænd kun gå til lægen mindre, er åben. Faktum er, at selv graviditet og fødsel for kvinder at risikoen for depression, enten ved komplikationer eller fordi barsel overvældet, flere byrder og de mange udfordringer i dagligdagen familieliv så ofte bane vejen for sygdommen. Omkring to millioner mødre erklærede, at Müttergenesungswerk, lider træthed syndromer og udbrændthed. Nogle læger bruger sidstnævnte som følge af lignende symptomer selv med depression lige. Under alle omstændigheder kan en (ubehandlet) udbrænding vokse til depressive disorder.

Syge mødre falder i dagligdagen mere markant

Konsekvenserne for familien er betydeligt altid: "For mig er den dobbelte byrde førte to års studier og familie til et burn-out. Fra den ene dag til den anden var ikke noget, bortset fra at lyve, "siger Doreen *. Deres udmattelse blev ledsaget bl.a. depressive lidelser, panikanfald og angst. "Mine tre børn og min mand havde at gøre i ugevis helt alene, husholdningsartikler, lægebesøg, shopping, forældre møder, aktiviteter." Faktisk vejer et svigt af en deprimeret mor i hverdagen vanskelig, siger Johanna Kutzke "syg far, problemerne kredser oftest omkring penge. Det er dårligt, men generelt livet er ikke afskåret fra de sædvanlige procedurer. Hvis mødre har ingen energi til at stå op, lave morgenmad, få børnene i daginstitution eller skole gør. "

Undertrykkende for alle:, intet håb ingen interesse

For depression ikke kun magt og interesse mangler: Det er også gældende håbløshed og pessimisme. Hvad betyder det for børn, har Julia *, nu mor til to teenagere oplevet: de forblev som kun én af fem børn med en deprimeret mor i familiens hjem i en alder af elleve. "Min mor var hele dagen i hendes værelse. Hun har ledsaget ikke længere hver dag, aldrig spurgt, hvordan min dag var, ja for at give mig mad, men ikke spise sammen med mig. Om natten hørte jeg hende græde tit, men når jeg bankede på hendes dør, hun ikke åbne. Livet var meget ensom, var der en ubærlig kirkegård atmosfære. I ungdom lærte at komme, at verden er dårligt, er meget stressende. "Samt frygt for, at moderen der gør hvad. Og skyld for at være i stand til at gøre noget ved det.

Børnene mangler omsorg og sikkerhed

Bond, uddannelse, tilstedeværelse, fast og følelsesmæssige, sikkerhed og tillid: alle disse aspekter af en sund opvækst mangler, hvis forældre, især mødre, så alvorligt syg. Ikke alle partner - hvis der er en på alle - op til opgaven, indsamle at lade børnene få den nødvendige pleje. Doreen var heldig, hendes mand har både understøtter såvel som den ekstra nye rolle som en "rugemor" godt fyldt, da de tog tilbage til livet på hospitalet med forskellige terapier og antidepressiva trin for trin. Julia forblev imidlertid alene en gang: "Min far var langt væk, og selv om han var der, kom fra ham ingen hjælp. Han tilhørte den generation, der ikke var tale om psykiske problemer. "

Tricky: overlevelsesstrategi parentification

Typisk ældre børn, så prøv at kompensere for tabet ved at tage sig rollen som forældre til at tage vare på sig selv, budgettet og de syge. "Vi kalder det parentification" forklarer Johanna Kutzke. "Jeg prøvede at opmuntre min mor til at gå ud med hende, bringe hende tilbage til livet," siger Julia. "Det var en stor pres for at forbedre humør til at gøre eventuelle problemer selv, et solskin tvang." En kæmpe ansvar, der håbløst overvældet ethvert barn - som regel uden du opdager det. "Disse børn falde på ved ikke at lægge mærke til," siger Johanna Kutzke. "De er meget behageligt og ansvarlig. Behovet forbliver skjult bag det. "

VIGTIGT: lære børnene, hvad der foregår

Børn af psykisk syge forældre bære sig selv en øget risiko for at udvikle lidelser som depression på grund af disse tryk. I "Soul Stop" er derfor først og fremmest tager sig af de involverede børn - en arbejdskraft af kærlighed til forældre, hvid Johanna Kutzke: "De fleste forældre, når de kommer til os i rådgivning ønsker at vide, hvordan at afværge skade på deres børn kan. "

Dette omfatter det meget vigtigt spørgsmål, hvordan man kan fortælle dem, hvad der foregår - fordi kun ved at forstå de har en chance for at klare situationen. "For mine børn, var det svært at forstå, hvorfor Mama ikke længere går ud fra det ene sekund til det andet, ikke længere kommer sammen, ikke flere bilen kører," siger Doreen. "Men vi har gentagne gange forklaret, hvad der gør sygdommen og hvordan man håndterer det. Ved den tid, de har det accepteret og i dag, de tilskynder mig, når jeg har tømmermænd. Det er guld værd! "

Børnene har ikke noget ansvar

Socialrådgiver Kutzke anbefaler at bruge bøger til en alderssvarende mægling. Referencer kan findes i slutningen af ​​artiklen. "Dybest set, anbefaler vi, at forældre holder noget åbent erklærer, at de er syge, at en læge kan hjælpe, at der er en udsigt, og at de klart sige: Børn, har du ikke ansvarlig, der forhindrer skyldfølelser og børnene lindre. Desuden er det vigtigt altid at reagere på dem, for at se dem, for at spørge dem, hvordan de føler, at lade dem tale. Og det giver mening at udvikle beredskabsplaner, så hvad kan børnene gøre i en nødsituation, ringe til hvem. Vær sikker på at have tilladelse til at tale med andre om dem, hvis det hjælper. "For skam, mange børn ikke gør dette, isolerer sig mere og mere. Julia tager år at mønstre modet til at tale med vejlederen. Mediated en psykolog, som Julia endelig fundet løsninger for sig selv.

Frygt for at tage væk børnene som regel ubegrundet

Mange forældre er bange for at afsløre deres problemer af frygt for, at deres børn bliver taget. "Men det er meget sjældent, at barnets velfærd er i fare, at et sådant skridt er nødvendigt," beroligede Johanna Kutzke. "I stedet diskuterer vi specifikt, hvordan det kan gå, hvad der skal ændres i hverdagen, som kunne gøre slægtninge, bekendte og venner, eller om der er behov for en familie hjælper." Ud over rådgivning sessioner og hjælp med Læger eller kontorer Due tilbud "sjæl stop" af psykologer og socialarbejdere overvåget grupper for forældre og børn.

Hvor forældre hjælpe?

En indledende overblik over supporttjenester i deres egen region finde forældre med "Familie selvhjælp Psykiatri" for sammenslutningen af ​​pårørende til de psykisk syge (BApK). Ikke alle steder er der projekter som "sjæl stop", for det meste er det hjem, børn og specialister, samfund rådgivningscentre for familier som sociale psykiatriske tjenester eller ungdomsforsorgen, som man kan henvende sig til.

Der er behov for Familie og venner - men de skal også se ud for sig selv

Men denne vej kræver energi, som mangler depressiv slående. Uden engagement slægtninge eller venner, er det svært for mange at gå de nødvendige skridt eller tid til at komme ud fra terapier til begyndelsen. Ganske ofte støder hjælperne permanent belastet med pleje af de syge, samt også sine begrænsninger. "Depressive besætte et stort rum, hendes sygdom dominerer familien," siger Johanna Kutzke. "Medlemmer rammes ofte sig selv fra burn-out." Dette er også en grund til, at familier ikke være alene, og bør ikke være flove over at søge rettidig hjælp.

Bedre midlertidige udfald som en permanent sygdom

Alt hvad der er deprimeret på trods af apati ved måde forsætligt. "Ofte er de føler sig skyldige," siger Johanna Kutzke og understreger: "Men du må ikke bebrejde og bør ikke kaldes dårlige forældre. Det ligger i sagens natur af sygdommen, at de ikke kan tage sig sammen og passe. Den, der begynder at blive behandlet tilstrækkeligt, har taget det første vigtige skridt. "

Dette ser Julia, så kun én nag hendes mor har aldrig prøvet at hjælpe alvorligt. Herself lidt et burn-out for nogen tid siden, hun har drøftet med partnere og børn alle åbne, lavet en afvænningsklinik, taget tilstrækkelig tid til at komme sig. Og er overbevist om alle sine erfaringer ud: "Det er godt, når syge forældre tager sig af sig selv, selv om der skaber midlertidig mangel. men det er stadig bedre end hvis de nogensinde gå på tandkødet. "

* Navne ændret

service

Links for forældre

 • den BApK med referencer til at kontakte og support Hjemmeside:
  den "SeeleFon" under 01805 950 951 (14 cents dt. fastnet) og [email protected]
 • En gratis alternativ er forældrene ringe til "Nummer gegen Kummer"
  0800 111 0 550

Litteratur til forældre, familie, venner

 • Jeanette Bischkopf: Så tæt og alligevel så langt. leve med syge depressive mennesker. Balance. 2009. ISBN-13: 978 til 3867390392. 14.95 euro.
 • Matthew og Ainsley Johnstone: At leve med den sorte hund. Sådan hjælper slægtninge og venner deprimeret mennesker uden at miste dig selv. Kunstmann. 2009. ISBN-13: 978 til 3888975943. 14.90 euro. 

Hvis du vil læse med børn

 • Erdmute von Mosch: Mums monster. Hvad er der galt med mor?
  Anbefales til 3-6jährige børn. Balance. 2011. ISBN-13: 978-3867390408.
  12.95 euro.
 • Markus Sauermann, Uwe Heidschötter: Den lille og Udyret.
  Anbefales fra 4 år. Velcro børnebog. 2012. ISBN-13: 978-3941411494.
  13.90 euro.
 • Claudia Gliemann, Nadia Faichney: Papas sjæl har en forkølelse. Anbefales til 6-8jährige børn. Monterosa udgivelse. 2014. ISBN-13: 978-3942640060. 19.80 euro.

Brochurer til BApK

 • Børn fra 8: "Nu er jeg off"
 • Unge i alderen 12: "Det er min tur"
 • Forældre: "Not bad at all"

Links for børn og unge

 • især www.kipsy.net hjemmeside af familien selvhjælp af BApK for børn og teenagere med brochurer download, oversigt projekt, tilbud om hjælp
 • Online rådgivning til den føderale konference for at uddanne konsultation eV (bke) til teenagere og unge voksne (med muligheder for individuel rådgivning, konsultation, chats)