Begyndervanskeligheder - det lyder lidt koldt, røde pustler, mild feber. Så temmelig harmløse. Ganske så simpelt, men det er det ikke. Infektioner som mæslinger og røde hunde, men også skarlagensfeber og Hib undertiden skabe alvorlige komplikationer. Læs her, hvad du bør vide om de store børnesygdomme.

Klassiske børnesygdomme er meget smitsom

begyndervanskeligheder

Foto: © iStockphoto.com/ LeventKonuk

Fat kinder, hududslæt, høj feber - klart tilfælde: Det kan kun være røde hunde, mæslinger, fåresyge eller skoldkopper - de klassiske børnesygdomme. Deres egenskaber: de er spredt af virus. De er meget smitsom. De forekommer overvejende i barndommen. Sidstnævnte gælder også for nogle børnesygdomme såsom Hib, pertussis eller skarlagensfeber, som overføres ikke af virus, men ved bakterier.

Infektion risici

For at svare på fjerne et par fælles myter: at begyndervanskeligheder er uskadelige, er lige så falsk som påstanden om, at voksne ikke kunne få. For dem, sygdommene tager ofte endnu mere alvorlig. En anden myte, der ikke er holdbar: begyndervanskeligheder styrke immunsystemet, så det ville være godt, hvis den unge hun går igennem. Det tror stadig en nylig undersøgelse af Federal Center for Health Education, i henhold til 68 procent af alle forældre. "Det er rigtigt, at infektioner generelt opbygge immunforsvaret", siger Augsburg børnelæge Dr. Martin Lang. "Men det giver også vaccinationer og de mange forkølelser, få børnene gennem årene. Ingen bør udsætte sit barn til de høje risici for børnesygdom. "

Hvilket er faktisk betydelig: det drejer sig om mæslinger, fåresyge og Co. alvorlige, nogle gange endda fatale komplikationer kan opstå eller organer er permanent beskadiget. Især udsatte er gravide kvinder også: syg en vordende mor til røde hunde, er der stor risiko for, at hjerne, øjne og ører det ufødte barn vil blive alvorligt beskadiget. Også Mæslinger kan forårsage aborter.

Impfskepsis kan returnere nogle sygdomme

På grund af disse risici, er vaccinationer blevet bredt accepteret i dag. Med det resultat, at mange børnesygdomme, såsom de tidligere berygtede mæslingeepidemier forekomme langt mindre hyppigt i dag. Men de er ikke besejret. I hvert fald ikke overalt. "Dette er dels en konsekvens af vaccination træthed og Impfskepsis" forklarer Dr. Long. "For en sygdom er udryddet 95 procent af den sårbare skal være vaccineret. I Tyskland har kun 85 procent blevet vaccineret. Derfor det kommer hver seks til syv år til en bølge af infektioner. I andre sygdomme i vaccination er ikke længere tilstrækkeligt. Mod mæslinger, for eksempel, var indtil for ti år siden kun en gang vaccineret. Resultatet: Omkring 30 procent af yngre voksne - herunder kvinder i den fødedygtige alder - ikke er tilstrækkeligt beskyttet. Stadig andre sygdomme, difteri, for eksempel, som faktisk allerede blev anset udryddet i os, vil blive bragt ind fra Østeuropa. "

Bed hvile og masser af kærlighed - der kan hjælpe forældre

Mod de klassiske virale infektioner som mæslinger, fåresyge, røde hunde og skoldkopper, er der ingen specifik modgift. Antibiotika kan kun bruges mod bakterieinfektioner ekstra. "Siden børnesygdomme ekstremt svække organismen," siger børnelæge Dr. Lang, "er særligt vigtige kærlig yngelpleje og hjælp til det syge barn. Og selvfølgelig, sengeleje, masser af drikkevarer og lette mad - bare alt barnet er med til at samle kræfter mod sygdommen "årsag til bekymring er, når feber pludselig himmelflugt når de naturlige vitale funktioner er alvorligt forstyrret, så barnet ikke drikker eller. spiser eller hvis det virker apatisk. Disse advarselsskilte forældre bør absolut kalde en læge.

Tips fra børnelægen: Så du genkende røde hunde

Vær sikker på at informere Kita

Hvornår kan mit barn tilbage til skole eller i børnehave? Og jeg har brug for et certifikat for det? Dette spørgsmål hjemsøger mange forældre er at reagere forskelligt afhængigt af staten. "Dybest set, forældre skal informere daginstitution, når deres barn lider af en smitsom sygdom eller mistanke. Du er også forpligtet til at forlade dit barn i hjemmet, så længe risikoen for infektion, "forklarer lederen af ​​en daginstitution nær Köln. "Dette gælder også for smitsom diarré." Kun få sygdomme, som regel mæslinger, i nogle delstater, fåresyge, er et certifikat, der kræves, for at barnet at gå i skole eller børnehave igen. Er man i tvivl, bør forældre tjekke med anlægget eller sundhedsmyndighederne.

Børnesygdomme et overblik: Hib, kighoste, mæslinger

 

Hib (Haemophilus influenzae type b)

Sygdom, varighed

Hib er en af ​​de farligste infektionssygdomme til børn i deres tidlige år. I de fleste tilfælde infektionen begynder med feber og betændelse i halsen. På trods af navnet, Hib har intet med influenza (influenza) gør. Udløseren er en bakterie, der overføres af dråber, dvs. ved hoste og nysen, men også om objekter. Ill lider af svær øre, næse og hals betændelse. Livstruende komplikationer som en særlig alvorlig form for meningitis er almindelige. Uden behandling, Hib kører i mere end halvdelen af ​​alle tilfælde med dødelig udgang eller forlade alvorlig varig skade. Selv med rettidig antibiotisk behandling dødeligheden er stadig mere end fem procent.

Inkubering / infektionsperiode

1 til 8 dage

Risiko for infektion, så længe Hib bakterier i smear er påviselige. Mange smittede ikke selv bliver syg, men kan inficere andre mennesker.

Komplikationer / Risici

Særligt farlige komplikationer af Hib er epiglottitis, hvilket kan føre til kvælning hos spædbørn, og især de purulent meningitis. Den opfylder omkring 50 procent af alle spædbørn er smittet med Hib. Selv efter antibiotisk behandling høreskader og udviklingsmæssige problemer kan forblive. Omkring 5 procent af børnene er fysisk og mentalt svært handicappede efter en Hib-meningitis.

 

behandling

Hib skal behandles med antibiotika. På grund af den høje risiko indlæggelse er uundgåelig.

Hvad kan forældre gøre?

Når alarmsignalet omgående advare lægen. Opkastning, høj feber og kramper kan indikere meningitis. En epiglottitis kan udvikle sig inden for et par timer. Symptomerne omfatter høj feber, synkebesvær og vejrtrækning.

Immunitet / vaccination

Betragtning af farerne for Hib anbefales kraftigt en effektiv vaccination. Vaccinationen sker som regel som en kombination vaccine mod stivkrampe, kighoste, polio, hepatitis B og Hib i 3., 4., 5. og 12. levemåned - det er den primære serie er afsluttet; vaccination før indskrivning og igen fra 9 til 17 år opdateres.

Kighoste (pertussis)

sygdom

Kighoste er forårsaget af bakterien Bordetella pertussis. Transmissionen foregår via dråbeinfektion. Symptomerne - løbende næse, hæshed, let hoste og feber - ligner begyndelsen på en forkølelse. De typiske svær hoste angreb med hård gennemsigtig udslyngning og ofte opkastninger forekomme efter 1 til 2 uger. I mange børn, der blev oprettet efter angrebene den hoste, at de torturerer især om natten, hvæsen ene - deraf sygdommen fik sit navn. er henfaldet til kighoste, flere uger eller endda måneder kan passere.

Omkring 90 procent af børnene er vaccineret mod kighoste i dag; Men ofte refresh bliver glemt i ungdomsårene - så der er ingen beskyttelse mod infektion mere. Af denne grund, det respiratoriske sygdom påvirker flere og flere unge og voksne, men med betydeligt mindre udtalte symptomer.

 

Inkubering / infektionsperiode

7 til 21 dage

Fra symptomdebut i omkring 5 uger efter administration af antibiotika kun en anden 2 uger

Komplikationer / Risici

Syge børn er nødt til at gå til hospitalet. Selvom hoste passer med dem er som regel mindre udtalte, men de kan ikke hoste egen slim. Det kan også komme i de mindste til apnø eller andre alvorlige komplikationer, såsom lunge, mellemøret eller hjernebetændelse. Også astma er muligt, da en sen konsekvens.

behandling

I kighoste bør gives et antibiotikum så hurtigt som muligt. Dette mindsker symptomerne, selv om kun en smule, men virker mod risikoen for infektion og resulterer i hurtigere heling.

Hvad kan forældre gøre?

Desværre, kighoste hjælp ingen hostestillende middel, så det er ekstremt vigtigt, at forældre dulme deres børn om natten med hoste og giver en kølig luft i rummet. Selv med et roligt miljø, varm brystet sår og masser af drikkevarer, de kan hjælpe de unge patienter med sygdommen. Hvis det værste er overstået, opmuntre gå i den friske luft helingsprocessen.

Immunitet / vaccination

omkring 4 til 20 år (person til person)

Vaccination er i dag normalt en kombination vaccine mod stivkrampe, kighoste, polio, hepatitis B og Hib i 3., 4., 5. og 12. levemåned - det er den primære serie er afsluttet; vaccination før indskrivning og igen fra 9 til 17 år opdateres.

mæslinger

sygdom

Mæslinger er forårsaget af mæslingevirus og er ekstremt smitsom. Under Vorstadiums influenzalignende symptomer, konjunktivitis, og lysfølsomhed forekomme. 2 til 3 dage senere, hvide punktformede pletter i munden, der er omgivet af en rød glorie vises. De typiske røde pletter på huden normalt opstår efter 3 til 5 dage, ofte sammen med et andet angreb af feber. bred af ørerne det fra hele kroppen. Efter et par dage, de fade og trækker sig tilbage; huden er så ofte skællet.

 

Inkubering / infektionsperiode

9 til 12 dage

Fra 3 dage før symptomdebut til forsvinden af ​​udslæt

komplikationer

Mæslinger svække immunsystemet, så der ud bakterielle infektioner forekomme (bronkitis, mellemørebetændelse eller lungebetændelse).

Specielt farligt er en hjernebetændelse, der kan forekomme i 10 til 20 procent af alle tilfælde af mæslinger efter 1 til 2 uger. Det kan forårsage alvorlig invaliditet og er dødelig i 10 til 20 procent af alle tilfælde.

Hos voksne mæslinger normalt vedtage en alvorligt forløb.

behandling

Streng sengeleje og absolut beskyttelse i et mørkelagt rum; antipyretika eventuelt nødvendige Antibiotika indgives supplerende bakterielle infektioner.

Hvad kan forældre gøre?

Sørg helt sikker på, at barnet har fuldstændig ro i drikkevarer (vand, sukker-fri juice drinks, urtete); Indpakning og kuverter lindre feber. Da mæslinger svække immunsystemet, børnene har brug for lette måltider med masser af C-vitamin og A.

Immunitet / vaccination

livslang

Vaccination med 12 til 15 måneder, gentag alderen

10 til 14 år; sædvanligvis kombineret med en vaccination mod fåresyge og røde hunde (MFR).

 

Børnesygdom: mæslinger, fåresyge, skarlagensfeber, skoldkopper

Fåresyge (Paroditis epidemica)

sygdom

Fåresyge, også kaldet fåresyge, forårsaget af Paramoxyvirus og fremsendes dråbeinfektion. Sygdommen kan være meget forskellige - på omkring 40 procent af de smittede har ingen symptomer overhovedet. Ellers fåresyge begynder med den typiske tyk kæbe: en ensidig, meget smertefuld hævelse af spytkirtlerne i kæben vinkel, hvilket også forårsager problemer i tygge, synke og hovedbevægelser. Et par dage senere den anden kind derefter påvirkes. Ofte høj feber ledsager hævelse.

Inkubering / infektionsperiode

12 til 25 dage

3 dage dage før til 9 efter symptomerne er opstået

komplikationer

I omkring 15 procent af de ramte børn meningitis kan forekomme - nogle gange endda før show fåresyge symptomer. Symptomer: hovedpine, nakke stivhed.

Fåresyge opstår hos ældre børn, under eller efter puberteten, kan sygdommen påvirke kønskirtlerne. Især drenge er berørt. Ved ca. 20 til 50 procent af en såkaldt "Mumpsorchitis" kan udvikle en smertefuld betændelse i testiklerne, hvilket kan føre til infertilitet.

I 2 til 5 procent af patienterne kan føre til betændelse i bugspytkirtlen. Børnene så lider svære mavesmerter, opkastning og diarré fedtet.

Fåresyge er også den mest almindelige årsag til døvhed for børn.

inficeret en gravid kvinde med fåresyge, er risikoen for spontan abort øges i de første tre måneder. Fosterskader er ikke grund til at frygte.

behandling

Streng sengeleje, smertestillende for svær smerte; i alvorlige tilfælde med Hinhautentzündung og orchitis behandling med potente antiinflammatoriske kortikosteroider

Hvad kan forældre gøre?

anvende Køling geler eller salver for den smerte og masser af drikkevarer rige, men ingen saft frugt, da de stimulerer strømmen af ​​spyt og forværre ubehag. På grund af Kauprobleme børn bør kun spise bløde, fedtfattige fødevarer. For yderligere symptomer såsom svær hovedpine, lysfølsomhed eller svære mavesmerter nødvendigvis konsultere lægen.

Immunitet / vaccination

livslang

Vaccination med 12 til 15 måneder, gentag alderen

10 til 14 år; sædvanligvis kombineret med en vaccination mod mæslinger og røde hunde (MFR).

Mæslinger (rubella)

sygdom

Forureneren er den såkaldte rubeola virus, der overføres ved dråbeinfektion og forekommer kun hos mennesker. Karakteristisk for røde hunde er butterfly-formet udslæt, der breder fra ansigtet af hele kroppen og forsvinder efter ca. 3 dage. de er som regel ledsaget af feber og hævelse af lymfeknuder. Omkring halvdelen af ​​smittede børn ikke udviser symptomer.

Inkubering / infektionsperiode

14 til 21 dage

7 dage før symptomdebut til 10 dage efter deres forfald

komplikationer

Hos børn, røde hunde som regel fortsætte uden problemer. Komplikationer såsom mellemøret eller Hinhautentzündungen er meget sjældne. Dog kan infektionen også påvirke voksne. Farligt røde hunde under graviditeten. I de første tre måneder, de resulterer i 90 procent af tilfældene alvorlige misdannelser hos fosteret (hjertesygdomme, blindhed, høretab). Med forløbet af graviditeten, er risikoen falder til 25 til 30 procent mellem den fjerde og sjette måned. På grund af denne risiko, er de fleste unge piger i dag testet for røde hunde og muligvis vaccinerede. Også den røde hunde testen er en del af prænatal pleje.

behandling

Under normale hos børn, ingen behandling er nødvendig. Dog anbefales, sengeleje.

Hvad kan forældre gøre?

giver meget at drikke, som med alle begyndervanskeligheder, når de anvender de nødvendige antipyretiske kuverter. Og selvfølgelig eventuelle komplikationer konsultere lægen.

Immunitet / vaccination

livslang

Vaccination med 12 til 15 måneder, gentag alderen 10 til 14 år; sædvanligvis kombineret med en vaccination mod mæslinger og røde hunde (MFR Impung).

Scarlet

sygdom

Skarlagensfeber er forårsaget af streptokokker bakterier. Transmission er ved dråbeinfektion eller inficerede objekter. Selvom streptokokker producerer en gift, der fører til dannelsen af ​​antistoffer, men en livslang immunitet er sjældne. Skarlagensfeber så du kan få flere gange.

De første symptomer på skarlagensfeber er ofte lidt klar: Ofte opstår feber, at barnet lider af en hals eller halsbetændelse med stærk hals, hoved og mavesmerter. Så en hvid belægning på tungen viser og hals bliver ildrøde. Efter 2 til 4 dage, den karakteristiske fløjlsagtige, ikke kløende rødme, der strækker sig fra de indre lår og lysken og armhulerne over hele kroppen, undtagen på mund og hage. Appear Udslættet svinder efter 3 til 5 dage. 1 til 2 uger senere, huden skaller og bliver skællende. Det kan tage op til 8 uger indtil huden er regenereret.

 

Inkubering / infektionsperiode

2 til 4 dage

Fra starten af ​​symptomer, indtil 2 dage efter starten af ​​penicillin behandling

komplikationer

Skarlagensfeber er meget ubehagelig, men normalt forløber uden problemer. Imidlertid giften produceret af streptococcus til ekstremt høj feber, kramper, kredsløbskollaps og kører i sidste ende føre til døden. Derudover kan uger stadig komplikationer såsom mellemøret, nyre eller hjertemusklen betændelse forekomme efter sygdommen.

behandling

Da dette er i skarlagensfeber er en bakteriel infektion, som kan være årsag med antibiotika bekæmpelse (især penicillin), som er givet over 10 dage. Sengeleje er nyttig i denne periode.

Hvad kan forældre gøre?

Med hals wraps og masser af varme drikke lindre ondt i halsen og reducere Wade indpakning og kuverter feberen.

Immunitet / vaccination

uklart

Scarlet kan få flere gange. Vaccination mod skarlagensfeber findes ikke.

Skoldkopper (varicella)

sygdom

Skoldkopper er en af ​​de mest almindelige børnesygdomme; infektionen forekommer normalt mellem 4 og 8 år. Synderen er den skoldkopper zoster virus her (et patogen fra herpes familie af virus), der spredes ved dråbeinfektion, men også gennem luften. Særlig almindelig skoldkopper forekomme om vinteren og foråret. De første tegn på infektion er feber og træthed. Efter 1 til 2 dage røde pletter, som til sidst udvikler sig til små knuder og kløe og oser blærer, der brister og danner en lys brun skorpe dukke op overalt.

 

Inkubering / infektionsperiode

10 til 16 dage

2 dage før til 6 dage efter indtræden af ​​symptomer

komplikationer

Hos børn, skoldkopper normalt fortsætte uden problemer, komplikationer såsom hjerne eller lungebetændelse eller bakterielle infektioner i huden er mere tilbøjelige hos voksne og mennesker med immundefekter på.

Farligt skoldkopper for gravide kvinder kan være. Især under den 8. til den 21. uge af graviditeten er der en risiko for spontan abort. Også misdannelser i huden eller lemmer kan være resultatet. En sygdom mellem den 7. dag før og den anden dag efter fødslen kan være livstruende for mor og barn.

Skoldkopper patogener tilbage selv efter udvinding fra infektion i kroppen og kan senere, især efter 40 år, føre til helvedesild. Af disse er omkring 20 procent af alle tidligere skoldkopper patienter påvirket.

 

behandling

Normalt kun behandle symptomerne, især salver til kløe.

Hvad kan forældre gøre?

Fred, beskyttelse og masser af drikkevarer (især vand og urtete) hjælpe barnet til at komme sig. Den største udfordring for forældrene er at forhindre, at barnet skrabe for at forhindre huden infektion opstår, og ikke efterlade nogen ar. Her kløestillende salver ordineret af din læge til at hjælpe.

Immunitet / vaccination muligt?

livslang

Vaccination med 11 til 14 måneder booster mellem 15 og 23 måneder (mindst 6 uger mellem to vaccinationer hinanden). Også muligt er en kombination vaccine mod skoldkopper, mæslinger, fåresyge og røde hunde (også her er to vaccinedoser påkrævet).

Mit barn har skarlagensfeber, hvordan kan jeg hjælpe?

 

Yderligere læsning: Bogtips og links

Dr. med. Nicole Menche og Dr. med. Arne Schäffler: Sundhed for børn: begyndervanskeligheder forebygge, opdage, behandle: Moderne medicin - Naturheilpraktiker - Selvhjælp - Opdateret og revideret udgave. Kosel-Verlag 2010, 29.95 euro

Isabella Schellenberg, Christian Schellenberg, Dagmar Reiche og Nathalie Blanck: begyndervanskeligheder fra A-Z. Manualen: korrekt vurdering symptomer og behandling. Hvor handle Naturheilpraktiker - når konventionel medicin er nødvendig. Haug faglitteratur i 2008, 24,95 €

Helmut Keudel: begyndervanskeligheder. Grafe og Dead Ringers 2009, 12.99 euro

Cornelia Nitsch og Janosch: Dr. Mama:! Den anden bog af begyndervanskeligheder. Bassermann Verlag, 2009, 7,99 euro.

www.jugendmedizin.de: - Website af børnelæge Dr. Lang med omfattende medicinsk information og behandling rådgivning.

www.kinderaerzte-im-netz.de - webstedet for Professional Association of Børne- og ungdomspsykiatrisk Læger e. V. (BVKJ) indeholder omfattende information om børnesygdomme for forældre.

www.meine-gesundheit.de - omfattende sundhed rådgiver med forklaringer på de vigtigste børnesygdomme

For app elskere: App "sundt barn" GEO VIDEN med oplysninger om de almindelige børnesygdomme, nødberedskab og sundhedsfremme (for tabletter: Android og iOS), 4,99 euro (fra 2016/03/23).