Polycystisk ovariesyndrom er den vanligste hormonforstyrrelse blant kvinner og hver tredje kvinne med fertilitetsproblemer ansvarlig for fruktbarhet problem. Det øker også den risiko, bl.a. for diabetes, hjerteinfarkt og tumorer. Hvordan å gjenkjenne det og hvordan kan det behandles?

Polycystisk ovariesyndrom: Ingen normal syklus

Kvinne ultralyd PCO

Foto: © fotolia.com/ Stefan Merkle

Begrepet polycystisk ovariesyndrom (PCOS) hørte Anastasia for første gang da hun var 13 til gynekolog - med lærebok symptomer: Etter en enkelt periode hadde hun allerede fått noen blødning i et år, også hun led av overdreven hårvekst i ansiktet og torso. En blodprøve viste et overskudd av androgener, som av mannlige kjønnshormoner, for senere ultralyd mange små bobler på eggstokkene.

Ingen eggløsning, ingen graviditet

Det sistnevnte fenomen er den lidelse som forekommer i omtrent fem til åtte prosent av alle kvinner i fertil alder, dens navn: "polycystisk eggstokk-syndrom" er det i sin helhet er avledet fra det faktum at de lever i mange bobler som eggstokkene hos de berørte kvinner (ovariene) og dette zoom ofte, tidligere antatt å være cyster. I dag vet vi bedre, sier "I begynnelsen av en normal syklus med en kvinne står klar om 30 til 40 egg, hvorav den ene er å komme til modne," Prof. Christoph Keck, inkludert en spesialist i gynekologisk endokrinologi og reproduktiv medisin ved Endokrinologikum Hamburg. "Etter polycystisk ovariesyndrom modenhet mekanisme hindres av et overskudd av androgener. Folliklene ikke utvikler og forbli fanget som bobler på eggstokken. "Fordi eggløsning og en periode forekommer sjelden eller aldri en spontan graviditet er umulig med 75 prosent av kvinnene.

Polycystisk ovariesyndrom: hudproblemer, kroppshår, fedme

Og det er ikke alt: De polycystisk ovariesyndrom symptomer påvirke kroppen internt og auaßen. Androgener er ofte ansvarlig for en ganske mandig utseende, overdreven kroppshår, akne og hårtap. I tillegg kan det hormonet ha andre ubalanse, for eksempel en aktiv skjoldbruskkjertel eller insulinresistens. PCOS forekommer oftere hos diabetespasienter, og er ofte forbundet med fedme. Totalt sett er syndromet en kompleks konglomerat av ulike faktorer. Fordi den komplekse spill sammen på prinsippet om høna og egget problem, kan en årsaks utgivelse knapt merke symptomene kan variere mye i alvorlighetsgrad. Bare en ting du vet sikkert, sier professor Keck: "Genene spiller en rolle. Det er familier som i hver generasjon kvinner med PCOS "Syndromet er ikke kureres, men kan behandles -. Og det er nødvendig, selv uten fruktbarhet.

Mange gynekologer overse PCOS

For det første, polycystisk ovariesyndrom symptomer byrden de fleste kvinner var enorm: "Jeg var veldig skamfull av håret, og ikke føler seg som en kvinne," sa Anastasia minnes. Dette er typisk, bekreftet Prof. Keck: "Kvinnene har problemer med sine egne kropper, med seksualitet i sine relasjoner og utsatt for depresjon." Mange dermed forbli alene. Enten det er fordi gynekologer tross slående fysiske egenskaper ikke anerkjenner syndrom eller fordi de mer eller mindre bagatellisere det ved å redusere den til ufruktbarhet og la andre faktorer i betraktning. Så Anastasia var faktisk ganske rimelig forskrevet p-piller fordi det stimulerer kretsløpet og kan regulere hud og andre problemer (som syndromet skjult i mange kvinner slå lange). Men selv om det ikke fungerte med henne, og også insulin var et problem, sa det: "Jeg skal ikke ha bekymret, ta pillen på og komme tilbake når jeg vil ha barn."

Langsiktige risikoen: Selv uten fertilitetsbehandling er en viktig

Etterpå, derimot, en kvinne bør være basert ikke det: "Det er ofte glemt at syndromet skyldes langsiktig risiko," advarer professor Keck. "Sannsynligheten for diabetes ved insulinresistens, men også for hjerteinfarkt, osteoporose eller tumorer i livmorslimhinnen økes signifikant hvis kvinner er hormonelt og metabolsk idet ikke er riktig innstilt." Hvem er ikke lyttet til sin gynekolog svinger mest direkte til en kvinnen lege som er spesialist i hormonsykdommer ( "Gynekologisk Endocrinology"). For å diagnostisere minst ultralyd og hormon diagnostikk, muligens det utført en test for insulinresistens.

å møte de fleste: å få barn med polycystisk ovariesyndrom

Behandlingen er individuelt tilpasset symptomer og målene for kvinnene. Ved infertilitet som kan være en svært omfattende program og vare mellom noen få måneder til fem år. "Men når kvinner nå sitt fulle potensial, suksessraten på lang sikt bare marginalt lavere enn i et upåvirket kvinne" gjør Prof. Keck håp og forklarer fremgangsmåten: "Det sentrale problemet er manglende eggløsning. Vi prøver medisiner til den sentrale clomiphene avtrekkeren. Dette fungerer i to tredjedeler av tilfellene. Hvis ikke, kan vi gå videre til hormon injeksjoner. Hvis en kvinne også overvektige og insulinresistent, omfatte en forandring i diett, mosjon terapi og muligens diabetes stoffet metformin for behandling. Så vi ser alltid hvis stoffskiftet må justeres eller skjoldbruskkjertelen. Vi anbefaler også at alle pasienter som har behov for en psykologisk rådgivning. Og alltid undersøke partner, fordi ikke alltid restriksjonene er bare i kvinner. "

Selv kvinnen informasjon, følg med, gå til spesialister

Ved Christina som er lagt til og med før kursen for diagnose: Forskjellige kvinnelige leger var tilskrevet sine sykluser lengder på over 100 dager med den langsiktige pille - et typisk misforståelse i polycystisk eggstokk-syndrom og dets symptomer. Bare når paret for en sub-optimal sæd fra mannen gikk til en fertilitetsklinikk, kom syndromet for lys og kan bli vurdert i behandlingen. Det tok mer enn et år og tok flere forsøk på kunstig befruktning til Christina holdt en positiv graviditetstest i hånden, men "Jeg var glad for at det endelig noe har blitt funnet og vil råde alle kvinner så snart som mulig til en fertilitetsklinikk å gå hvor du kjent med den. Jeg er også sikker på at jeg til slutt bare komme til mål, fordi jeg meg veldig mye informert meg, ikke la opp, og mine leger har irritert med forslag for å prøve ulike behandlinger, "i dag konkluderer mor til en nesten tre år gamle datter. Siden graviditet Christina selv relativt regelmessige sykluser på ca 35 dager. "Hvem vet om barn nummer to, fordi ikke bare komme sånn?" Som regel er professor Keck men advarer de samme forberedelsene og terapi er nødvendig igjen i senere svangerskap.

Hva har råd til alternative behandlinger når PCOS?

Hvem PCOS er uttrykt i lange sykluser med sjeldne Eisprüngen, follicles og tett hår for Maja *, et hormon behandling ikke føler for den ideelle måten å en planlagt barn, "Jeg ønsket ikke å clomiphene og trodde på et naturlig alternativ. Det var ikke før jeg gjort meg selv med basal kroppstemperatur bedre med mine sykluser kjente, også da diskutert med prinsippet om Zyklustees og meg godt lese om medisinplanter, og med en naturlege, hvilke muligheter det ser ut for meg. "Den anbefalte Alchemilla grunntinkturen akupunktur og fruktbarhet massasje , Fire uker senere, etter bare to datoer, Maja var gravid. Og ser frem til hennes baby.

Men Prof. Keck påpeker at "det er ingen fast strategi ved komplementære behandlingstilbud som bærekraftig suksess i måtte hindre langsiktige skader forårsaket av syndromet." Som komplementære behandlinger for symptom lindring - som depresjon eller for å miste vekt - enten Men nyttig. 

Risiko og barrierer mulig graviditet og amming med PCOS

Under graviditet, er det i prinsippet mulig at PCO syndromet ikke fører til komplikasjoner "men kan garanteres ikke," sier professor Keck. "Når insulin resistens kvinner har en tendens til å i økende grad en svangerskapsdiabetes for å overdreven vektøkning og toksemi. Også, for tidlig fødsel og mangel på utvikling av barnet forekomme. Syndromet er ikke behandles, har barnedødeligheten økt. "Vanlige sjekker er derfor nødvendig. "Tiltak må bli diskutert individuelt, men de viktigste faktorene er vanligvis nøye justering av sukkeret husholdningen og vektregulering. Derfor er polycystisk ovariesyndrom kosthold spiller en viktig rolle. De androgener vi kan påvirke bare etter svangerskapet. De fører ofte til sent innsettende amming og ammeproblemer, selv i en forkortet varighet av amming. Det er viktig at kvinner være godt informert og støttet, "legen sier.  

PCOS Behandling: Ikke mist håpet

Anastasia var nå i mange forskjellige gynekologer, også i utlandet. Etter fire år med pillen ingenting hadde spilt inn på henne, selv etter 25 kilo vekttap hun fikk over 20 ingen spontan menstruasjon. "Jeg måtte kjempe så mye og helt pensjonert for en stund. kunne eller ingen ville hjelpe meg med legene. Nå med 22 møtte jeg min drømmemann, og vi begge ønsker nødvendigvis et barn. "I de siste fire månedene har hun derfor prøvde igjen å stimulere pillen en syklus endret kosthold, ytterligere redusere vekten er veldig frisk med clomiphene startet. "Dessverre, kommer tilbake til å tvile, selv om min mann er en god selvtillit og bygge fristet meg igjen og igjen. Jeg holder fingrene krysset at det vil fungere. "Ellers vil det snart i fertilitetsklinikk.

* Navn endret av redaktørene.

tjeneste

på nettet

  • For mer informasjon, detaljerte svar på vanlige spørsmål og støtte lider finne den "self-help PCOS Tyskland E.V." under www.pco-syndrom.de.
  • Tips fra bekymrede kvinner og utveksling med hverandre via PCOS er også tilgjengelig på Urbia forum Fertility

videre lesning

Litteratur for polycystisk ovariesyndrom, det er (som i mai 2013) bare som lærebøker eller på engelsk, f.eks.:

  • Christoph Keck, Wilhelm Krone: Den Polycystisk ovariesyndrom. Tverrfaglige tilnærminger til diagnostisering og behandling av PCOS. Thieme. 2011. ISBN-13: 978-3131456113. 39.99 euro.
  • Gaynor Bussell et. al: PCOS for Dummies. Hungry Minds. 2011. ISBN-13: 978-1118098653. omtrent 13 euro.
  • Colette Harris et. al. The Ultimate PCOS Handbook. Gå ned i vekt, øke fruktbarheten, Clear Skin and Restore selvtillit. Conari. 2008. ISBN-13: 978-1573243711. omtrent 16 euro.