Poeng og små bonuser bør belønne barn når de rense sine rom, gjør leksene sine eller børste tennene. Når belønning arbeid, og når den ikke!

Forventning aktiverer en lykke hormon

Belønningssystemer for barn

Foto: © Fotolia.com/ Monkey Business

Ideen er enkel: Når et barn for en bestemt atferd blir en stjerne, og for ti stjerner en liten gave, vil det gjøre en innsats selv for å oppnå dette målet. Faktisk, er utsiktene for belønning i hjernen til nevrotransmitteren dopamin allerede er aktivert, "lykke hormon", Det løser fin følelse av forventning om, forskere sier, og dette styrke og motivasjon. Men forsterker planer som belønningssystemer også kalles, kan ha uønskede bivirkninger, noe som er grunnen til at du bør vurdere noen ting:

Ingen belønning for å gjøre lekser

Hvis foreldrene belønne opplagte aktiviteter som å gjøre lekser, pusse tennene eller clearing av en tallerken, avkommet raskt utviklet en "Hva får jeg for det?"Landbruk: Det gjør neppe noe av seg selv. Undersøkelser viste også: For barn som blir belønnet for alt og alt, mister belønningen snart sin appell. Foreldre trenger å stadig komme opp med nye ting for å få motivasjon oppreist.

stjernene for "freestyle"Ikke for "toll"!

Det bør - for å si det sporty - snarere gratis program vil bli belønnet, som plikten: hvis et barn praksis inkludert i løpet av ferien aritmetisk eller hvis det tar en mer kompleks oppgave som feier over garasjen eller rydde ut av oppvaskmaskinen. Men ting enkelt å glemme barna kan bruke "tokens" (= poeng, stjerner, frimerker, etc.) er anerkjent: "barnet kommer hjem til sine sko på sokkelen og jakke hengende, så du kan følge dette med et belønningssystem"Forklarer Katja Seide, spesialundervisning lærer, blogger og mor til tre fra Berlin.

Slik at foreldrene må veie hva en belønning er faktisk verdt og hva som ikke. Mens opprydding barnehagen kan være teoretisk en selvfølge. I virkeligheten må det mye viljestyrke for å overvinne et kaos av filt 1000 Lego-klosser. Dette også kan derfor "punkter verdig" være. Men generelt: Hvis du vil bruke et poengsystem "du bør bruke den svært sparsomt og holde gevinsten liten. Hvis atferden er inngrodd, bør nedtrapping belønningene"Informerer Katja Seide.

Når belønningssystemer ikke fungerer

Kanskje du vil prøve en asterisk system, slik at barnet ditt er potte-trent, bedre opptrådt, ved måltider flere spiser eller blir bedre karakterer på skolen. Men her smileys og Co kan litt hjelp, sier ekspertene. Når et barn er pålitelig ren, avhenger så mye på modenhet av visse hjerneområder. "Hvis barnet, men lære å vaske regelmessig etter bruk av toalettet og deretter å vaske hendene, kan belønning gripe inn"Sier spesial lærer silke.

I vanskelige eaters stjerne er også uegnet. Fordi de er spesielt belønnet for mat, de mister enda mer følelsen av at maten er en selvfølge og hyggelig. Når det gjelder skolekarakterer tilbakeholdenhet som kalles for: dårlige karakterer er ofte basert på forståelse problemer, og også utsiktene til belønning gjør vanskelige oppgaver enklere. Her er konkret hjelp viktig.

Hjelper stjerne system mot dårlig oppførsel?

Når et barn oppfører seg dårlig, foreldre må veie nøye om et poengsystem er egnet. "Hud, skrape eller spytter den, for eksempel, er det nytteløst å prøve å endre denne atferden gjennom belønning. For det er bare et symptom på at det har en dypere problem"Streker silke. "Det kan føle seg elsket, har for lite oppmerksomhet fra foreldre, eller irritert i barnehagen." du manipulerer bruke runde av belønninger til symptomet kan midlertidig forsvinne mens det. "Barnet men starter på nytt for å trekke oppmerksomhet til hans behov."

I motsetning til tilfellet kan være, hvis en sønn eller datter, kanskje i klasserommet i snakk mye eller liker å snakke med sine naboer: Når lærere og foreldre anta ingen dypere årsaker her stjerne kan noen ganger hjelpe: For hver rimelig problemfri morgen er det læreren et klistremerke og for ti av dem en belønning av sine foreldre.

For søvnproblemer belønningen er nesten alltid upassende. "Et barn gråter om natten når du sovner for foreldrene, eller kommer i kveld regelmessig for å foreldrenes seng, er det fordi det er redd eller dens bindende oppførsel ble aktivert"Sier utdanning ekspert silke. de ønsket her med et belønningssystem for å styre, kom i barnets uttalelse til: "Hvis du ikke verbalisierst frykten, får du en gave."

Navneendring systemer: som er egnet?

Prøv ønsker foreldre og barn en token system, er det ikke viktig om de velger poeng, frimerker eller klistremerker. Det er avgjørende at positiv atferd belønnes negativ, men ikke straffet, for eksempel ved å ta bort poeng. For frustrert ødelegger motivasjon og skadet hovedsakelig tillitsfullt forhold til foreldre eller lærere.

Barnet må ikke også være for liten. "Minst én gang før har vist ønsket atferd, så være fysisk og mentalt i stand til å utføre den"Streker silke. Det er også viktig at barnet er enig med belønningssystem, fordi "et barn som noe partout ikke ønsker, vil ikke bli fristet av glitrende stjerner."

Jo yngre barnet, med færre poeng belønning bør være oppnåelig. Fordi små barn er kortdistanseløpere i motivasjon. er populær blant dem særlig følbart som en premie boks hvorfra de kan velge noe: en yo-yo, et skall, en liten brusflaske, en vask mitt i dyreform, en sandformer, en kaleidoskop, en gjøk fløyte, en Muh en utløps, en bounceback. Men favoritten isen i iskrem butikk eller en gang fritt valg på bakeriet.

Opplev belønning - i ungdommer i høy etterspørsel

Barn i grunnskolealder kan allerede se ytterligere noe i fremtiden, og spare opp mer poeng. For dem spesielt god erfaring belønninger er: en halv times guidet ponniridning på gården, et besøk til dyrehagen, på kjerrevei, i den mye elsket fast-food restaurant, Experimental Museum, fornøyelsesparken, Puppet teater eller kino. Eller rett og slett: å holde seg til en fritt valgt dag midtuke veldig lang.

Noen ganger er det vanskelig for en yngre søsken når ungdom får en belønning. Kanskje det er enda for liten for en token system. Vil det nå også smilefjes, kan foreldre gi ham nå og da stemple for små brosjyrer gått, og en belønning som utløser ungdom ingen misunnelse (kollektiv figur, dyr klistremerker). Som erfaring belønner for ungdom, foreldre kan henvende seg til å foreslå virksomheter som likevel ikke er kvalifisert for den yngre barnet i spørsmålet (kino, kjerreveg) for å hindre følelser av misunnelse.