Med sensorisk overbelastning, arbeidspress og stress av moderne fritids liv allerede gjør for å lage barn. Mange lider av nervøsitet og søvnproblemer. Barne rettferdige avspenningsøvelser bringe litt problemer ånder tilbake i balanse - hvis foreldrene kan også lage et avslappet miljø.

Stressende: et liv i "Flummi modus"

Barn Mor avslapning

Foto: © iStockphoto.com/ pixdeluxe

Barn er ofte rastløse og utålmodige, det heter livlig i beste fall, i verste fall hyperaktiv. Stadig, men mange små humler er ikke "bare" agile ennå ekte "fidgeters". Dine rastløshet og konsentrasjonsproblemer resultere i den oppfatning av mange barn eksperter hovedsakelig fra de moderne forhold: kjas og effektivitet, teknologi og produktivitet, arbeidspress og media sanse bestemme vår hverdag, selv barn, som allerede er i Kiga og selv på skolen. Selv deres fritid er preget avtaler og den stående og se på klokken. I junior scurries det så messed up samt rundt det. De mange stimulerende impulser sikre at stadig sympatiske tjenesten har som driver en del av det menneskelige nervesystemet, blodtrykk og hjerte til å få oss går for aktivitet og ytelse. Ungene, polariserte på lang sikt handling og variasjon, skifte permanent til "sprettende ball" modus. Slik stresset og energi de skjønner knapt, når de trenger en pause og til slutt ikke lenger kan regulere indre spenning også. Sitte stille, betale oppmerksomhet og sovner vanskeligere.

Hvorfor er avslapping viktig?

For dette har det parasympatiske nervesystemet bare kan ta scenen: "resten nerve" sikrer roligere puste mer regelmessig hjerterytme og løse muskler - så for avslapning. Som er avgjørende for vår helse, fordi bare i denne tilstanden av "indre fred" kropp, sinn og sjel kan regenerere egentlig. Avslapping styrker evnen til å fokusere på individuelle oppfatninger og gir rom for å undersøke følelser og tanker, og å reflektere ordrett. Dette har mange positive interaksjoner: Hvem føler seg godt og vet at å kaste ytre stimuli ikke så lett av sporet. Hvem kan slappe av, er mer balansert og optimistisk. Hvem kan konsentrere seg bedre, mer kreative og lære lettere.

Hva hjelper barn bedre å slappe av?

med avspenningsteknikker - viss fysisk og mental Øvelser og formler - kan være stimulere nerve fred og effektiv indusere avslapning målrettet. Barn og ungdom som skal lære på denne måten, å føle sine egne behov klar og beskytte seg mot et overskudd av pulser kan takle stress og utfordringer bedre. Dette er nyttig for alle barn, enten preventivt - spesielt for de som har en høyere risiko for hyperaktivitet, f.eks dersom det allerede skjedd i familiens historie eller barnet var en baby gråte - eller tilbudet om hjelp når barn er tydelig lider av overdreven angst og dens konsekvenser. Men advarer barnepsykolog Prof. Ulrike Petermann i sine imaginære reiser klassiske "The Captain Nemo historier," det finnes også barn som utgivelsen avslapping øvelser av de uvanlige stillhet frykt eller føre til enda mer uro. Spesielt med hyperkinetiske forstyrrelser hvis eksakte årsaken har blitt klarlagt og prosedyrer skal først testes grundig, råder Petermann. Forsiktig og ta kontakt med en lege tilbys også i sykdommer i mage og hjerte, astma, epilepsi og depresjon.

Hva er de beste avslapping teknikker for barn?

"For barn til å bli med meg i avspenningsøvelser, har du en mulig leken tilnærming Finn og deres interesser "Tenk, hvit Doris Stoehr-Maschl, avslapping terapeut og spesialist bok forfatter fra Regensburg. derfor barnevennlige versjoner ble utviklet av kjente metoder for voksne som yoga, det autogen trening, den progressive muskelavslapning og de fem tibetanere. Hvilken teknikk er valgt for et barn avhenger av flere faktorer: "Det er viktig at prosessen er alder riktig, passer de enkelte mulighetene for barnet og de fleste vil også gjerne sine foreldre. Så motivasjonen er høyere, å praktisere det regelmessig, og dette er en forutsetning at det er effektivt, "sier Stöhr-Maschl. "Classic" avspenningsteknikker kan innføres omtrent i barnehagen. "Ideelt sett, men hvis foreldrene allerede fra spedbarnsalderen konsekvent lettelser, for eksempel babymassasje, bruk, fordi barna så naturlig vokse der," anbefaler eksperten. "Helt Koselige tider er alltid hyggelig avslappende stunder fordi formidle nærhet og stryke beroligende sikkerhet."

 

Fra barnehage alder: Tilbake oppfatning Games

Om svak touch også bygge Tilbake oppfatning Games Spenninger mellom. Her, mamma eller pappa fortelle en historie med fingrene på baksiden av sine skatter som ligger komfortabelt foran dem eller sitte. Kombinasjonen av Touch and Tell skjerper Hauttastsinn og dermed oppfatningen, fremmer konsentrasjon og oppmerksomhet og stimulerer fantasien, forklarer læreren Karin Schaffner, "På ryggen gjør hva" slike spill i sin bok for alderen 2 til 8 år forestiller seg. Som regndråper pipler forsiktig på huden, ring jungelen trommer til festen, sneglet køer fra topp til bunn, hopper lopper søl opp, rallende symaskiner, kjærtegnet Dr. Pillemann syke dukken tilbake til helse og pilende vampyrer og spøkelser og tilbake. Foreldre kan prøve det også med selv utviklet fabler, kanskje med fingerspill til favorittsanger, dikt eller rim av sine barn eller gjenfortelling av sine egne erfaringer. Spillene er faktisk hjem til den vakreste i en hyggelig atmosfære, men kan være - en stor fordel - hvor som helst, når som helst bruke når barn trenger en pause.

Fra barnehagealder: yoga, muskelavslapning og fantasy reiser

"Ekte avslapning kan bare bli følt når barn har mye bevegelse i retur," Doris Stoehr-Maschl kalles en begrunnelse for et sunt liv, samt gode treningsøktene. Balansering pendling mellom motsetninger introduserer barn igjen og igjen til sin midt bak og holder henne fysisk og mental balanse oppreist, også understreker læreren Ursula Salbert i hennes bok "Holistisk avspenningsteknikker for barn." En slik endring mellom hvile og aktivitet oppstår også når yoga, eierne kan allerede smake kindergartners. Det paret med pauseøvelser er barnets naturlige trang til å bevege seg veldig imøtekommende sier Salbert. Det gjør litt moro, forfedre Sun, kanin eller butterfly å spille, og de positive effektene av holdninger - for eksempel en avslapning av ryggmuskulaturen, bedre samordning og konsentrasjon og større smidighet - utfolde seg som om i forbifarten. Før foreldrene begynner yoga med sine barn, bør de først mestre alle øvelsene selv, så erpoben individuelt leken med barna og til slutt den beste kjole, alle for en hyggelig avslappende stund i en historie. Salbert har for eksempel "katt kosete" oppfunnet strekning med barna gjennom en spennende dag, slikker, bukk, fange mus og til slutt Nestlé fornøyd.

I tillegg til Yoga er på barn i alderen fem år, og som også formtilpasset, enkel og meget egnet for daglig bruk Progressiv muskelavslapning (PME) på en premie: Dette er muskler klar sterkt spent kort stund - for eksempel i skuldrene, dra dem i ørene, i føttene ved å spre tærne eller i magen ved å trekke. Hvis spenningen plutselig løslatt, musklene er så avslappet enn før øvelsen. Dette betydelig utvidelse signaliserer det parasympatiske nervesystemet: Du kan ta over. Samt sinn og sjel til hvile i kjedereaksjon. For barn, er prinsippet i setninger som "jeg spenner musklene mine, slik at jeg kan slappe av" oppsummert. "Ved å praktisere, best daglig, barn er mer følsomme for sine egne følelser," forklarer Doris Stoehr-Maschl. De gjenkjenner sine grenser bedre og er i stand til alltid og overalt for å gjøre noe for å bekjempe nervøsitet og spenning. "Hvordan Yoga PME er godt mottatt av disse barna som ellers ville ha store problemer med å holde stille," the Enstpannungstherapeutin.

tilbyr en god avslutning for alle kroppsøvelser Drøm eller fantasi reiser, en barnevennlig versjon av autogen trening (AT): Mens barna er komfortable eller sitte og ha enten øynene eller se på et visst punkt, du sakte fortalt med rolig, myk stemme godt en fantasifull historie med en lykkelig slutt, der barnet spiller en sentral rolle. Den avslappende formlene (være stille, være vanskelig å være varm ...) ATS installert. "Hvis du klarer det, tar de tanker og preferanser for barn ved, for eksempel, bruker erfaringer fra siste ferie, de liker å gå i en slik indre reise," råder Stöhr-Maschl. "Etter barna kan gjerne snakke om sine erfaringer, eller kanskje å male bilder. Eller du kan bruke Traumreisen som en beroligende Einschlafritual, ledsaget av foreldrene sine barn til å sove. "

Avspenningsøvelser i skolen: Autogen trening

Jeg er veldig rolig - hard - varm - avslappet: Dette er formler som, i likhet med Ursula Salbert kaller det, "beskrive opplevelsen av velvære reaksjoner i kroppen." Ved konsentrerte repetisjoner av disse kravene i kroppen er laget for å være veldig stille, tung, varm og avslappet. Fra om andre klasse barn er klar til å bruke disse formlene, og for å trene en kroppsdel ​​etter en med det. Som med PME barn kan gjøre med autogen trening også for avslapping, å takle eksempel før eksamen eller søvnforstyrrelser.

Hvordan lære barn trenger å slappe av?

Sitt ganger tilbake, har vi nå slappe av: Enkelt som det er, dessverre, ikke for voksne, enn si barn, hvit Doris Stoehr-Maschl: "Barn må sakte og forsiktig introdusert til vanlige avslapping økter. Det vil ikke skje over natten. "Hvor lenge er lenge nok til å begynne med, og hva som kan gjøres i praksis fase avhenger blant annet av alder på barna og deres angst nivå. Å lære en teknikk, er det ved siden av en uendelig rekke medier med spesifikke instruksjoner og et uendelig antall kurs. Når du velger en hederlig og målrettet tilbud ringe til forsikringsselskapet kan hjelpe: "forebyggende kurs i stressmestring, inkludert yoga og Co er, er dekket av offentlige midler, men bare fra 6 år til 8 år. For dette, må leverandøren være sertifisert av kassen. Så du kan være sikker på at han har bevist sin egnethet. For intervensjon priser, supplement til psykoterapeutiske metoder som helse assurandører betale dette ", sier Doris Stoehr-Maschl. Hun tilbyr i sin praksis ved siden av AT, PME og imaginære reiser, blant annet Klangschalenmassage og lærings gymnastikk på. Spesielt for nybegynnere den anbefaler de beste foreldre-barn-klasser: "Det gjør ikke mye når foreldre lar sine barn i en time her, vet ikke hva som blir gjort og deretter hjemme kan ikke øve ordentlig. I tillegg, felles-outs sveiset sammen, barna synes det er flott at mamma eller pappa er på dette tidspunktet bare for henne. "Det faktum at å lære å slappe av mens de voksne skaper også en avgjørende forutsetning er at barna faktisk fra teknikker nytte: mamma og pappa synes det er da lettere å være en god rollemodell. "Fordi", er Stöhr-Maschl å huske "når foreldrene sette et eksempel stress og hektisk, alltid rushing og skraping, alltid opererer multitasking og ikke holde seg til én ting, gjør ingen pauser, selv om de er utslitt eller ikke kan lytte nøye, deretter former barnet som norm, og deretter yoga og autogen trening kan ikke gjøre mye. "

De viktigste tipsene for avslappet barn på et øyeblikk


 • Som forelder, være en rollemodell for å bevisst ta hensyn til mer fred i hverdagen
 • I utgangspunktet redusere stimuli om mediekonsum, Toy fjell i barnehagen, og tilbyr aktiviteter eller forpliktelser, med tidsfrister
 • Daglig oppmerksomhet til en balansert utveksling av trening og hvile med god real fritiden
 • få en følelse for når barna trenger en pause (rastløs, tårevått, utmattet handle ...) og tillate dem å bryte heller enn å mate dem med nye impulser
 • så tidlig som mulig best å starte med avslapping terapi for barnet, som en baby
 • Hvilepauser - enten fysiske øvelser eller Kuschel ganger - fast i hverdagen anker (for eksempel som ritualer etter at han kom hjem fra lekser eller å sovne)
 • Øvelser sakte og lekent innføre uten press og tvang
 • Velg alderstilpasset metoder ta hensyn til interesser og evner
 • Avslapping økter alltid først etter en fase av bevegelse (og aldri rett etter spising) initiere mild, for eksempel, (Se timeglass, smak eller hørselstester med lukkede øyne ...) om Puzzle eller oppfatning Games
 • alltid være der for å støtte, bero i tvil om selv angstreaksjoner forekomme (for eksempel ved en fantasi tur) - og ros mye, selv og særlig i begynnelsen når det fungerer ikke så bra

Litteratur og media anbefalinger

for babyer

 • Petra Neisari Tabrizi: Barnepass & Barn massasje. DVD. ASIN: 3000231358th 17,99 euro.

Fra 2 år

 • Karin Schaffner: På ryggen er noe som skjer ...: Bak oppfatning spill for barn i alderen to til åtte år. Pohl. 2009. ISBN-13: 978-3791102375. 8.80 euro.

Fra 3 - 4 år

 • Ursula Salbert: Holistisk avspenningsteknikker for barn: bevegelse og hvile øvelser, historier og persepsjon spill fra yoga, den autogen trening og progressiv muskelavslapning. Ecotopia. 2010. ISBN-13: 978-3936286908. 16.95 euro.
 • Sabine Seyffert Min øya stillhet. Avslapping historier for Zappelkinder. CD. Jumbo Neue Medien. 2004. ISBN-13: 978-3833710322. 12.99 euro.
 • Ursula Karven: Sina og yoga katten. Rororo. 2008. ISBN-13: 978-3499214226. 6,95 euro.

Alderen 5 og oppover

 • Doris Stoehr-Maschl: resten er bra! Fantasy reise, trening og avslapping øvelser for barn. Publisering på Ruhr. 2008. ISBN-13: 978-3834604200. 16.80 euro.

 

på nettet

 • www.batev.de (tysk forening for autogen trening og avslapningsterapi)