"The Papa som spytte!" Bedsteforældre poserer den første visning af barnet ofte finde. Men hvor langt æblet falder fra træet virkelig? vi giver den øjenfarve, vores selskabelighed, glæden ved jazz - eller allergi eller vores generthed til vores børn nu?

Familie lighed er et spørgsmål om held

Mor datter lighed

Foto: © iStockphoto / hannamariah

Dem, der søger til familie ligheder, vil som regel finde det hurtigt. Så det er med mig: Min Kinder Elina (11) og Marius (5) så ud, som spædbørn, som jeg gør på mine gamle baby-fotos: med grå-sort øjne og en pjusket, mørkt hår. Nils (12), søn af venner, ligner, som om han var blevet klonet uden at gå gennem generation direkte fra ham, virkelig mangler, er det skæg sin far. Og der er også Andrea, en tidligere studiekammerat, der engang viste mig et fotografi, hvor hun var til at se sig selv - men med en sært gammeldags frisure. Det viste sig: Kvinden på billedet var hendes bedstemor. De er derfor ikke i tvivl: en stærk lighed mellem generationerne eller selv blandt søskende. Disse ligheder undertiden forekomme med dette kun i visse aldersgrupper og kan også skifte.

Udenlandske børn kan normalt næppe tildele forældre

Men meget pålidelig er ikke den ting med den arvede lighed. For Nils har søskende, der knap nok ligner deres forældre visuelt. Min søn Marius, i modsætning til resten af ​​familien, nu mørk blond og har lysegrå øjne. Påstanden om, at de fleste børn havde en mor eller far i det mindste noget lignende, er faktisk ikke til at holde, som det var, psykologen Emily Hill og Nicolas Christenfeld fra University of San Diego (USA). De havde indsendt mere end 100 emner billeder af børn i forskellige aldre (op til 1, 10, 20 år). Du skal finde den far eller mor til hver af tre udbudte billeder. Den hitrate var i intervallet chance. Kun når de enårige, sagen var anderledes: For dem, deltagerne var i stand til at genkende en lighed omkring halvdelen af ​​tilfældene - og næsten altid med Faderen. Forskerne troede det var fordi faderen kunne være sikker på denne måde virkelig at være far til barnet.

Naturen kan fædre temmelig uklart

Men denne afhandling er på gyngende grund, fordi eventuelle ligheder med Papa fandtes kun i 50 procent af tilfældene. Hertil kommer, at emner af andre undersøgelser hos spædbørn oplevede ingen lighed med forældrene, eller - hvis det overhovedet - mere af en med de mødre (University of Montpellier, Frankrig). Dette indikerede forskerne præcis den modsatte som deres amerikanske kolleger: Naturen ikke gjorde, at faderen kan genkende, om barnet ikke kan være alene. Kun denne fremgangsmåde sikrer, at han "investerede indsats og omsorg parathed i dette barn" i alle tilfælde. Denne afhandling er understøttet af yderligere undersøgelser, hvorefter fædre føler sig mere tilbøjelige til at se en lighed mellem dem selv og deres afkom selv som outsidere. Her er så et ønske i den sandeste betydning af ordet far til tanken synes at være.

Arv - en delvist løst puslespil

Også undersøgelser har imidlertid behandles med forsigtighed: De billeder viste, livløse giver tre-dimensionelle og levende ansigtsudtryk af en reel ansigt ikke igen. Sund fornuft trækker fra personlig observation og resultaterne af de undersøgelser konkluderede: Væsentlige ligheder i familien forekomme, men behøver ikke at være. Hvad du kun kunne se før, men næppe berettiget, men midten af ​​det 19. århundrede, Johann Gregor Mendel var de første regler: Han bemærkede, at der er nogen arv af visse træk til afkom, at disse funktioner kan være fra hinanden arvet selvstændigt og er ikke altid effektive i afkommet. Fordi der er dominerende (dominant) og recessive (svagere) udstyr. men også de recessive egenskaber kan være åbenbar, hvis begge forældre har.

Hvert barn er unikt

I dag ved vi meget mere: omkring 25.000 gener hver person har, det såkaldte genom. Gen squat som små funktionelle sektioner på kromosomer, lange kæder af DNA (deoxyribonucleinsyre), med aminosyrer (proteiner) er forbundet. 23 kromosomer får alle med sin far og sin mor. I fusionen af ​​æg og sædceller kromosomerne går det en alliance. Den leveres med den nye, dobbelt sæt kromosomer til delefiltre og permutationer af gener. Der er også generne for alle tidligere generationer, som kan komme til at bære frugt. Alt dette betyder, at et barn er aldrig bare summen af ​​de gener af mor og far, men med hvert barn skaber noget helt nyt.

Arvelighed hos mennesker - hvordan vil vores barn?

Det menneskelige genom blev faktisk "dekryptere" i de seneste år. Men denne optimistiske ordforråd ikke, at vi nu allerede ved i store træk, hvad gener er ansvarlige for, hvilke funktioner. Menes kun at sekvensen af ​​aminosyre-forbindelser langs DNA'et er kendt i kromosomerne. Kan du men lidt forudsige som ser eller talent, der vil have deres eget barn? Et par bemærkninger, der er ganske:

Øjenfarve - Brun ofte dominerende

Øjenfarven bestemmes af flere gener. Den tidligere antagelse, at Brown dominerer lysere farver, har vist sig at være forkert. Mekanismen er mere kompliceret. Ikke desto mindre, Brun ofte går forud lysere farver, det ofte er fremherskende grøn og blå, som er den svageste.

Hårfarve - rød, brun og sort har mere gen Strøm

Generelt dog, at den mørkere (eller endda rød) Hårfarve nedarves dominant og recessiv spækket med hensyn til den lysere hårfarve overvejes. Men det er ikke altid sandt, fordi flere gener er ansvarlige for forskellige pigment varianter også den samme. Men mørkt eller rødligt hår har en højere sandsynlighed for at sejre. Af den måde: Tendensen til senere mandlig skaldethed er ikke arvet af hendes egen far, men ved den morfar.

Højde - gener bestemme loftet

Hvor meget dit barn vil være en dag, men der er en tommelfingerregel: Størrelsen af ​​begge forældre er tilføjet, så halveret. Efter at seks centimeter tilsættes, og der trækkes seks centimeter for piger til drenge. størrelsen faktisk opnåede, kan imidlertid afvige op til 8,5 centimeter fra denne beregnede værdi. Det afhænger også af kvaliteten af ​​kosten, især den rigelige indtag af protein. men generne af forældrene begrænse den maksimale opnåelige størrelse.

Godt udseende - døtre ofte en fordel

Forskere ved den skotske University of St. Andrews fandt, at sønner flotte fædre kan stole på det ikke at ligne attraktivt igen. Hendes søstre dog allerede snarere fordi det gælder: Smukke fædre får topmål flotte døtre. Sons, dog modtager fra deres fædre som regel kun de karakteristiske ansigtstræk arvet. Skønheden i mødre spiller også ser ud til at være hovedsageligt i piger en rolle i sønner er mindre effektiv.

Ansigtsudtryk: Hvem er surt, svarende til hans forældre mere

Når Elina er let sur, hun får denne meget specielle udtryk, en blanding af bestyrtelse og skepsis. Bare så på sin far i den samme følelsesmæssige tilstand så godt. At de meget individuelle ansigtsudtryk på et barn har arvet en stor del (og ikke abgeguckt) er forskere fra det israelske Haifa Universitet fundet. De sammenlignede ansigtsudtryk hos dem blinde med deres familier og med fremmede. Hun havde langt mere til fælles med dem af deres familier. Særligt godt denne lighed var synlig, når de negative følelser er nødvendige for komplekse ansigtsbevægelser.

Vægt - gener ikke skæbne

Hvad er "fejl" af generne på fedme af mange børn er uklar. Estimater spænder fra 30 til 70 procent. At ydre påvirkninger, men er vigtigere end vurderingen viser den store stigning for tykke børn i den udviklede verden. Fordi dette var parallelt med en ændring i livsstil: Børn spiser for ofte og for meget, sidde alt for længe foran skærmen, flytte for lidt. Selv hvis et barn har en disposition til mange kilo, kan det forblive magert, når de spiser sundt og bevæger sig nok.

Personlighed - kun delvis skyldes generne

Mange børn ser deres forældre ikke udadtil ligner, men har en lignende temperament, er måske lige så optimistisk eller så reserveret som en forælder. Hvordan dit barn vil udvikle her, men er vanskeligt at forudsige den mere komplekse ejendommen til deres arv, det går, den ubestemte er svarene af videnskabsfolk. Det er i form af karakter og personlighed stadig ofte uklart, hvilken samarbejder gener. "Der er ikke noget specifikt gen for noget", Den amerikanske molekylærbiolog Dean Hamer siger. Generne kun øget sandsynligheden for, at deres støtte Træning en bestemt ejendom.

Gene tilbyde en form for plan for personligheden. Hvordan et barn udvikler inden for disse rammer, afhænger af miljømæssige faktorer såsom uddannelse, social baggrund eller erfaring. Om "fifty-fifty" make gener og miljømæssige faktorer, når det kommer til individualitet af mennesker i de fleste genetikere enige. Tillægget til ro, munter stemning, men også til angst eller generthed spiller derfor en rolle, men ydre påvirkninger (og også arbejde på deres egen personlighed) kan øge sådanne investeringer eller kan komme kun svagt til at bære.

Intelligens ligger sovende som en mulighed i generne

Det samme gælder for visse talenter. Et barn, der ikke har brug for musikalsk talent til verden, vil ikke udvikle sig til en stor solister. Omvendt er den største musikalske talent er kun nyttig, hvis det opdages tidligt og handlet ud. Den berømte pianist Arthur Rubinstein sagde: "Succes er altid det samme princip:. Flid, udholdenhed, talent og held" Det gælder også i andre områder af kunstneriske, tekniske og intellektuelle færdigheder - og endda med visse svagheder, såsom ordblindhed eller ADHD. Selv om der kan nedarves et system til læsning og skrivning svaghed. men også en, men sådan et barn kan - for eksempel ved tidlig, hyppig læsning af forældrene - en bogorm og nås ved at fremme anstændigt tyske mark. I omkring 50 procent af ADHD-børn, selv om der er en genetisk ejendommelighed af signalbehandlingen i hjernen. For nylig blev en "daredevil gen" (D4DR) fundet desuden, at bør spille en rolle i hyperaktivitet. Det betyder ikke, som forskere, at den svaghed faktisk sker. Sommetider gunstige faktorer (tilstrækkelig motion, lille skærm forbrug, et gunstigt familie miljø) kan forhindre her.

Med eller uden særlige talenter - som det ser generelt med visdom? overslag over, hvor vigtig er den indflydelse af gener på et barns intelligens varierer afhængigt af undersøgelsen. Op til 70 procent (i forhold separat hævet, enæggede tvillinger), de to forskere mener andre forventer omkring 50 procent, nogle endda kun med 40 procent. Det er ubestridt, dog, at familien og miljøet af barnet en betydelig mængde af visdom har været (dette gælder også, når giftedness). En undersøgelse af adoptivbørn viste, at børn, som fik lidt interesse og uddannelsesmuligheder i den nye familie, er i gennemsnit mindre intelligente end adoptivbørn, der voksede op i en familie, der tilskyndede læring gennem forskellige tilbud og opmærksomhed.

Switch gener - Den livsstil er nedarvet

Indtil for nylig, forskerne troede, at ydre påvirkninger ikke påvirker gener af et menneske. Men i dag, er sikker på, at vores livsstil påvirker også gener af vore efterkommere. Fordi nogle gener har en slags molekylær "switch", der er foldet i visse ydre påvirkninger og videregivet i denne position. For meget alkohol eller nikotin, manglende motion eller en dårlig kost kan deaktivere visse "beskyttende gener" med en positiv effekt på immunforsvaret. Ugunstige gener på den anden side, for eksempel, favoriserer kan aktiveres udviklingen af ​​kræft. Dette skader ikke kun os selv, men også vores børn og børnebørn. De samme forskere har mistanke i forhold til de erfaringer og følelser, der hersker i vores liv. "Social og psykologiske faktorer ændre os, og disse ændringer vi videre til den næste generation," siger professor Peter Nawroth fra University Hospital Heidelberg.

"Du er ligesom din far!" - risikabelt programmering

"Det er det fra mig," ingeniøren glæde forklaret i min mand, da vores søn har opbygget en særlig kompliceret rumskib fra Lego. Og jeg ser nogle gange ikke uden kvindelige producenter stolt af min datter, som har endnu besluttet på at skylde deres gode karakterer i engelsk enhver arvet fra mig gen for sprog talent. Nogle gange sker det før for at sikre, at et barn har arvet en vis styrke. Ikke desto mindre bør vi være omhyggelige forældre i sådanne udsagn. For hvor svært de er, bliver det hurtigt klart, så snart vi opdager i vores underordnede sider, vi ikke kan lide specielt for os selv (eller ejendomme, der ikke kunne lide vores egne forældre til os som barn). Problemet opstår, selv når et barn minder os om en mand, der udløser negative følelser med os: For eksempel, hvis den aktuelt tilbøjelige inerti søn for meget mindede den enlig mor til sin eksmand, der kunne ofte vanskeligt at vække noget , Hurtig falder derefter en ond sætning som: "Du har været lige så doven som din far"

Sådanne skuffer er farlige. De ignorerer, at børn er under konstant forandring og meget er bare ikke dikteret af generne. Personligheden er hele barndommen og ungdommen gennem flytningen, understreger også Berlin psykolog og forsker Jens personlighed Asendorp, først da det størknede langsomt. tildele et lille folk en ejendom, der kan forårsage møder vi ham mindre åbent sind - og han til sidst selv tror på, hvad vi siger. En sådan programmering begrænse udviklingsmuligheder og byrde. Behavioral genetiker Robert Plomin anbefaler: Forældre skal føle sig snarere "en leder af ressourcer" af deres afkom. Så vi skal hente vores barn, hvor det bare ikke understrege hans svagheder (og de ser til venstre), fremme sine styrker.