Med sensoriske overbelastning, arbejdspres og stress af den moderne fritidsliv allerede gør for at skabe børn. Mange lider af nervøsitet og søvnproblemer. Child retfærdige afspændingsøvelser bringe lidt problemer spiritus i balance igen - hvis forældre også kan skabe et afslappet miljø.

Stressende: et liv i "Flummi tilstand"

Child Mor afslapning

Foto: © iStockphoto.com/ pixdeluxe

Børn er ofte rastløs og utålmodig, det hedder livlig i bedste, i værste fald hyperaktive. I stigende grad, men mange små humlebier er ikke "kun" agile endnu rigtige "fidgeters". Din rastløshed og koncentrationsbesvær resulterer i udtalelsen fra mange børn eksperter primært fra de moderne forhold: stress og effektivitet, teknologi og produktivitet, arbejdspres og medier sensoriske overbelastning bestemme vores hverdag, selv de børn, der allerede i Kiga og selv i skolen. Selv deres fritid er karakteriseret udnævnelser og stående og kigger på uret. I junior det piler som rodet op samt omkring det. De mange stimulerende impulser sikre, at hele tiden det sympatiske tjeneste har der driver en del af det menneskelige nervesystem, blodtryk og hjerte til at få os går for aktiviteter og resultater. Børnene, polariseret på sigt action og sort, skifter permanent til "hoppende bold" mode. Sådan stressede og energi de indser knap nok, når de har brug for en pause, og endelig kan ikke længere regulere den indre spænding også. Sidder stadig, at være opmærksom og falde i søvn vanskeligere.

Hvorfor er afslapning vigtigt?

Til dette det parasympatiske nervesystem har den kun må indtage scenen: "resten nerve" sikrer roligere vejrtrækning mere regelmæssige hjerteslag og løse muskler - så for afslapning. Hvilket er afgørende for vores sundhed, fordi det kun på denne tilstand af "indre fred" krop, sind og sjæl kan regenerere virkelig. Afslapning styrker evnen til at fokusere på individuelle opfattelser og blade plads til at undersøge følelser og tanker og reflektere ordret. Dette har mange positive interaktioner: Hvem føler sig godt og ved, at smide eksterne stimuli ikke så let af sporet. Hvem kan slappe af, er mere afbalanceret og optimistisk. Hvem kan koncentrere sig bedre, mere kreativ og lære mere nemt.

Hvad hjælper børn bedre til at slappe af?

med afspændingsteknikker - vis fysisk og mental Øvelser og formler - kan være det stimulere nerve fred og effektiv fremkalde afslapning målrettet. Børn og unge, der lærer på denne måde, at føle deres egne behov bevidst og beskytte sig mod et overskud af impulser kan håndtere stress og udfordringer bedre. Dette er nyttigt for alle børn, uanset om forebyggende - især for dem med en højere risiko for hyperaktivitet, for eksempel, hvis allerede fundet sted i familiens historie eller barnet var et skrig barn - eller tilbud om hjælp, når børn tydeligt lider overdreven angst og dens konsekvenser. Men børnepsykolog advarer professor Ulrike Petermann i deres imaginære rejser klassiske "The Captain Nemo historier," der er også børn, hvis frigivelse afslapning øvelser af de usædvanlige stilhed frygt eller forårsage endnu mere uro. Især med hyperkinetiske forstyrrelser, hvis præcise årsag er blevet præciseret og procedurer skal først testes omhyggeligt, rådgiver Petermann. Forsigtighed og rådføre sig med en læge er også tilbydes i sygdomme i mave og hjerte-kar, astma, epilepsi og depression.

Hvad er de bedste afspændingsteknikker for børn?

"For børn at slutte sig til mig i afslapning øvelser, har du en mulig legende tilgang Find og deres interesser "Overvej, hvid Doris Stoehr-Mäschl, afslapning terapeut og specialist bog forfatter fra Regensburg. derfor børnevenlige versioner blev udviklet af kendte metoder for voksne såsom yoga, den autogen træning, den progressiv muskelafspænding og de fem tibetanere. Hvilken teknik er valgt for et barn afhænger af flere faktorer: "Det er vigtigt, at processen er alderssvarende, passer de enkelte muligheder for barnet og de fleste vil også gerne deres forældre. Så motivationen er højere, at praktisere det regelmæssigt, og dette er den forudsætning, at det er effektivt, "siger Stöhr-Mäschl. "Classic" afspændingsteknikker kan indføres omtrent i børnehaven. "Ideelt set, men hvis forældre allerede fra babyhood konsekvent lempelser, for eksempel, baby massage, brug, fordi børnene så naturligt vokse der," anbefaler eksperten. "Lige Hyggelige tider er altid rart afslappende øjeblikke fordi mægle nærhed og strøg beroligende sikkerhed."

 

Fra planteskole alder: Back opfattelsen Games

Om blid berøring også bygge Tilbage opfattelsesevne Spil Spændinger fra. Her mor eller far fortælle en historie med fingrene på bagsiden af ​​deres skatte, der ligger komfortabelt foran dem eller sidde. Kombinationen af ​​Touch and Tell skærper Hauttastsinn og dermed opfattelsen, fremmer koncentration og opmærksomhed og stimulerer fantasien, forklarer læreren Karin Schaffner, "On ryggen der gør hvad" sådanne spil i deres bog for alderen 2 til 8 år forestiller sig. Som regndråber risler blidt på huden, så ring jungle trommer til festen, fortoligt køer fra top til bund, hopping lopper rodet op, raslende symaskiner, kærtegne Dr. Pillemann de syge dukken tilbage til sundhed og scurrying vampyrer og spøgelser frem og tilbage. Forældre kan prøve det også med selvstændige udtænkt fabler, måske med finger spil til foretrukne sange, digte eller rim af deres barn eller genfortælling af deres egne erfaringer. Spillene er faktisk hjem til den smukkeste i en behagelig atmosfære, men kan være - en stor fordel - hvor som helst, når som helst bruge, når børn har brug for en pause.

Fra børnehave alder: yoga, muskelafspænding og fantasi rejser

"Sand afslapning kan kun mærkes, når børn har en masse bevægelse til gengæld," Doris Stoehr-Mäschl kaldes et rationale for et sundt liv samt gode træningssessioner. Balancing pendling mellem modsætninger introducerer børn igen og igen til deres center tilbage og holdt hende fysisk og mental balance oprejst, også fremhæver læreren Ursula Salbert i sin bog "Holistisk afspændingsteknikker for børn." En sådan ændring mellem hvile og aktivitet også opstår, når yoga, ejere kan allerede smage kindergartners. Den parret med pause øvelser er barnets naturlige trang til at bevæge sig meget imødekommende siger Salbert. Det giver ikke megen sjov, træ, sol, kanin eller sommerfugl til at spille, og de positive virkninger af holdninger - såsom en lempelse af rygmuskler, bedre koordinering og koncentration og større smidighed - udfolde sig som om i forbifarten. Før forældre begynder yoga med deres børn, bør de først beherske alle øvelserne selv, så erpoben individuelt legesyg med børn og endelig den bedste kjole, alle for en dejlig afslapning session i en historie. Salbert har for eksempel "kat nuttede" opfundet stræk med børnene gennem en spændende dag, slikke, sorteper, fangst mus og til sidst dukker sig tilfreds.

Ud over at Yoga er hos børn i alderen fem år, og som også figursyet, enkel og meget velegnet til daglig brug Progressiv Muscle Relaxation (PME) på en præmie: Disse er muskler kortvarigt bevidst stærkt anspændt - for eksempel i skuldre, trække dem til ørerne, i fødderne ved at sprede tæerne eller i maven ved at trække. Hvis spændingen pludselig frigivet, musklerne er så afslappet end før øvelsen. Denne betydelige ekspansion signalerer det parasympatiske nervesystem: Du kan tage over. Samt sind og sjæl til hvile i kædereaktion. For børn, princippet i sætninger som "Jeg spænde mine muskler, så jeg kan slappe af" samlet. "Ved at øve, bedst dagligt, børn er mere følsomme over for deres egne følelser," forklarer Doris Stoehr-Mäschl. De erkender deres begrænsninger bedre og er i stand til at altid og overalt at gøre noget for at bekæmpe nervøsitet og spænding. "Hvor Yoga PME er godt modtaget af disse børn, som ellers ville have meget svært ved at holde stille," den Enstpannungstherapeutin.

tilbyde en god afslutning for alle organ øvelser Drøm eller fantasy rejser, en børnevenlig version af autogen træning (AT): Mens børnene er komfortable eller sidde og har enten øjnene eller kigge på et bestemt tidspunkt, du langsomt fortalt med stille, blød stemme behageligt en fantasifuld historie med en lykkelig slutning, hvor barnet spiller en central rolle. De afslappende formler (være stille, være svært at være varm ...) ATS installeret. "Hvis man styre det, tage de tanker og præferencer børn ved for eksempel bruger erfaringer fra den sidste ferie, de kan lide at gå til sådan en indre rejse," rådgiver Stöhr-Mäschl. "Efter børn kan lide at tale om deres erfaringer eller måske at male billeder. Eller du kan bruge Traumreisen som en beroligende Einschlafritual, ledsaget af forældrene deres barn til at sove. "

Afslapning øvelser i skolen: Autogen træning

Jeg er meget stille - hårdt - varm - afslappet: Disse er formler, der, ligesom Ursula Salbert kalder det, "beskriver oplevelsen af ​​afslapning reaktioner i kroppen." Ved koncentrerede gentagelser af disse krav i kroppen er lavet til at være virkelig stille, tung, varm og afslappet. Fra omkring den anden klasse børn er klar til at anvende disse formler og uddanne en kropsdel ​​efter den anden med det. Som med PME børn kan gøre med autogen træning selv til afslapning, til at klare eksempel før eksamener eller søvnforstyrrelser.

Hvordan børn lærer at slappe af?

Sid gange tilbage, vi nu slappe af: Simpelt som det er, desværre, ikke for voksne, endsige børn, hvid Doris Stoehr-Mäschl: "Børn skal være langsomt og forsigtigt introduceret til regelmæssige afslapning sessioner. Det vil ikke ske natten over. "Hvor længe er lang nok i første omgang, og hvad der kan gøres i en praksis fase afhænger bl.a. på børnenes alder og deres angst niveau. Hvis du vil vide en teknik, der er ved siden af ​​et uendeligt antal medier med specifikke instruktioner og et uendeligt antal kurser. Når du vælger en velrenommeret og matchende tilbud et opkald til forsikringsselskabet kan hjælpe: "forebyggelse kurser på stresshåndtering, herunder yoga og Co. er, er dækket af offentlige midler, men kun fra en alder af 6 til 8 år. For dette, skal udbyderen være certificeret af kasseapparatet. Så du kan være sikker på, at han har bevist sin egnethed. For interventionskurser, adjungerede til psykoterapeutiske metoder, sygeforsikringsselskaber betale dette, "siger Doris Stoehr-Mäschl. Hun tilbyder i sin praksis ved siden af ​​AT, PME og imaginære rejser, blandt andet Klangschalenmassage og gymnastik læring på. Især for begyndere den anbefaler bedste forældre-barn klasser: "Det gør ikke meget, når forældre lader deres barn i en time her, ved ikke, hvad der bliver gjort, og derefter hjemme kan ikke øve korrekt. Hertil kommer, de fælles-outs svejset sammen, børnene finder det flot, at mor eller far er på dette tidspunkt kun for hende. "Det faktum, at lære at slappe af, mens de voksne skaber også en afgørende forudsætning er, at børnene faktisk fra de teknikker gavne: mor og far finde det så lettere at være en god rollemodel. "Fordi", er Stöhr-Mäschl at huske "når forældrene sætte et eksempel stress og hektiske, altid farende og skubbet, altid fungerer multitasking og ikke holde sig til én ting, gør ingen pauser, selvom de er opbrugt, eller endda kan ikke lytte omhyggeligt, derefter former barnet som normen, og derefter yoga og autogen træning kan ikke gøre meget. "

De vigtigste tips til afslappede børn på et blik


 • Som en forælder, være en rollemodel for bevidst at være opmærksom på mere ro i hverdagen
 • Dybest set, reducere stimuli, om medieforbrug, Toy bjerge i gartneriet, byder på aktiviteter eller forpligtelser, med deadlines
 • Daglig opmærksomhed på en afbalanceret udveksling af motion og hvile med masser af real fritid
 • få en fornemmelse for, når børnene har brug for en pause (urolig, grædende, udmattet handling ...), og give dem mulighed for at bryde frem for at fodre dem med nye impulser
 • så tidligt som muligt bedst at starte med afslapning terapi for barnet, som en baby
 • Afslapning pauser - om fysiske øvelser eller Kuschel gange - fast i hverdagen anker (for eksempel som ritualer efter at være kommet hjem fra lektier eller at falde i søvn)
 • Øvelser langsomt og legende indføre uden pres og tvang
 • Vælg Alderssvarende metoder tages hensyn interesser og evner
 • De afslapning sessioner altid kun efter en fase med bevægelse (og aldrig lige efter spisning) indlede blid, for eksempel, (Se timeglas, smag eller høretest med lukkede øjne ...) om Puzzle eller opfattelse Games
 • altid være der for at støtte, dulme i tvivl, hvis der forekommer endda angst reaktioner (for eksempel ved en fantasy tur) - og prise en masse, selv og især i begyndelsen, når det fungerer ikke så godt

Litteratur og medier anbefalinger

til babyer

 • Petra Neisari Tabrizi: Børnepasning & Børn massage. DVD. ASIN: 3000231358th 17.99 euro.

Fra 2 år

 • Karin Schaffner: På din ryg er noget foregår ...: Tilbage opfattelsen spil for børn i alderen to til otte år. Pohl. 2009. ISBN-13: 978 til 3791102375. 8,80 euro.

Fra 3 - 4 år

 • Ursula Salbert: Holistisk afspændingsteknikker for børn: bevægelse og hvile øvelser, historier og opfattelsen spil fra yoga, den autogen træning og progressiv muskelafspænding. Ecotopia. 2010. ISBN-13: 978 til 3936286908. 16,95 euro.
 • Sabine Seyffert Min ø stilhed. Afslapning historier for Zappelkinder. CD. Jumbo Neue Medien. 2004. ISBN-13: 978-3833710322. 12,99 euro.
 • Ursula Karven: Sina og yoga kat. Rororo. 2008. ISBN-13: 978-3499214226. 6,95 euro.

Alderen 5 og op

 • Doris Stoehr-Mäschl: Resten er god! Fantasy rejse, motion og afslapning øvelser for børn. Udgivelse på Ruhr. 2008. ISBN-13: 978-3834604200. 16,80 euro.

 

på nettet

 • www.batev.de (tysk forening for autogen træning og afslapning terapi)