Jobbskifte, skilsmisse, hytta på landsbygda: Familier med barn i dag må flytte ofte. Men slekt og venner helt "repotting" er langt mer komplisert enn å bygge et reir for første barn. Som foreldre (og barn) mestre det sammen, du leste det her.

Flytte med barna: hekkende del 2

Mor Barn pakking bokser

Foto: © iStockphoto.com/ killerb10

Når alt gikk etter planen, vil vi vurdere det som fuglene: bare bygge reir, og deretter starte en familie. Men livet nå ikke kjører ganger det meste etter planen. Det gir oss ikke planlagte tredje eller fjerde barn med hvem det skal være for stram i den opprinnelige redet. Det gir hovedforsørger av en familie arbeidsledighet og et jobbtilbud fra en avstand. Eller det presenterer oss med skår av et ekteskap. Og så reir bygning, del II, annonsert. Som et trekk med et barn eller barn er mer komplisert enn mange uten enhver berørt person skal være klar. Det er mer møbler og høyt elskede pyntegjenstander å flytte barnet omsorg må omorganiseres og visningene eller -renovierungen med naseweisem vedlegg kostnads ​​nerver. Fremfor alt, fordi barnets sjel, som setter bort farvel sjelden helt uskadd. Ingen barn er som hans vante miljø på (barnehage, skole, venner, lekeplass, og selv supermarked rundt hjørnet) og utlevert frivillig kjære ritualer (søndag fotball med pappa i nabo parken, stekt kylling og fransk fra snacks på hjørnet etter fotballtrening ). "Noen foreldre er svært følsomme for arbeidsrelaterte bekymringer og behovene til sine barn, men mange selv sette så mye i farten stress, har frykt for fremtiden eller lider av omstendighetene som gjør den romlige variasjonen nødvendig at de har et perspektiv av de små ikke først og fremst i visningen "Dieter Buck snakker om 25 års erfaring som administrerende direktør i Hamburg piggyback GmbH. Hans selskap omplasseringer har alltid vært en spesiell oppmerksomhet til interessene til barn, og tilbyr på sin hjemmeside i denne forbindelse tips og informasjon.

forlate kjent miljø: En emosjonell berg og dalbane for barn

Flyttingen Eksperten påpeker gjentatte ganger at mye pedagogisk arbeid som må gjøres. Han mener det er fornuftig å håndtere problemet i barnehager og skoler fordi blir konfrontert med migrasjon og nå kreves romlig fleksibilitet i en jobb med mange barn i ung alder når du flytter eller hadde flyttet lekekamerater. Med spesialisert tjeneste av sin piggyback GmbH Buck gjør sine egne bidrag til bevisstgjøring av foreldre. "Vi gjør det vi kan for å involvere barna med og for å få flytte til ham forståelig og hyggelig opplevelse som mulig," sa Hamburg forretningsmann. I praksis betyr dette at det stopper hans team ikke å betrakte barna som bråkmakere som bare står rundt i veien, men til å søke kontakt med dem. "Hvis jeg koble på en lokal avtale i personvernet til et barnerom og gjøre bemerkninger om hvordan møblene er å pakke som kan være truende til de små. Så jeg prøver å engasjere henne i en samtale og forklare dem hvorfor jeg er her. Som innsiktsfulle dialoger utvikle "Moving day selv barn kan klatre med førerhuset på lastebilen, en opplevelse som kan være raskt eventyr av farvel tårer. I tillegg gir den piggyback GmbH ut bildebøker til sine kunder (boktips se nedenfor), der den følelsesmessige berg og dalbane som går for barn med en parade, er diskutert.

Hvordan barn takle farten, avhenger også av alder

Det er ikke lett å forutsi hvordan avkommet vil sette bort dette innsnitt i livet. Barn reagerer svært forskjellig, avhengig av personlighet, alder, avstand mellom den gamle og nye hjem og avhengig av om det nye miljøet er så forskjellig fra den vanlige, det utløser en ekte "kultursjokk". Under-treere er alle glade vanligvis etter en kort, hvor familien er glad, barnehage og skolebarn har et selvstendig liv og gjøre deg selv hardere. Noen gutter og jenter tar hendelsene uten kommentar til oppmerksomhet og gjøre deres smerte avskjed fra med seg selv, andre har et stort behov for diskusjon (ofte, men i flere korte enheter) eller kjøre tårene, men det kan også føre til en pasient som trenger tilpasningsforstyrrelse. Barn Berørte oppfører seg i noen tid etter flytting slående: de sover eller spiser dårlig, gråter mye, seng våt, suge tommelen igjen, faller tilbake i babyspråk, er plutselig engstelig, hyperaktiv, trassig eller aggressiv. Men kan forhindre en god del av empati.

En krise for hele familien

"Flytting er en krise for hele familien. Du mister litt kjærlighet som har kommet uten å få det umiddelbart tilbudt en tilstrekkelig erstatning "sier Anke F. (40), mor til en sønn (6) og en datter (3), seks måneder etter hjem overgangen fra Hamburg til München," Men ser tilbake, jeg har lidd mer for mine barn enn dem selv, og vet nå: Du skal bare stole på dem for å møte denne utfordringen "ikke pakke ungene inn i bomull, men for å være ærlig med dem - det var oppskriften profesjonell fra starten. skriver coach. Selv har hun flyttet som en pjokk med tre og fire år to ganger måtte gå gjennom flere Kita endring og la hennes beste venn - hendelser som det ikke har gode minner. likevel, det gjør dem den 40. Wahlmünchnerin ingen grunn til å spare sine egne barn fra et trekk, men et insentiv enklere: "Vi har snakket i flere måneder før flyttingen med Robin om det og fortalte ham våre grunner. Vi har lært ham at det er greit å gråte når han er trist at hans beste venn ikke kan komme. Og vi har aldri prøvd å tone ned saken for ham, men åpent fortalte ham at alt skal være i München nytt for oss, og vil i første omgang føle morsomt. "Og slik ble det. I de to første månedene, når barna var hjemme i løpet av sommeren stengetid den nye Kita mellom kassene og stresset foreldre, argumenterte og lei de er, følte seg ensom. "Men på den første dagen i det nye Kita var det som om en bryter hadde blitt slått på," ler Anke F., "Alt var bra. Robin har umiddelbart fant to nye venner. "

bevisst ta sammen farvel

tenker flytte huset til sjelene til barn, betyr også som voksen selvtillit til å se fremover og være et forbilde for de unge. Det er - i tillegg til kjærlighet til alle kjente og intim - en andre, like mektig kraft i barnets sinn, og det er nysgjerrighet om alt nytt som fordomsfri villighet til å ta vare på alle de ukjente. Og denne kraften kan stimulere foreldre, men vennligst bare etter en sunn handlet ut farvel. Den store festen med alle venner, hvor hver får en vakkert designet flygeblad med den nye adressen og telefonnummeret er like viktig som på Reunion kake for barnehagen og det siste bevisst overgangen gjennom leiligheten ("Bye kjøkken! Bye barnehage!"). På flyttedagen selv finner det Dieter Buck spesielt viktig at barna får lov til å være vitne til flytteprosessen i alle faser: "De fleste kundene stadig kommer noen dager til besteforeldre og deretter få ham senere i fullt møblert ny leilighet etter. Jeg tror det er galt. endringen bedre hvis de får lov til å se på som movers plukke opp min erfaring til å takle barn esken med leker, setter dem i van og senere losser igjen. Barn som lever med takle eller lov til å gjøre små etablering beslutninger, oppleve den stolte følelsen: Jeg har bidratt til dette trekket, jeg er en del av helheten, gjorde det ikke skje over hodet mitt "leker bør være veien, nylig pakket opp og først pakket en. ryggsekk utstoppede dyr, favoritt bok, mat og en endring av klær alltid være i nærheten av barnet.

Og så se fremover

Flyttingen kjøres før det er nødvendig å se fremover: Hvordan vil ankomsten kan gjøre i sitt nye hjem som mulig skånsom og positiv? Mens det er like viktig under-treere som alle møbler og leker til å komme sammen og hennes barn ser like mulig som før, til skolebarn ser frem til den nye hjemme når det endelig den etterlengtede, splitter nye loft seng er og barna rom vegger i en selv valgt bang farge glans. Mens vite nærmiljøet under tre år en gang og ønsker å finne den vakreste lekeplass i gangavstand, nyte større barn over bedrifter i gamlelandet som ikke var mulig (tur til sjøen eller på fjellet, i et spennende museum eller badeland, Prøv en ny sport). Barn i alle aldre vil finne rask tilkobling når de får lov til å invitere sine nye venner fra barnehage og skole hjem snart.

En viktig lærdom: la gå av kjente ting

Hvis akklimatiseringsperiode før overlevde og farten grad fordøyd, har barna lært noen viktige livsvisdom. For eksempel, som venn kan også fås fra avstand. "Vi kjøpte et webkamera og Skype installert, så Robin videotelefoni kan gjøre med sin beste venn fra Hamburg," oppfordret Anke F. å finne kreative løsninger, "Vi sender ham postkort og Robins bursdag han kom for å besøke oss." Who praktisere som et barn å ha kontakt å gi slipp på kjente ting og andre steder for å integrere nye vil trekke som en voksen i arbeidslivet nytte av det.

I familien katalogen Statens Institutt for førskolelærerutdanning forskning (www.familienhandbuch.de) pedagogisk konsulent og rådgiver forfatter Petra Stamer-Brandt skriver: "Fleksibilitet er allerede en av de viktigste ferdighetene og vil få økende betydning i fremtiden. Våre barn må settes til et variert liv. De er, som den er nå nesten 50 prosent av byboerne er tilfelle, bli berørt av skilsmisse, skifte jobb, flytte til en annen by, og av arbeidsgiver for et språkkurs eller i arbeidsledigheten sendt. En endring i denne trenden er med økende globalisering og mekanisering i sikte. "Dieter Buck tilbrakte sin barndom på gården deres foreldre, aldri" for å bli transplantert ", og han har gjort denne erfaringen, sin egen sønn skyld mot en overgang landsbyen besluttet å stenge sitt selskap i Hamburg. Den ni år gamle ønsker ikke å gi opp sin fotballklubb og Buck hadde forståelse. Likevel ønsker han flytting i barndommen ikke fordømme, "Det er spesielt viktig at det i hjemmet, hersker harmoni. Hvis det oppstår, for eksempel på grunn av arbeidsledighet spenninger, er det et bedre alternativ å møte utfordringen med å flytte, slik at hele familien kan være glad i et annet sted for barn. "

Bildebøker om å flytte med barn

"Jette beveger" av Martina Baumbach (Thienemann Verlag, 12,90 €)

En stor, fargerik bildebok med mye tekst, anbefales for 4-5 år gammel. Historien omfatter tidspunktet for kunngjøringen av foreldrene, "Vi flytter!" Til slutten av den første uken i det nye hjemmet. Det vil bli diskutert mange forskjellige aspekter i tillegg til følelsen av forlatthet og usikkerhet: farvel til den beste venn og barnehage, det første besøket i tomt nye hjem, kaoset på flytting dag, bevæpnet og tårer i uken etter at lanseringen av den nye barnehagen og de spennende tingene du kan gjøre i det nye hjemmet. Selvfølgelig med en lykkelig slutt: Jette favoritt cup, som hadde forsvunnet med flyttingen, overflater igjen! Rundt anbefalt, spesielt for jenter, fordi Jettes lillebror Nils er bra fordi han fortsatt er en baby, ikke en rollemodell for gutter.

"Lea beveger" av Maria Blazejovsky (fontene Verlag, 13,90 €)

Lea Villig er spesielt vanskelig fordi hun bor sammen med mor og far på bestefar og bestemor i et lite hus med hage. Fordi selvfølgelig vil de ikke gå bort, selv om det er ganske smal og selv om deres eget rom og et nærliggende svømmebasseng er lovet for det nye hjemmet. Historien omhandler årsakene til flyttingen, forberedelsene, parade og den første dagen i det nye hjemmet. Lykkelig slutt kommer raskt, fordi Lea opplevd de samme så mange vakre ting og så mange positive inntrykk av sitt nye miljø som de glemmer sine reservasjoner og bestemor sier at hun føler seg vel. Det er på denne frekvensen kan ikke være helt realistisk, men det gjør lite lesere mot. Anbefales for 4-5 år gammel.

"Jan og Julia move" av Margret Rettich (Oetinger, 6.50 euro)

Selv om "Jan og Julia" serien er nesten 40 år gammel, bøkene synes fortsatt fascinerende for barn som er plukket opp med en god dose humor direkte inn i deres verden av erfaring. Som her: Jan og Julia er i bevegelse, fra en leilighet fra hvis balkongen har du utsikt over byggekraner og fabrikkpiper, i en leilighet over en grønn hage med sandkasse. Logisk at det er det vakrere! Jan og Julia er ikke - hvor mange barn i virkeligheten - huset barnevakten og skjermet fra å flytte arrangementet, men de kan være til stede: i jakten på et nytt hjem, pakking opp ting i å flytte møbler folk og sette opp eget rom. Klart at de beveger finner ganske interessant. Denne boken er egnet også for små barn fra ca 2 år.

"Conni beveger seg" av Liane Schneider (Carlsen Verlag, kun anvendes for eksempel på Ebay)

Denne gangen til den lille Conni, som allerede har opplevd i Pixiebuch / Lesemaus serien så alle slag, å flytte. Og hun svarte sint kunngjøringen: farten? Helt ute av spørsmålet! Men så vinner barnets nysgjerrighet. Kanskje ... det nye huset er tross alt ikke så ille. Vakkert fortalt og illustrert som alle Conni bøker.

"Hvordan er det? Vi flytter "av Regine Götz (favoritt utgiver, 3,50 euro)

Bildebok med svært lite tekst for de minste, hvor ikke sjelen, men den praktiske erfaringen som skal behandles: pakking kasser, movers kommer og går!

"Alt er liksom annerledes: Stefan flytter" av Georg Bydlinski (Betz Verlag, 10,95 €)

Dette er til tross for forsidebilde full av kasser og bokser ikke om forberedelsene eller flytting dagen selv, men om tiden etter at: følelser og opplevelser i det nye miljøet. Hvordan finner du nye venner, hvordan kan du håndtere for gamle venner med lengsel, hvordan finne fram i det nye miljøet? Pluss poeng: Her trekker motsetning til de fleste andre bøker en gang en gutt rundt! Anbefales for 3 til 5 år.